Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ρόφημα από απόβλητα γάλακτος και κρασιού από τον συνεταιρισμό Προσοτσάνης

Πόσο ωφέλιμα μπορεί να είναι για τον άνθρωπο τα βιομηχανικά απόβλητα της οινοποίησης και της τυροκόμησης; Την απάντηση δίνει ένα καινοτόμο αγροτικό προϊόν που προέρχεται από το γιγαρτελαίο, το λάδι από τα κουκούτσια των σταφυλιών και το τυρογάλακτο, το υποπροϊόν που προκύπτει μετά την τυροκόμηση. Από την αξιοποίηση των δύο αυτών απόβλητων της γαλακτοβιομηχανίας και της βιομηχανίας οίνου προέκυψε ένα νέο γαλακτοκομικό προϊόν, ένα ρόφημα γιαούρτης με πολλά θρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ωφέλιμα για την ανθρώπινη υγεία.

Το νέο αυτό γαλακτοκομικό προϊόν παρουσιάστηκε στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας που διοργανώθηκε στην πόλη της Δράμας από τον αγροκτηνοτροφικό βιομηχανικό συνεταιρισμό Προσοτσάνης «ΜΕΝΟΙΚΙΟ», σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και την Αναπτυξιακή Δράμας. Οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να δουν τα τελικά αποτέλεσμα του ερευνητικού έργου, το οποίο υλοποιήθηκε μέσω του προγράμματος LEADER, αλλά κυρίως να δοκιμάσουν το νέο προϊόν.

«Οι πρώτες αντιδράσεις όσων το δοκίμασαν ήταν πάρα πολύ θετικές και αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για να συνεχίσουμε την προσπάθεια που -μεταξύ άλλων- στόχο έχει να συμβάλει στην ανάπτυξης της κυκλικής οικονομίας της περιοχής αλλά και στη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Μελενεκλής από τον αγροκτηνοτροφικό συνεταιρισμό ΜΕΝΟΙΚΙΟ.

Τα τελευταία χρόνια ο αγροτοκτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΜΕΝΟΙΚΙΟ στην Προσοτσάνη Δράμας διατηρεί εγκαταστάσεις καλλιέργειας, εκτροφής, μεταποίησης και παραγωγής προϊόντων γάλακτος από αιγοπρόβατα που βόσκουν σε βιολογικά λιβάδια, στη σκιά του φημισμένου Μενοίκιου όρους. Η επιχείρηση διαθέτει επίσης σύγχρονο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης, που αποτελείται από νέους επιστήμονες, ενώ συνεργάζεται με πολλά επιστημονικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της χώρας. Στόχος είναι η παραγωγή καινοτόμων γαλακτοκομικών προϊόντων, υψηλής διατροφικής αξίας.

Το ρόφημα γιαούρτης που προέκυψε από το γιγαρτέλαιο και το τυρογάλακτο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά. Η γεύση του είναι ανάμεσα στο κεφίρ και το αριάνι, με μια πολύ ελαφριά επίγευση λαδιού.

Ο κ. Μελενεκλής υπογραμμίζει πως χρειάστηκε αρκετή δουλειά και επιστημονική έρευνα ώστε το τελικό παραχθέν προϊόν να έχει μια πολύ καλή γεύση, υπογραμμίζοντας πως «κάθε τρόφιμο όσο υψηλής διατροφικής αξίας κι αν είναι, πρέπει να έχει μια γεύση που να αρέσει στον κόσμο. Δεν σας κρύβω πως το εγχείρημα αυτό δεν ήταν εύκολο, καθώς έπρεπε να συνδυάσουμε ένα προϊόν γάλακτος με ένα λάδι. Ωστόσο, το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας πιστεύω ότι μας δικαιώνει. Η γευστική δοκιμή που έγινε στη διάρκεια της ημερίδας το αξιολόγησε υψηλά και αυτό είναι πολύ σημαντικό στοιχείο».

Το επόμενο βήμα για το νέο προϊόν είναι να περάσει στη μαζική παραγωγή και να ξεκινήσει η διάθεσή του στις αλυσίδες καταστημάτων λιανικής και τα σούπερ μάρκετ με τα οποία συνεργάζεται ο αγροτοκτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΜΕΝΟΙΚΙΟ. Σύμφωνα με τον κ. Μελενεκλή, αυτό αναμένεται να γίνει μετά το Σεπτέμβριο. Μέχρι στιγμής, το προϊόν βρίσκεται σε πιλοτική παραγωγή, προχωρούν οι απαραίτητες εργαστηριακές δοκιμές και παρακολουθούνται όλα τα στάδια ζωής και συμπεριφοράς του γαλακτοκομικού προϊόντος.

Με μόλις δέκα χρόνια ζωής, με εξαγωγές στην Κύπρο, τον Καναδά και ακόμα έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, ο αγροτοκτηνοτροφικός συνεταιρισμός ΜΕΝΟΙΚΙΟ, με τις απόλυτα καθετοποιημένες εγκαταστάσεις που διαθέτει, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικού αιγοπρόβειου γάλακτος και προϊόντων. Την ίδια στιγμή, όμως, επιδιώκει τη συνεχή βελτίωση και την ανάπτυξη νέων οριζόντων στην υγιεινή διατροφή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...