Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ιδιαίτερο terroir της Ζίτσας για μια σπάνια ισορροπία στο τραπέζι

Στην ορεινή αµπελουργική ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο, το κλίµα, το έδαφος και ο ανθρώπινος παράγοντας διαµορφώνουν ένα ιδιαίτερο terroir. Εκεί καλλιεργείται η γηγενής ερυθρή ποικιλία Βλάχικο.

Ιδανική η πορεία ωρίµανσης των ερυθρών ποικιλιών στην ορεινή Ζίτσα

Κάθε τρύγος έχει και τις ιδιαιτερότητές του, ο φετινός λόγω των υψηλών θερµοκρασιών και της κλιµατικής αλλαγής ήταν περισσότερο απαιτητικός. Ο αµπελώνας αντιστάθηκε στις κλιµατικές προκλήσεις και η πορεία ωρίµανσης των ποικιλιών προχώρησε ιδανικά.  Η διαχείριση του φυλλικού τείχους και το υδατικό στρες κράτησαν το φυτό σε ισορροπία και προστάτεψαν το σταφύλι και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Το ντόπιο Βλάχικο

Προέρχεται αποκλειστικά από το οµώνυµο σταφύλι το οποίο συλλέγεται από τον αµπελώνα της Ζίτσας σε υψόµετρο 700 µ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά και η θερµοκρασία ζύµωσης είναι χαµηλή για τη διατήρηση των λεπτών αρωµάτων της ποικιλίας. Κατά την έκθλιψη των σταφυλιών διατηρείται ένα µικρό ποσοστό whole bunch, ενώ η ζύµωση επιτελείται µε τους αυτόχθονες µύκητες. Ο οίνος παλαιώνει για 12 µήνες σε αµερικανικά και γαλλικά βαρέλια.

Ελκυστική µύτη µε µέτρια ένταση και συµπύκνωση. Στο ποτήρι ανθώδη διάσταση µε πιπεράτη αίσθηση. Ελαφρύ και πικάντικό στόµα, µε ισορροπία που βασίζεται σε λίγο αλκοόλ, οξύτητα και ταννίνες. Μία φίνα ισορροπία που εκτοξεύεται από το πιπεράτο άρωµα.

Η σπανιότητα της ποικιλίας, το ευγενικό µπουκέτο, το χαµηλό αλκοόλ, η αέρινη παρουσία δίνουν µία τέλεια ισορροπία µε ευελιξία στο τραπέζι.

Ο ερυθρός ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ένα χαρµάνι γηγενών ερυθρών ποικιλιών από την ορεινή Ζίτσα, µε την διεθνή ποικιλία Cabernet Sauvignon. Τα σταφύλια συλλέγονται µε το χέρι, ακολουθεί κρυοεκχύλιση 24 ωρών και ζύµωση σε χαµηλή θερµοκρασία.

Καλή ταννική δοµή, συµπυκνωµένο άρωµα, πολύπλοκη µύτη και ισορροπία στο στόµα. Ένας ερυθρός οίνος παλαιωµένος σε γαλλικά και αµερικανικά βαρέλια, µε µέτριο αλκοολικό βαθµό και καλή συµπύκνωση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στην πιο ανεπτυγμένη μορφή θεματικού τουρισμού, πίσω μόνο μετά το κλασσικό μαζικό μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» που φέρνει στην Ελλάδα, κάθε χρόνο, δεκάδες εκατομμύρια...

REPORTS

Τα συμπεράσματα του ελέγχου που διεξήγαγε η CGAAER αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς στον συνεταιριστικό κόσμο. Η αποδέσμευση των...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...