Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τέσσερις διακρίσεις για το οινοποιείο Mega Spileo Estate στα βραβεία Berliner Wine Trophy

Με τέσσερις διακρίσεις έφυγε το οινοποιείο Mega Spileo Estate από τον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό Berliner Wine Trophy, επιβεβαιώνοντας πως διανύει μια εξαιρετικά παραγωγική περίοδο.

Συγκεκριμένα με χρυσό μετάλλιο βραβεύθηκαν οι ετικέτες Cuvee III White 2023, Mega Spileo Estate Assyrtiko – LAGORTHI 2020 και η μαυροδάφνη Mega Spileo Estate Mavrodaphne – Mavro Kalavritino 2016, ενώ ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η ετικέτα Mega Spileo Sauvignon Blanc εσοδείας 2023.

Το οινοποιείο με έδρα τα Καλάβρυτα βρίσκεται σε εξαιρετική «φόρμα» το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την sold out εκδήλωση «Mega Spileo Escape – Οινοξένεια 2024» που είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 31 Αυγούστου, με την κάλυψη των θέσεων να ανακοινώνεται περίπου 10 μέρες πριν την διεξαγωγή της, δείχνοντας την αναγνώριση που χαίρει το αμπελουργείο από τους λάτρεις του οίνου.

Με ανακοίνωση του στα social media το οινοποιείο εξέφρασε την «μεγάλη χαρά» του για την τετραπλή βράβευση, που επιβραβεύει την «αφοσίωση του στην ποιότητα και την παράδοση».

 

Η ιδιαίτερη ιστορία του κτήματος

Το οινοποιείο του Κτήματος Μέγα Σπήλαιο, άρχισε την λειτουργία του το 1999, όταν το κτήμα της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου, της δεύτερης αρχαιότερης ενεργής στην Ελλάδα μετά τη Μονή Σινά, πέρασε μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης στα χέρια του Γιάννη και του Θεόδωρου Αναστασίου, που μαζί με μια ομάδα έμπειρων αμπελουργών και οινολόγων προχώρησαν στην αναμπέλωση και την παραγωγή ποιοτικού οίνου στο Κτήμα, όπου πλέον καλλιεργούνται οι γηγενείς ποικιλίες Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό και Λαγόρθι, και οι διεθνείς Cabernet Sauvignon και Syrah.

Το «Μεγάλο Αμπέλι», όπου εδρεύει σήμερα το Mega Spileo Estate, ήταν γνωστό ως μετόχι του Αγίου Αθανασίου, και οι μοναχοί το χρησιμοποιούσαν ήδη από το 15ο αιώνα για την παρασκευή κρασιού για τη Θεία Κοινωνία, και για κατανάλωση των ίδιων, των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής. Η μονή διέθετε δύο μεγάλα βαρέλια χωρητικότητας 12 τόνων, που πήραν την ονομασία «Αγγελής» και «Σταμάτης» ως φόρος τιμής στους κατασκευαστές τους, με το πρώτο, όμως, να καταστρέφεται στην διάρκεια μεγάλης πυρκαγιάς.

Η ιστορική σημασία του Μέγα Σπηλαίου αναγνωρίσθηκε ακόμα και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, όταν ο Μωάμεθ είχε εκδώσει διάταγμα που προστάτευε την μονή,  και όποιος την προσέγγιζε με εχθρικές διαθέσεις τιμωρούταν ακόμα και με θάνατο.

Κοντά στο 1960 η σημαντική μείωση του αριθμού των μοναχών οδήγησε στην εγκατάλειψη του Κτήματος μέχρι να έρθει στην κυριότητας της οικογένειας Αθανασίου.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι...

REPORTS

To Sincerely Mariah, είναι το νέο ροζέ κρασί, μέρος της σειράς Boutari Selections, μιας σειράς επιλεγμένων ετικετών από τους οινολόγους της οινοποιίας Mπουτάρη.

REPORTS

Σε καταλύτη εξελίξεων που θα απογειώσουν την υπεραξία του κρασιού υψηλών προδιαγραφών που παράγεται στην περιοχή της Νεμέας, το οποίο, επιδιώκεται να αποτελέσει το...

REPORTS

Σε δύσκολη εξίσωση που απαιτεί να συνεκτιµηθούν πολύ περισσότεροι παράγοντες, από την προφανή ανάγκη να ληφθούν άµεσα µέτρα για το µετριασµό των επιπτώσεών της,...