Πριν την έναρξη της δεκαετούς κρίσης, το 2007, φύτεψε τα πρώτα του αμπέλια στην Αμφίπολη Σερρών. Η έλευση της κρίσης και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, τον οδήγησαν στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα μικρό οινοποιείο στην συγκεκριμένη περιοχή, συστήνοντας τo Οινοποιείο «Σκίουρος». Η αρχή έγινε με δύο ετικέτες και σταδιακά η παραγωγή του επεκτάθηκε. Το πρώτο του κρασί βασίστηκε στην ποικιλία του Cabernet Sauvignon και στην πορεία απέκτησε άδειες φύτευσης για Ασύρτικο και Ξινόμαυρο, διατηρώντας ταυτόχρονα και συνεργασίες με παραγωγούς στα χωριά της περιοχής όπως η Παλαιοκόμη, ο Ροδολίβος και η Μεσολακκιά, εμφιαλώνη αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 φιάλες ετησίως.
Στο πλάνο η δημιουργία και νέου οινοποιείου με επισκέψιμες εγκαταστάσεις – Φύτευση Ξινόμαυρου
Στις μελλοντικές βλέψεις του οινοποιού είναι να δημιουργήσει πλέον ένα νέο οινοποιείο με επισκέψιμες εγκαταστάσεις και μεγαλύτερες παραγωγικές εγκαταστάσεις, «κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα με αργά και σταθερά βήματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Winetrails. Πρόσφατα ο Θεόδωρος Ναθαηλίδης αποφάσισε να πειραματιστεί με το Μαυροτράγανο και φύτεψε ποσότητες από τη συγκεκριμένη ποικιλία, με σκοπό να δημιουργήσει και μία νέα ετικέτα στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Η συνολική έκταση του ξηρικού αμπελώνα ανέρχεται στα 10 στρέμματα, ενώ αποδίδει μικρές ποσότητες σταφυλιού που δεν υπερβαίνουν τα 450 κιλά ανά στρέμμα. «Ακολουθούμε τη μέθοδο της μακράς εκχύλισης κατά την ερυθρή οινοποίηση με σκοπό το κρασί μας να έχει την δυνατότητα παλαίωσης για αρκετά χρόνια. Τα δείγματα που έχουμε αποκομίσει είναι ότι σταδιακά το κρασί αυτό εξελίσσεται και παρουσιάζει δυναμική παλαίωσης μέσα στο χρόνο. Το Cabernet Sauvignon «Κόκκινος Σκίουρος» που αποτελεί ένα κρασί παλαίωσης, παράγεται σε περίπου 2.500 φιάλες ετησίως. Σε ό,τι αφορά το Ασύρτικο η παραγωγή ανέρχεται σε έως και 1.500 φιάλες μετά από παλαίωση για περίπου 10 μήνες σε χρησιμοποιημένα βαρέλια».
Μικρές ποσότητες από τα κρασιά έχουν εξαχθεί κατά καιρούς στην Αυστρία και στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο αυτή τη στιγμή να υπάρχει μία σταθερή εξαγωγική ροή για την οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος. Στη γκάμα του Οινοποιείου εντάσσεται το ερυθρό «Κόκκινος Σκίουρος» από Cabernet Sauvignon, ο «Κόκκινος Ελέφαντας» από Merlot, το Ημίγλυκο ποικιλιακό «Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών» από Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Επιπλέον, κυκλοφορεί το ροζέ ημίξηρο «Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών» από Cabernet Franc και Syrah, το Ξινόμαυρο ροζέ «Άγριες Φράουλες» καθώς και τα λευκά «Ελέφας» από Ασύρτικο, «Λευκός Ελέφαντας» από Sauvignon Blanc και «Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών» από Μοσχάτο Αλεξανδρείας.
Έμφαση έχει δοθεί και στον σχεδιασμό των ετικετών και των μπουκαλιών, τα οποία έχει σχεδιάσει το γνωστό γραφείο σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης «Beetroot», δημιουργώντας ένα διαφοροποιημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι τιμές στη λιανική για όλες τις ετικέτες που παράγει το Οινοποιείο «Σκίουρος» κυμαίνονται μεταξύ 13 και 15 ευρώ.
Σε αριθμούς
Παραγωγή: 20.000 φιάλες/έτος
Αποδόσεις: 450 κιλά/στρέμμα
Τιμές λιανικής: 13-15 ευρώ η φιάλη
Καλλιεργούμενες εκτάσεις: 10 στρέμματα
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή