Πιο συγκεκριμένα, ειδικά σε σχέση με το ωΐδιο επισημαίνεται ότι οι ράγες είναι ευαίσθητες μέχρι την έναρξη του γυαλίσματος, ενώ οι μίσχοι των σταφυλιών μέχρι τη συγκομιδή και το φύλλωμα για όλη την καλλιεργητική περίοδο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στα αμπέλια που έχει εμφανιστεί ο μύκητας (άρα διατηρούνται αυξημένα μολύσματα) και σε αυτά που επικρατούν ευνοϊκές συνθήκες (αυξημένη υγρασία, καλή σκίαση).
Πληθαίνουν τα τζιτζικάκια σε αμπέλια με τρυφερή βλάστηση
Όσον αφορά τα τζιτζικάκια, οι πληθυσμοί τους εμφανίζονται κατά τόπους πολύ αυξημένοι (ενήλικα πτερωτά και άπτερα στην κάτω πλευρά του φύλλου), κυρίως σε αμπέλια που διατηρούν τρυφερή βλάστηση.
Για την αντιμετώπιση τους συνίσταται να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι. Για να είναι αποτελεσματικοί προτείνεται να ελέγχονται 100 τυχαία φύλλα στην κάτω πλευρά τους (1-2 φύλλα ανά πρέμνο), από το μέσο του βλαστού έως δύο φύλλα πριν την κορυφή του. Το όριο επέμβασης μετά από έλεγχο ανέρχεται σε 50-100 άπτερα άτομα στα 100 φύλλα. Περαιτέρω, όπου χρειαστεί η αντιμετώπιση μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν για την ευδεμίδα. Οι ψεκασμοί για τα τζιτζικάκια στοχεύουν στη βλάστηση, αλλά δεν πρέπει να γίνεται αντιμετώπιση χωρίς ελέγχους για το όριο επέμβασης.
Καλλιεργητικά μέτρα
Η πυκνή – πολύ ζωηρή βλάστηση είναι στοιχείο που επιβαρύνει την καλλιέργεια. Ευνοεί την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση φυτοπαρασίτων (εντόμων – μυκήτων) και κάνει δυσκολότερη την αντιμετώπισή τους. Γενικά η βλάστηση πρέπει να ελέγχεται με χλωρά κλαδέματα (βλαστολογήματα, κορυφολογήματα, ξεφυλλίσματα) ώστε το εσωτερικό του πρέμνου να αερίζεται και να διατηρεί χαμηλή υγρασία. Η υγρασία είναι βασικός παράγοντας της εξάπλωσης των φυτοπαρασίτων.
Αναλυτικά το σχετικό δελτίο μπορείτε να δείτε εδώ.
