Για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια, οι Αυστραλοί οινοποιοί βλέπουν σημάδια αισιοδοξίας στη σχέση τους με μια από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές του κόσμου, την Κίνα. Η κινεζική κυβέρνηση επανεξετάζει τους επώδυνους δασμούς πάνω από 100% στο αυστραλιανό κρασί που εφάρμοσε το 2020 μετά από μια πολιτική διαμάχη με την κυβέρνηση της Αυστραλίας. Εάν τελικά άρει τους δασμούς, θα βοηθήσει σημαντικά την αυστραλιανή βιομηχανία του κρασιού, συμπεριλαμβανομένων πολλών οινοποιείων που εξάγουν στην αγορά των ΗΠΑ. Οι δασμοί που εφαρμοστήκαν το 2020 κοστολογούνται σχεδόν στα 750 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Όταν η Κίνα επέβαλε τιμωρητικούς δασμούς το 2020, αυτό έμελλε να αποδειχτεί καταστροφικό για την αυστραλιανή οινική οικονομία. Το 2019, οι Αυστραλοί αμπελουργοί εξήγαγαν 15 εκατομμύρια κιβώτια κρασιού στη Λαϊκή Δημοκρατία – περίπου το 18% των συνολικών εξαγωγών κρασιού σε ποσότητα. Η Κίνα ήταν η Νο 1 αγορά εξαγωγών κρασιού της Αυστραλίας σε αξία πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος. Η οινική βιομηχανία της Αυστραλίας εκτιμάται στα 790 εκατομμύρια δολάρια (1,2 δισεκατομμύρια Αυστραλιανά δολάρια) ετησίως και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των συνολικών εξαγωγών κρασιού της Αυστραλίας σε αξία. Μόλις 12 μήνες μετά την επιβολή των νέων δασμών, οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν στα 54 εκατομμύρια δολάρια.
Οι εντάσεις ξεκίνησαν αρχικά τον Απρίλιο του 2020, όταν η κυβέρνηση της Κίνας αιχμαλώτισε Αυστραλούς αξιωματούχους που είχαν ζητήσει την διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του COVID-19. Οι σχέσεις ήταν ήδη τεταμένες μετά την απαγόρευση της Αυστραλίας για τη συμμετοχή της Huawei στην ανάπτυξη ενός δικτύου 5G δύο χρόνια νωρίτερα, επικαλούμενη κίνδυνο εθνικής ασφάλειας λόγω των στενών δεσμών του τεχνολογικού γίγαντα με την κινεζική κυβέρνηση.
Η Κίνα ανακοίνωσε μια εμπορική έρευνα, ισχυριζόμενη ότι η Αυστραλία είχε κάνει ντάμπινγκ φθηνό κρασί στην κινεζική αγορά για να υποτιμήσει τα τοπικά κρασιά και ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση επιδοτούσε τις εξαγωγές κρασιού. Αυτή η ανακοίνωση άφησε την αυστραλιανή κυβέρνηση και τους παραγωγούς κρασιού σε σύγχυση. Και οι δύο αρνήθηκαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.
Ωστόσο, το Πεκίνο εφάρμοσε δασμούς που κυμαίνονταν μεταξύ 116,2% και 218,4%, ανάλογα με τον παραγωγό. Μέσα σε ένα βράδυ, τα κρασιά της Αυστραλίας διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν σε κόστος σε βασικές αγορές όπως η Σαγκάη και η Γκουανγκζού.
Θα επιμείνετε ή θα απομακρυνθείτε τελείως; ερωτήθηκαν οι οινοποιοί
Με την Κίνα να θέτει ξαφνικά ένα ανέφικτο ερώτημα σαν επιλογή στους περισσότερους παραγωγούς κρασιού της Αυστραλίας, πολλές κορυφαίες εταιρείες κρασιού αντιμετώπισαν μια περίσσεια αυστραλιανού κρασιού που είχε προγραμματιστεί για εξαγωγή. Οι αποφάσεις και τα σχέδια έπρεπε να γίνουν και γρήγορα. Πρώτη ερώτηση: Πρέπει τα οινοποιεία να απομακρυνθούν από την κινεζική αγορά;
«Η οινοποιητική Brown Brothers αποφάσισε ότι θα διατηρήσουμε την παρουσία μας στην αγορά της Κίνας, διατηρώντας απασχολούμενα μέλη του προσωπικού με έδρα την Κίνα και συνεχίζοντας να στέλνουμε τα κρασιά μας σε αυτήν την αγορά», δήλωσε η Katherine Brown, οινοποιός τέταρτης γενιάς και υπεύθυνη μάρκετινγκ στην περιοχή Brown Family Wine Group, μια μεγάλη οικογενειακή επιχείρηση με έδρα τη Βικτώρια. «Αυτό έγινε κατανοώντας τις υψηλότερες τιμές που θα έπρεπε να διατηρήσουμε και των προκλήσεων που θα προέκυπταν από αυτό».
Για πολλούς παραγωγούς κρασιού, ωστόσο, οι επιπτώσεις δεν αφορούσαν μόνο την οικονομική φύση του προβλήματος. «Χάσαμε περίπου το 5% των πωλήσεών μας», δήλωσε η Corrina Wright, οινοποιός και διευθύντρια στο Oliver’s Taranga στη McLaren Vale. «Αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία όσο η απώλεια σχέσεων και η δυνατότητα να τις αναπτύξουμε περαιτέρω».
Ο Ράιτ προσθέτει ότι οι δασμοί οδήγησαν τη βιομηχανία σε συρρίκνωση. «Εκεί που είδαμε πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο του προβλήματος και θα μιλήσω ως καλλιεργητής για το Penfolds του TWE [Treasury Wine Estates] και ως καλλιεργητής γενικά σε μια περιοχή όπως η McLaren Vale, όπου πολλά από τα Shiraz και Cabernet ήταν κρασιά με υψηλή ζήτηση από την Κίνα», είπε «Η μείωση της ζήτησης για αυτές τις ποικιλίες έχει τεράστιο αντίκτυπο για την περιοχή μας». Ακόμη και οινοποιεία που δεν εξαρτώνταν από την Κίνα επηρεάστηκαν, λόγω της περίσσειας σταφυλιών.
Θα μπορούσε να γίνει άρση των δασμών;
Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ. Όταν ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Anthony Albanese ανακοίνωσε μια επίσκεψη στην Κίνα τον Νοέμβριο του 2023, η κινεζική κυβέρνηση συμφώνησε να αναθεωρήσει τους δασμούς, οι οποίοι διαφορετικά θα διαρκούσαν πέντε χρόνια. Η πρώτη επίσκεψη Αυστραλού πρωθυπουργού από το 2016, επικεντρώθηκε στη σταθεροποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Albanese είχε μια «πολύ θετική» συνάντηση με τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping. Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης εξέτασαν επίσης ευνοϊκά την επίσκεψή του.
Πόσο σύντομα θα μπορούσε να έρθει η ανακούφιση; «Κατανοούμε ότι η Κίνα θα άρει τους δασμούς της στα αυστραλιανά κρασιά τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2024», λένε από την Brown Brothers. «Με αυτό, η Brown Brothers ελπίζει ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις προ-τιμολογικές δραστηριότητες εντός ενός έτους, αν και τίποτα δεν είναι εγγυημένο και αυτό θα απαιτήσει εκτεταμένες προσπάθειες και επενδύσεις μάρκετινγκ».
Διδάγματα
Υπό αντίξοες συνθήκες έρχεται και η ευκαιρία, τι μπορούν τελικά να μάθουν οι Αυστραλοί παραγωγοί κρασιού από αυτόν τον εμπορικό πόλεμο; «Αν επρόκειτο να βγάλετε θετικά συμπεράσματα μέσα από όλο αυτό, αυτά θα ήταν ότι έχει διδάξει η αυστραλιανή οινοποιία, να μην βάζει όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι», είπε ο Μάικλ Ντάουνερ, οινοποιός των κρασιών Murdoch Hill στο Adelaide Hills.
Ενώ η πλήρης ανάκαμψη μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια, η ιδεολογία του Oliver’s Taranga είναι μια ελπιδοφόρα αισιοδοξία. «Ελπίζω να μπορέσουμε να επισκεφτούμε ξανά όλους τους φίλους μας, να μοιραστούμε υπέροχες εμπειρίες φαγητού και κρασιού και να συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε σχέσεις», είπε ο Ράιτ. «Το πιο σημαντικό, ελπίζω ότι θα είναι μια ανύψωση της εμπιστοσύνης για τα οινοποιεία και τους καλλιεργητές της περιοχής ώστε να προχωρήσουν μπροστά».
Πηγή: winespectator.com