Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα ΟιΝοτικά 2024 γέφυρα μετάβασης στη νέα εποχή για τον κρητικό αμπελώνα

Την αδιαμφισβήτητη πρόοδο του κρητικού αμπελώνα και την επιστροφή του σε σπάνια κρασιά εγνωσμένης ταυτότητας, με όχημα τις γηγενείς ποικιλίες της μεγαλονήσου, ανέδειξε η 7η έκθεση ΟιΝοτικά 2024, που έλαβε χώρα τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental της Αθήνας.

Με τη συμμετοχή 36 οινοποιείων τα οποία παρουσίασαν στο αθηναϊκό κοινό εκατοντάδες ετικέτες μεταξύ των οποίων και πολλές ολοκαίνουργες προσπάθειες, τα ΟιΝοτικά 2024 αποτυπώνουν πλέον με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια γύρω από το κρητικό κρασί και τη γέφυρα μετάβασης που έχει ανοίξει σε μια νέα πολλά υποσχόμενη εποχή για τον κρητικό αμπελώνα.

Η φετινή εκδήλωση έδειξε μία νέα οπτική του κρητικού αμπελώνα, με καινοτόμες ιδέες και τεχνικές οινοποίησης, καθώς και ορισμένα χαρμάνια με ξενικές ποικιλίες. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κατανοητό ότι οι οινοποιοί της Κρήτης αντιλαμβάνονται το πόσο μεγάλες είναι οι δυνατότητες των ποικιλιών τους, με ορισμένους να έχουν ήδη σχεδιάσει την είσοδο τους στις αγορές του εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα, ένα οινοποιείο προσηλωμένο στον στόχο του είναι το οινοποιείο Λυραράκη, το οποίο συνεχίζει να εξερευνάει τις ξεχασμένες ποικιλίες και τα μοναδικά terroirs της Κρήτης, με στόχο να παράγει κρασιά με ξεχωριστό χαρακτήρα. Ειδικά, η νέα σειρά Micro Batch, δηλαδή μικρό παρτίδες, του οινοποιείου δίνει έναν τόνο μοναδικότητας στα κρασιά, καθώς τα απαριθμεί με νούμερα προκειμένου να δώσει την αρμόζουσα σημασία στην κάθε ποικιλία ξεχωριστά. Το 001 είναι ένα ερυθρό κρασί από 100% Λίατικο, το κτήμα καλλιέργησε φυτά από παλιά αμπέλια αιώνων της ποικιλίας Λιάτικου στη Σητεία, χρησιμοποιώντας σύγχρονη αμπελουργική τεχνολογία. Το 002 είναι ένα λευκό κρασί από 100% Βιδιανό από παλιούς αμπελώνες στο Ρέθυμνο. Τέλος, το 003 είναι πάλι ένα λευκό κρασί από την ποικιλία Βιλάνα, μια ποικιλία που ωριμάζει σε αμπελώνες με ιδανική έκθεση στον ήλιο και ιδανικές θερμοκρασίες εδάφους.

Εν συνεχεία, το Κτήμα Μιχαλάκη με τον μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα στην Κρήτη ταξίδεψε με σκοπό να παρουσιάσει ξεχωριστές ετικέτες με μονοποικιλιακά και blend κρασιά και την σειρά Thèse Collection Limited Edition που αποτελείται από 6 ξεχωριστές οινοποιήσεις με την υπογραφή του Γεώργιου Κοτσερίδη, Καθηγητή Οινολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η  σειρά Thèse εμφιαλώνεται σε περιορισμένο αριθμό φιαλών και είναι αποτέλεσμα μελέτης και ερευνάς στις ποικιλίες του Κρητικού Αμπελώνα, βάσει των οποίων έχουν αναπτυχθεί ειδικά πρωτόκολλα, μέσα από συστηματικές δοκιμές και πειραματικές διαδικασίες.

Ωστόσο, ο σεβασμός προς τη Γη και η απαραίτητη φροντίδα στον αμπελώνα, δίνει την δυνατότητα στο Κτήμα Μιχαλάκη να αναδεικνύει τις Κρητικές ποικιλίες. Με μεράκι και φροντίδα στη γη και το αμπέλι, καλλιεργούνται οι γηγενείς ποικιλίες, με σκοπό την ανάδειξη του δυναμικού του Κρητικού Αμπελώνα. Σε συνδυασμό με την εμπειρία από το πέρασμα του χρόνου, οι άνθρωποι και οι οινολόγοι του Κτήματος Μιχαλάκη, έχουν δημιουργήσει μια μεγάλη αγαπημένη οικογένεια κρασιών, όχι μόνο για τους Κρητικούς, αλλά για όλη την Ελλάδα, αλλά και μία σειρά οίνων ποιότητας που ξεχωρίζουν για την έκφραση, το χαρακτήρα και την ταυτότητά τής γης από την οποία προέρχονται.

Συμπληρωματικά, το οινοποιείο Δουλουφάκη βρίσκεται στο γραφικό χωριό Δαφνές, λίγα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους οινοπαραγωγούς της Κρήτης. Η ιστορία της οικογένειας Δουλουφάκη στην οινοπαραγωγή ξεκινά από τη δεκαετία του 1930, όταν ο Δουλουφάκης Διονύσιος ίδρυσε το πρώτο οινοποιείο.

Σήμερα, το οινοποιείο διαχειρίζεται η τρίτη γενιά της οικογένειας, με τον Νίκο Δουλουφάκη να έχει αναλάβει το τιμόνι, συνεχίζοντας την παράδοση με σεβασμό και καινοτόμο πνεύμα. Το οινοποιητικό πνεύμα του κτήματος προσφέρει μια ποικιλία από κρασιά, ικανοποιώντας τις ανάγκες και τις προτιμήσεις κάθε οινόφιλου. Οι βασικές σειρές του περιλαμβάνουν το Βιδιανό, το Δάφνιο και το Άσπρο Λαγό, τα οποία αναδεικνύουν το βάθος και την πολυπλοκότητα των λευκών κρασιών του οινοποιείου. Στην κατηγορία των κόκκινων κρασιών, τα κρασιά Syrah και Cabernet Sauvignon εντυπωσιάζουν με τον πλούσιο αρωματικό και γευστικό τους χαρακτήρα.

Το Βιδιανό σαν ποικιλία αποτελεί το αστέρι του οινοποιείου και έχει κερδίσει πολυάριθμες βραβεύσεις και διεθνή αναγνώριση. Χαρακτηρίζεται από αρώματα ώριμων φρούτων, όπως το ροδάκινο και το πεπόνι, και νότες λουλουδιών. Η δομή του κρασιού είναι ισορροπημένη, με εξαιρετική οξύτητα που προσφέρει φρεσκάδα και μακρά επίγευση.

Μάλιστα, το οινοποιείο Δουλουφάκη εμπλουτίζει τη σειρά κρασιών ΔΑΦΝΙΟΣ με μία ροζέ ετικέτα, την οποία το κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει στα ΟιΝοτικά, προσθέτοντας στην «οικογένεια» ένα μέλος που εκφράζει και αυτό την πίστη μας στις σπουδαίες ποικιλίες του τόπου μας, ενώ παράλληλα διαθέτει τη μοναδική σχέση ποιότητας τιμής, που έχει κάνει τη σειρά τόσο δημοφιλή. Έτσι, σε αυτό το μοναδικό blend συμπράττουν τα μεγάλα αστέρια του κρητικού αμπελώνα, το Λιάτικο σε ποσοστό 80% και το Βιδιανό 20%, και το αποτέλεσμα είναι ξεχωριστό όσο και ακαταμάχητο.

Λίγα λόγια για το Wines of Crete

Από το 2006, ο Κρητικός οινοποιητικός κλάδος μπήκε σε νέα τροχιά ανάπτυξης ακολουθώντας μια νοοτροπία συνεργασίας και συνεργιών.

Ο Νόμος Ηρακλείου, ως κεντρικός πυρήνας παραγωγής εμφιαλωμένων κρασιών, έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα σε αυτό που θα εξελισσόταν στη συνέχεια σε Wines of Crete. Η δημιουργία του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου προέτρεψε 2 χρόνια μετά τη δημιουργία του Δικτύου Οινοποιών Χανίων-Ρεθύμνης. Στην πορεία εντάχθηκε και ο Νομός Λασιθίου στο φορέα του Ηρακλείου, με αποτέλεσμα ο πρώτος στόχος να επιτευχθεί ο οποίος δεν ήταν άλλος από τη συγκροτημένη προώθηση του Κρητικού κρασιού τόσο εντός όσο κι εκτός νησιού.

Οι δυο φορείς εξακολουθούν να λειτουργούν σε αυτονομία αλλά παράλληλα συνεργαζόμενοι σε όλα τα επίπεδα. Όλα κάτω από την ομπρέλα του Wines of Crete και με ένα συλλογικό προγραμματισμό δράσεων. Οι βασικοί στόχοι της όλης δράσης είναι δυο. Από τη μία η προώθηση και αναγνώριση του Κρητικού κρασιού, τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδος πλέον, κι από την άλλη, η ανάπτυξη του Οινοτουριστικού ρεύματος στο νησί, εκμεταλλευόμενοι μια σειρά “τουριστικών” πλεονεκτημάτων που διαθέτει το νησί. Η εκπαίδευση του καταναλωτή και του επαγγελματία, η παρουσίαση της παραγωγής στο ίδιο αυτό κοινό μέσα από οργανωμένες γευσιγνωσίες κι εκθέσεις, η δημιουργία όλων των απαραίτητων εργαλείων για την αρτιότερη επίτευξη αυτής της επικοινωνίας, συνθέτουν τις δράσεις του Wines of Crete.

Τα Οινοποιεία που συμμετείχαν στα ΟιΝοτικά είναι τα εξής:

Οινοποιείο Αλεξάκη

Οινοποιείο Αμαργιωτάκη

Οινοποιείο Silva – Δασκαλάκη

Οινοποιείο Διαμαντάκη

Οινοποιείο Δουλουφάκη

Οινοποιείο DAF Wines by Δουλουφάκη Φερενίκη

Οινοποιείο της ΕΑΣΗ

Οινοποιείο Ευφροσύνη

Κτήμα Ζαχαριουδάκη

Οινοποιείο Ζουμπεράκη

Οινοποιείο Ιδαία Οινοποιητική

Οινοποιείο Καραβιτάκη

Οινοποιείο Κουρκουλού

Οινοποιείο Λυραράκη

Οινοποιία Μανουσάκη

Οινοποιείο Μαραγκάκη

Κτήμα Μενεξέ

Οινοποιείο Μεταξάρη

Οινοποιείο Μιχαλάκη

Οινοποιείο Ντουράκη

Οινοποιείο Παρασκευάς

Κτήμα Πατεριανάκη

Κτήμα Σκαλαρέα

Οινοποιείο ΑΦΟΙ Στραταριδάκη

Οινοποιείο Τιτάκη

Κτήμα Τοπλού

Οινοποιείο Χαραλαμπάκη

Οινοποιείο Φραγκόσπιτο

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι σφοδρές χαλαζοθύελλες και οι παγετοί συνέβαλαν στη συρρίκνωση των αποδόσεων για πολλούς οινοπαραγωγούς του Chablis το 2024, αν και η...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το Σάββατο 30 Νοεμβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, ανοίγει τις πόρτες του ο Χάρτης των Γεύσεων. Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη οινική εκδήλωση της Βόρειας...

REPORTS

Η επερχόμενη έκδοση της Vinitech-Sifel θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου στο Μπορντό, συγκεντρώνοντας σχεδόν 900 εκθέτες από 80 χώρες και...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «4th ATHENS WINE AND ART FESTIVAL» θα διεξαχθεί στις 23&24 Nοεμβρίου σε ένα μοναδικό χώρο 1.500 τ.μ., όπου κρασί και τέχνη θα συνυπάρξουν...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...