Η εταιρεία διεξάγει έρευνες στη νότια Γαλλία, χρησιμοποιώντας τα πάνελ για τη δημιουργία μικροκλίματος για τα αμπέλια. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα σταφύλια που παράγονται έχουν χαμηλότερο δυναμικό αλκοόλ, υψηλότερα επίπεδα οξύτητας και καλύτερο αρωματικό προφίλ. Τα αμπέλια είναι επίσης πιο υγιή, αποδίδουν περισσότερο και απαιτούν λιγότερη άρδευση.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της Sun’Agri, Nathanaël Kasriel, εξήγησε ότι η σκιά των πάνελ επιβραδύνει τη συσσώρευση σακχάρων στα σταφύλια, με αποτέλεσμα χαμηλότερα δυνητικά επίπεδα αλκοόλης. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες κάτω από τα πάνελ συμβάλλουν στη διατήρηση της οξύτητας, ενός κρίσιμου παράγοντα για την ισορροπία του κρασιού. Τα πάνελ μετατοπίζουν επίσης τον χρόνο ωρίμανσης, επιτρέποντας τη συγκομιδή στη βέλτιστη ωριμότητα υπό ηπιότερες συνθήκες θερμοκρασίας.
Παράλληλα, η εταιρεία εγκαθιστά τους κινητούς ηλιακούς συλλέκτες πάνω από τις καλλιέργειες και ένας υπολογιστής τους μετακινεί κατά τη διάρκεια της ημέρας για να ελέγχει την ποσότητα του ηλιακού φωτός που δέχονται τα φυτά. Τα πάνελ μπορούν είτε να παρέχουν σκιά για την προστασία της καλλιέργειας από κλιματικούς κινδύνους είτε να επιτρέπουν τη φωτοσύνθεση. Στόχος είναι η παραγωγή ενέργειας για την περιοχή και η παροχή βοήθειας στους αγρότες.
Τα μικροκλίματα που δημιουργούνται από τα πάνελ έχουν δείξει δυνατότητες για ευχάριστα αρωματικά προφίλ. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από το Tresserre, ένα τμήμα της ονομασίας Roussillon, το 2023 υποδηλώνουν ότι η δυναμική αγροβολταϊκή μπορεί να ενισχύσει τα επιθυμητά αρώματα στο κρασί. Περισσότερες έρευνες προγραμματίζονται με λευκά σταφύλια Viognier στην τοποθεσία Rodilhan από το 2025 για να κατανοηθεί ο αντίκτυπος στα αρωματικά προφίλ των λευκών οίνων.
Στη μελέτη του 2024, οι αποδόσεις ήταν 20 έως 60 τοις εκατό υψηλότερες από τους αμπελώνες ελέγχου, ανάλογα με την ποικιλία σταφυλιού. Το Chardonnay είχε την υψηλότερη αύξηση των αποδόσεων κατά 60 τοις εκατό, ακολουθούμενο από το Marselan (30 τοις εκατό) και το Grenache Blanc (20 τοις εκατό). Τα πάνελ αύξησαν επίσης την υγρασία, μειώνοντας την ανάγκη για άρδευση.
Η οικονομική βιωσιμότητα των έργων εξαρτάται από τις τιμές της ενέργειας, τη θέση των εγκαταστάσεων ηλιακής ενέργειας και τις ανάγκες των καλλιεργειών σε ηλιακή ακτινοβολία. Στη μεσογειακή περιοχή της Γαλλίας, η αγροβολταϊκή μονάδα είναι οικονομικά βιώσιμη από μόνη της. Ο επενδυτής της εγκατάστασης, συνήθως ο αγρότης, ένα ταμείο ή ένας ανεξάρτητος παραγωγός ενέργειας, έχει θετική απόδοση της επένδυσης.
Εν κατακλείδι, η Sun’Agri λαμβάνει επίσης υποστήριξη από την κυβέρνηση, καθώς αναζητά νέους τρόπους μετάβασης σε γεωργικές πρακτικές που καταναλώνουν λιγότερους πόρους και παράγουν αξιόπιστες καλλιέργειες. Η ομάδα μελετά όχι μόνο τα οινοποιήσιμα σταφύλια αλλά και μια μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών και σιτηρών.
