Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στα χέρια Ομάδων οι τοπικοί οίνοι ΠΟΠ για να πάρει ξανά ώθηση η ελληνική οινοποιία

Σε ζήτηµα αιχµής απέναντι σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον αναδεικνύει ο αµπελοοινικός κλάδος την αναγνώριση Οµάδων Παραγωγών για τους οίνους ΠΟΠ/ΠΓΕ, που επί µία 20ετία παραµένει στις καλένδες.

Μάλιστα,  το σχετικό θέµα αποτελεί ένα από τα τρία ψηφίσµατα που έθεσε ο Σύνδεσµος Ελληνικού Οίνου υπόψιν των αρµόδιων υπουργών και πολιτικών φορέων υπογραµµίζοντας πως η αποστέρηση µιας τέτοιας θεσµικής δυνατότητας από την ελληνική οινοποιία, την καταδικάζει στο να παραµείνει, από θεσµικής άποψης, ως κλάδος «β΄κατηγορίας» σε ένα έντονα ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό περιβάλλον. Αναφέρει, δε πως, σε όλα σχεδόν τα αµπελοοινικά κράτη της Ε.Ε. (και όχι µόνο εκείνα µε την ισχυρή οινική παρουσία, ήτοι Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, αλλά χώρες όπως η Πορτογαλία, η Αυστρία, ακόµα και η Ρουµανία), έχουν αναπτυχθεί αντίστοιχα θεσµικά µοντέλα τοπικού χαρακτήρα, δίδοντας έτσι ώθηση στην καινοτόµο παραγωγή, την προβολή της αντίστοιχης ΠΟΠ ή ΠΓΕ και την (νοµική και οικονοµική) προστασία του ονόµατος της περιοχής. 

Σύµφωνα µε τον ΣΕΟ, πολλές δυναµικές ζώνες παραγωγής οίνων ΠΟΠ σε όλη την Ελλάδα, θέλουν να λάβουν τη σχετική θεσµική υπόσταση (Νεµέα, Νάουσα, Σαντορίνη, Τύρναβος, ∆ράµα), ενώ σε ορισµένες περιπτώσεις, όπως των ΠΓΕ «Μακεδονία», «Θράκη» και «Αιγαίο Πέλαγος», η ενίσχυση των συλλογικών δράσεων έχει εθνική σηµασία.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 978 της Agrenda

Λαµβάνοντας υπόψη ότι το κρασί συνδέεται µε µια σύνθετη παραγωγική και µεταποιητική διαδικασία, όπου οι εµπλεκόµενοι οικονοµικοί παράγοντες είναι πολλοί (αµπελουργοί, οινοποιοί, εµφιαλωτές, διανοµείς) και ποικίλουν ως προς την οικονοµική τους ταυτότητα (µικροί ή µεσαίου µεγέθους αµπελουργοί, αµπελουργοί-οινοποιοί, «κτήµατα», µεταποιητές, οινοβιοµηχανίες) καθίσταται αδήριτη η ανάγκη συλλογικής έκφρασης για την ανάπτυξη και τη δηµιουργία προστιθέµενης αξίας σε τοπικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, ο ΣΕΟ ζητά από του υπουργείο να πράξει τα δέοντα προκειµένου:

  • Να θεσπιστεί άµεσα η δυνατότητα αναγνωρισµένων Οµάδων Παραγωγών για τον αµπελοοινικό τοµέα, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στο άρθρο 33 του Κανονισµού (ΕΕ) 2024/1143).
  • Η απαιτούµενη αντιπροσωπευτικότητα τέτοιων οµάδων να λαµβάνει υπόψη της τις ιδιαιτερότητες του εθνικού αµπελοοοινικού κόσµου και ιδίως τον κατακερµατισµό αυτού. Ως εκ τούτου, οι Οµάδες να µπορούν να αναγνωρίζονται εφόσον τουλάχιστον 1/3 των παραγωγών του προϊόντος είναι µέλη και ταυτόχρονα παράγουν τουλάχιστον τα 2/3 του όγκου της εµπορεύσιµης παραγωγής του οίνου ΠΟΠ ή ΠΓΕ.
  • Μια Οµάδα Παραγωγών να µπορεί να αναγνωριστεί για περισσότερες ΠΟΠ ή ΠΓΕ οίνου µε αλληλοκαλυπτόµενες ζώνες παραγωγής, εφόσον ικανοποιούν τα κριτήρια της αντιπροσωπευτικότητας. 
  • Οι αναγνωρισµένες Οµάδες Παραγωγών να µπορούν να ασκούν το σύνολο των δραστηριότητων που προβλέπονται στον Κανονισµό (ΕΕ) 2024/1143.
  • Για θέµατα που αφορούν στην προστασία και στη συµµόρφωση µε τις προδιαγραφές του προϊόντος, οι αναγνωρισµένες Οµάδες να µπορούν να διαθέτουν δικούς τους ελεγκτές, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να πραγµατοποιούν και αυτοί εσωτερικούς ελέγχους στην παραγωγή, µεταποίηση, συσκευασία και διακίνηση του συγκεκριµένου ΠΟΠ/ΠΓΕ.
  • Η χρηµατοδότηση των Οµάδων να εξασφαλίζεται µε τη θέσπιση υποχρεωτικής εισφοράς, βεβαιούµενης από το δηµόσιο ταµείο και καταβαλλόµενης απευθείας στην Οµάδα, υπολογιζόµενης µε βάση τον όγκο του παραγόµενου προϊόντος ΠΟΠ/ΠΓΕ, την οποία να καταβάλλει το σύνολο των παραγωγών του προϊόντος ΠΟΠ/ΠΓΕ (ακόµα και αν δεν είναι µέλη της οµάδας).

Κατ΄ένα έτος παρατείνονται  άδειες φύτευσης 

Η Επιτροπή θα παρατείνει κατά ένα έτος την ισχύ των αδειών φύτευσης και αναφύτευσης αµπέλου που λήγουν το 2024 σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία ή υπερβολικές βροχοπτώσεις. Η πρόταση της Επιτροπής θα αποτρέψει τους πληγέντες αµπελουργούς από το να χάσουν την άδεια τους λόγω ακραίων καιρικών φαινοµένων και θα τους επιτρέψει να φυτέψουν αµπέλια το 2025.

Σύµφωνα µε την ισχύουσα νοµοθεσία (άρθρο 62 του Κανονισµού 1308/2013), οι άδειες φύτευσης και αναφύτευσης αµπέλου ισχύουν γενικά για τρία χρόνια από την ηµεροµηνία χορήγησής τους. Εντός της περιόδου ισχύος κάθε δεδοµένης άδειας, οι αµπελουργοί λαµβάνουν συνήθως τις αποφάσεις για τις ποικιλίες και το είδος του κρασιού που θα παραχθεί στους νέους αµπελώνες, θα προετοιµάσουν το έδαφος το φθινόπωρο ή το χειµώνα και θα προµηθεύονται τα νέα αµπέλια, τα οποία στη συνέχεια φυτεύονται κατά τη διάρκεια η άνοιξη αφού η άνοιξη είναι η καταλληλότερη περίοδος του χρόνου για φύτευση.

Ωστόσο, η Ισπανία και η νότια Ιταλία υποφέρουν από επίµονη ξηρασία, ενώ οι υπερβολικές και συνεχείς βροχοπτώσεις έπληξαν τη βόρεια Ιταλία και τη Γαλλία. Περιφέρειες σε άλλα κράτη µέλη έχουν επίσης επηρεαστεί. Ως αποτέλεσµα αυτών των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών, οι αµπελουργοί δεν µπόρεσαν να εκτελέσουν εγκαίρως ορισµένες εργασίες.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη συγκρατημένη ικανοποίηση τους εκφράζουν, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, κύκλοι των αμπελουργικών οργανώσεων και των συνεταιριστικών σχημάτων της χώρας για την σχεδιαζόμενη ένταξη των...

REPORTS

«Όταν κανείς σκέφτεται το καλό κρασί, αυθόρμητα έρχεται στο μυαλό ο δικός σας τόπος. Η Δράμα έχει αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς για την αμπελοκαλλιέργεια...

REPORTS

Πήρε ΦΕΚ η απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί Κώστας Τσιάρας και Διονύσης Σταμενίτης και προβλέπει την ταξινόμηση των ελληνικών οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου σε όλη...

REPORTS

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζει η κλαδική ένωση αμπελοοινικών προϊόντων ΚΕΟΣΟΕ την απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που αφορά στην ταξινόμηση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου και ποικιλιών...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 12η συνεχόμενη χρονιά, το Φεστιβάλ “Οινοξένεια”, ένας αγαπημένος και εδραιωμένος θεσμός για την περιοχή της Αιγιάλειας και της ευρύτερης περιοχής έως τα Καλάβρυτα,...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...

REPORTS

Διπλή διάκριση απέσπασαν τα κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Balcan International Wine Competition, με την εταιρεία να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις...