του Γιώργου Λαμπίρη
Ο Νίκος Δουλουφάκης σημειώνει πως: «οι νέες μας εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον από αυτό στο οποίο τις συναντά κανείς σήμερα, καθότι πρόκειται να δημιουργηθούν μέσα σε αμπελώνες. Σας θυμίζω ότι το υφιστάμενο οινοποιείο έχει έδρα εντός του οικισμού των Δαφνών Ηρακλείου. Ταυτόχρονα επενδύουμε στην αναπαλαίωση τεσσάρων παλαιών παραδοσιακών κατοικιών στις Δαφνές. Οι κατοικίες αυτές θα είναι λειτουργικές από το 2023 και θα προσφέρουν την δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να περιηγηθούν στην ευρύτερη περιοχή, να διαμείνουν στο ξεχωριστής ομορφιάς χωριό των Δαφνών και να δοκιμάσουν τα κρασιά μας».
Εμφιαλώσεις και με διεθνείς ποικιλίες – Στροφή στον αμπελώνα της Κρήτης
O Nίκος Δουλουφάκης, οινολόγος και οινοποιός, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στην Ιταλία πειραματίστηκε τόσο με διεθνείς – syrah, cabernet sauvignon, sauvignon blanc, chardonnay -, όσο και με τις τοπικές ποικιλίες. Σήμερα διαβλέπει την ισχυρή ζήτηση που παρουσιάζουν οι τοπικές ποικιλίες όπως είναι το Βιδιανό στα λευκά και το Λιάτικο στα ερυθρά κρασιά και αναπτύσσει την παραγωγή τους.
To oινοποιείο ξεκίνησε την διαδρομή του στον οινικό χάρτη της Κρήτης το 1996. Η πρώτη ποικιλία που εμφιάλωσε ήταν το Λιάτικο, το οποίο είναι αναγνωρισμένο ως Π.Ο.Π. για την περιοχή των Δαφνών. Τρίτης γενιάς αμπελουργός και οινοποιός, ο ίδιος προετοιμάζει όπως λέει το έδαφος για την επόμενη γενιά που θα τον διαδεχτεί. Ήταν ο πρώτος που εμφιάλωσε την παραγωγή των ιδιόκτητων αμπελώνων που κληρονόμησε από τον παππού και τον πατέρα του, προσδίδοντας επωνυμία και υπόσταση στο παραγόμενο προϊόν. Μεταξύ των ποικιλιών που οινοποιεί ο Νίκος Δουλουφάκης, είναι και το Κοτσιφάλι, η Βηλάνα, η Μαλβαζία. Η συνολική ετήσια παραγωγή του οινοποιείου ανέρχεται σε περίπου 350.000 φιάλες ετησίως, εκ των οποίων εξάγεται το 25%-30% με σημαντικότερο προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
Τα τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα του Βιδιανού
Η έμφαση που προσδίδει στο Βιδιανό, αποτυπώνεται στις τέσσερις διαφορετικές εμφιαλώσεις της ποικιλίας και συγκεκριμένα στο αφρώδες, το κρασί δεξαμενής, το κρασί ζύμωσης σε βαρέλι καθώς και σε αμφορέα. Αντίστοιχα στο Λιάτικο έχει δημιουργήσει ένα λιαστό οίνο, τον Δάφνιο ερυθρό ο οποίος παλαιώνει σε βαρέλια καθώς και μία ακόμη ετικέτα με ζύμωση σε αμφορέα. «Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε και ένα Λιάτικο αφρώδες, το οποίο θα βγει στην αγορά μέσα στα επόμενα τρία χρόνια».
«Εκτός από τις προαναφερόμενες τοπικές ποικιλίες επενδύουμε και σε ορισμένες ξενικές όπως είναι το cabernet sauvignon, από το οποίο παράγεται η ετικέτα ερυθρού οίνου ‘Άσπρος Λαγός’. Μία ακόμη ποικιλία που αξιοποιούμε από το 1997 έως και σήμερα είναι το sauvignon blanc, το οποίο αναπτύσσεται σε περιοχές τη νησιού που ευνοούν την καλλιέργειά του».
Τα παραγόμενα κρασιά προέρχονται από τα 220 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και από 250 στρέμματα γης που καλλιεργούν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί. «Έχω την τύχη να κατάγομαι και να ζω σε ένα χωριό, το οποίο αποτελεί από τα πιο δυναμικά χωριά στον τομέα της αμπελουργίας σε ολόκληρη την Κρήτη. Αυτό που παρατηρείται στις Δαφνές είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν να φυτεύουν αμπέλια και να επενδύουν στη γη, σε αντίθεση με άλλες περιοχές, όπου συχνά οι εκτάσεις εγκαταλείπονται. Σε αυτό βοηθάει το ανάγλυφο τις περιοχής, όπου χαρακτηρίζεται από το ασβεστολιστικό έδαφος και τον ημιορεινό του χαρακτήρα αλλά και το έμψυχο δυναμικό που διατηρεί την διορατικότητα να συνομιλεί με τους οινοποιούς. Με αυτόν τον τρόπο κάθε αμπελουργός είναι σε θέση να γνωρίζει ποιες είναι οι ανάγκες της αγοράς, ποιες ποικιλίες έχουν ζήτηση και βάσει αυτών να καθορίζει την ανάπτυξη των καλλιεργειών του».