Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή
Έτσι, αγοράσαμε σημαντικά κομμάτια γης και καλλιεργούμε με ιδιαίτερα επιμελημένο τρόπο», εξηγεί.
Στις αποκτηθείσες εκτάσεις καλλιεργούνται ποικιλίες όπως ο Ροδίτης Αλεπού, τον οποίο ο κύριος Λαφαζάνης χαρακτηρίζει ως τη βάση για πολύ ποιοτικά κρασιά. Επίσης ευδοκιμεί η Κυδωνίτσα, την οποία ο Σπύρος Λαφαζάνης και τα παιδιά του Αθηνά και Βασίλης αντιμετωπίζουν ως μία ανερχόμενη ποικιλία και φέτος θα είναι ο πρώτος της τρύγος, ενώ και το Μαυροτράγανο βρίσκεται μεταξύ των ποικιλιών που αναπτύσσονται στα ιδιόκτητα κτήματα. «Αυτή την περίοδο ετοιμάζουμε και μία αρκετά μεγάλη έκταση Μαλαγουζιάς, ποικιλία στην οποία οι ανάγκες μας είναι σημαντικές καθώς δεν επαρκούν οι ποσότητες που λαμβάνουμε από τους εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ επικεντρώνουμε και στο Αγιωργίτικο».
Στα πλάνα του Κτήματος Λαφαζάνη είναι να δημιουργήσει προσεχώς και ξενώνες, επενδύοντας στον οινοτουρισμό, όπως λέει ο κύριος Λαφαζάνης.
Στις προτεραιότητες εντάσσονται και οι εξαγωγές, με τον Σπύρο Λαφαζάνη να λέει χαρακτηριστικά ότι «έχουμε δοκιμαστεί με θετικά αποτελέσματα στο εξωτερικό», εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το Κτήμα μπορεί να κινηθεί περαιτέρω θετικά σε αυτόν τον τομέα, με κρασιά που προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας – τιμής.
Ετήσια επεξεργασία σταφυλιών
Νεμέα: 2,5 εκατ. κιλά
Μεσσηνία: 2,5 εκατ. κιλά
Παραγωγή κτήματος: 1,5 εκατ. φιάλες