Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο κάδρο νέο επισκέψιμο οινοποιείο και πειραματισμοί στο Ξινόμαυρο για τη Σκίουρος Winery

Mε καταβολές στον κατασκευαστικό τομέα, διατηρώντας την ιδιότητα του μηχανικού, ο Θεόδωρος Ναθαναηλίδης, αποφάσισε να μετουσιώσει σε καλλιεργητική προσπάθεια και οινική δημιουργία την πολυετή φίλια σχέση του με το κρασί.

Πριν την έναρξη της δεκαετούς κρίσης, το 2007, φύτεψε τα πρώτα του αμπέλια στην Αμφίπολη Σερρών. Η έλευση της κρίσης και η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, τον οδήγησαν στη συνέχεια να δημιουργήσει ένα μικρό οινοποιείο στην συγκεκριμένη περιοχή, συστήνοντας τo Οινοποιείο «Σκίουρος». Η αρχή έγινε με δύο ετικέτες και σταδιακά η παραγωγή του επεκτάθηκε. Το πρώτο του κρασί βασίστηκε στην ποικιλία του Cabernet Sauvignon και στην πορεία απέκτησε άδειες φύτευσης για Ασύρτικο και Ξινόμαυρο, διατηρώντας ταυτόχρονα και συνεργασίες με παραγωγούς στα χωριά της περιοχής όπως η Παλαιοκόμη, ο Ροδολίβος και η Μεσολακκιά, εμφιαλώνη αυτή τη στιγμή περίπου 20.000 φιάλες ετησίως.

Στο πλάνο η δημιουργία και νέου οινοποιείου με επισκέψιμες εγκαταστάσεις – Φύτευση Ξινόμαυρου

Στις μελλοντικές βλέψεις του οινοποιού είναι να δημιουργήσει πλέον ένα νέο οινοποιείο με επισκέψιμες εγκαταστάσεις και μεγαλύτερες παραγωγικές εγκαταστάσεις, «κάνοντας ένα νέο ξεκίνημα με αργά και σταθερά βήματα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο Winetrails. Πρόσφατα ο Θεόδωρος Ναθαηλίδης αποφάσισε να πειραματιστεί με το Μαυροτράγανο και φύτεψε ποσότητες από τη συγκεκριμένη ποικιλία, με σκοπό να δημιουργήσει και μία νέα ετικέτα στο προσεχές χρονικό διάστημα.

Η συνολική έκταση του ξηρικού αμπελώνα ανέρχεται στα 10 στρέμματα, ενώ αποδίδει μικρές ποσότητες σταφυλιού που δεν υπερβαίνουν τα 450 κιλά ανά στρέμμα. «Ακολουθούμε τη μέθοδο της μακράς εκχύλισης κατά την ερυθρή οινοποίηση με σκοπό το κρασί μας να έχει την δυνατότητα παλαίωσης για αρκετά χρόνια. Τα δείγματα που έχουμε αποκομίσει είναι ότι σταδιακά το κρασί αυτό εξελίσσεται και παρουσιάζει δυναμική παλαίωσης μέσα στο χρόνο. Το Cabernet Sauvignon «Κόκκινος Σκίουρος» που αποτελεί ένα κρασί παλαίωσης, παράγεται σε περίπου 2.500 φιάλες ετησίως. Σε ό,τι αφορά το Ασύρτικο η παραγωγή ανέρχεται σε έως και 1.500 φιάλες μετά από παλαίωση για περίπου 10 μήνες σε χρησιμοποιημένα βαρέλια».

Μικρές ποσότητες από τα κρασιά έχουν εξαχθεί κατά καιρούς στην Αυστρία και στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο αυτή τη στιγμή να υπάρχει μία σταθερή εξαγωγική ροή για την οινοποιεία της Βορείου Ελλάδος. Στη γκάμα του Οινοποιείου εντάσσεται το ερυθρό «Κόκκινος Σκίουρος» από Cabernet Sauvignon, ο «Κόκκινος Ελέφαντας» από Merlot, το Ημίγλυκο ποικιλιακό «Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών» από Cabernet Sauvignon, Merlot και Syrah. Επιπλέον, κυκλοφορεί το ροζέ ημίξηρο «Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών» από Cabernet Franc και Syrah, το Ξινόμαυρο ροζέ «Άγριες Φράουλες» καθώς και τα λευκά «Ελέφας» από Ασύρτικο, «Λευκός Ελέφαντας» από Sauvignon Blanc και «Λεπτοί Λαιμοί Πουλιών» από Μοσχάτο Αλεξανδρείας.

Έμφαση έχει δοθεί και στον σχεδιασμό των ετικετών και των μπουκαλιών, τα οποία έχει σχεδιάσει το γνωστό γραφείο σχεδιασμού της Θεσσαλονίκης «Beetroot», δημιουργώντας ένα διαφοροποιημένο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι τιμές στη λιανική για όλες τις ετικέτες που παράγει το Οινοποιείο «Σκίουρος» κυμαίνονται μεταξύ 13 και 15 ευρώ.

Σε αριθμούς

Παραγωγή: 20.000 φιάλες/έτος

Αποδόσεις: 450 κιλά/στρέμμα

Τιμές λιανικής: 13-15 ευρώ η φιάλη

Καλλιεργούμενες εκτάσεις: 10 στρέμματα

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...