Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των αμπελουργών οι γενετικοί δείκτες

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Cornell έχουν αναπτύξει μια τεχνική που υποστηρίζουν ότι θα βελτιώσει τα ποσοστά γενετικής μεταφοράς σε είδη αμπέλου από 2% σε 92% και θα είναι χρήσιμη για πολλούς καλλιεργητές.

Αυτή η ομάδα ερευνητών ανέλαβε την πρόκληση μεταφοράς γενετικών δεικτών για την αλλαγή των ιδιοτήτων των φυτών και τώρα αναφέρει μια τεχνική που θα βελτιώσει τα ποσοστά γενετικής μεταφοράς σε είδη αμπέλου από 2% σε 92%, φέρνοντας τα επιθυμητά χαρακτηριστικά από άγρια είδη σε καλλιεργημένα ξαδέλφια. 

«Η νέα στρατηγική ανάπτυξης γενετικών δεικτών ισχύει για αναπαραγωγικές και γενετικές μελέτες σε διάφορα προγράμματα αναπαραγωγής σταφυλιών», λέει ο Bruce Reisch, επικεφαλής του Cornell’s Grapevine Breeding and Genetics Program. 

«Φανταστείτε ότι οδηγείτε στον αυτοκινητόδρομο», λέει. «Γνωρίζετε γενικά πού θέλετε να πάτε, αλλά δεν έχετε χάρτη για να φτάσετε εκεί. Δεν ξέρετε πόσο μακριά είναι ο προορισμός σας ή ποια είναι η έξοδος που πρέπει να ακολουθήσετε. Στην ουσία, έχετε χαθεί. 

«Λοιπόν, οι γενετικοί δείκτες είναι σαν τα σημάδια εξόδου στο δρόμο. Δηλαδή μας λένε πού βρισκόμαστε στο χάρτη χρωμοσωμάτων, αν για παράδειγμα έχουμε ένα γονίδιο που ελέγχει τη γεύση ή ένα που ασχολείται με την αντίσταση στις ασθένειες», εξηγεί. “Εάν έχεις έναν δείκτη που σου λέει ποιο γονίδιο είναι πού, δεν χάνεσαι πια. Ανακαλύπτεις πλέον έναν τρόπο να βρεις το δρόμο σου γύρω από αυτά τα εκατομμύρια ζεύγη βάσεων που συνθέτουν τον κώδικα DNA όλων όσων χρειάζεται να γνωρίζεις για το σταφύλι που θέλεις να καλλιεργήσεις. “ 

Με αυτήν τη νέα ανακάλυψη των γενετικών δεικτών που χρησιμοποιούν τεχνολογία αυτοματοποιημένου προσδιορισμού αλληλουχιών DNA, οι καλλιεργητές παγκοσμίως μπορούν να ελέγξουν τις παραγωγές τους και να μάθουν αμέσως ποια αμπέλια έχουν τα πιο επιθυμητά  χαρακτηριστικά – ανεξάρτητα από την ποικιλία τους, από πού προέρχονται ή από ποια είδη προέρχονταν οι γονείς τους. 

Ο Donnell Brown, πρόεδρος της National Grape Research Alliance, αναφέρει στο Cornell Chronicle τα εξής: «Αυτό είναι ένα έργο που αλλάζει το παιχνίδι και είναι μόνο η αρχή. Μέσα από αυτό, μπορούμε να επιταχύνουμε τη γενετική εξερεύνηση, η οποία θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε τις ιδιότητες των φρούτων και της παραγωγής και, τελικά, να ανταποκριθούμε σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα και σε απειλές παρασίτων και ασθενειών. “ 

Σε αυτό το σημείο, ο Reisch λέει: «Υπάρχουν όλα τα είδη γονιδίων για αντοχή στις ασθένειες και ένα πράγμα που κάνουν αυτοί οι δείκτες είναι να μας επιτρέψουν να συσσωρεύσουμε πολλά γονίδια για αντίσταση σε ασθένειες. Αυτό είναι σημαντικό γιατί αν έχετε μόνο ένα γονίδιο, ένα παθογόνο όπως το ωίδιο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει πολύ ευκολότερα έναν μόνο μηχανισμό αντίστασης σε αντίθεση με έναν ικανοποιητικό αριθμό μηχανισμών αντίστασης. » 

Στη συνέχεια, επικαλούμενος τη βελτίωση της γενετικής τροποποίησης ως  «ένα ακόμη εργαλείο στην εργαλειοθήκη για την ανάπτυξη καλύτερων σταφυλιών στο μέλλον», προσθέτει: «Οι ποικιλίες που φυτεύονται σήμερα είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που φυτεύτηκαν πριν από 10 ή 20 χρόνια. Βλέπουμε μεγάλες αλλαγές στις επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών τόσο από ιδιωτικές όσο και από δημόσιες εταιρείες, νέες ποικιλίες ανθεκτικές στις ασθένειες εν μέρει λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και περιβαλλοντικές ανησυχίες και περιοριστική νομοθεσία σχετικά με τις εφαρμογές φυτοφαρμάκων, αυτό αποτελεί ένα εντελώς νέο κεφάλαιο στο βιβλίο επιστημονικής έρευνας. “ 

Θέματα όπως οι ασθένειες και οι καιρικοί παράγοντες αποτελούν εδώ και πολύ καιρό το βασικό ζήτημα που απασχολεί τους καλλιεργητές, οι οποίοι τώρα μπορούν να φτάσουν στον στόχο τους πολύ πιο γρήγορα. Πάρτε για παράδειγμα το ζήτημα του ωιδίου. 

«Μπορούμε να το υπολογίσουμε σε εμπορικούς αμπελώνες, σε πραγματικό χρόνο», λέει ο Reisch. «Στέλνουμε τα στελέχη που συλλέχθηκαν για προσδιορισμό αλληλουχίας DNA και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τα αποτελέσματα θα μας πουν ότι ο έλεγχος μπορεί να επιτευχθεί με μια συγκεκριμένη χημεία μυκητοκτόνων. Οι μέθοδοι ελέγχου ασθενειών μπορούν να τροποποιηθούν γρήγορα και τα στελέχη να ελέγχονται πριν ξεφύγουν από τον έλεγχο. “ 

Ο συνάδελφός του ερευνητής Lance Cadle-Davidson, με την ειδικότητα του Grape Genetics Research plant pathologist στο USDA, λέει ότι αυτό το εργαλείο είναι πολύ πιο ισχυρό από ό, τι αρχικά μπορεί να συνειδητοποιήσει κάποιος. 

 «Ανοίγει νέους ορίζοντες για συνεργασίες συνεργασίες, οι οποίες παλιότερα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθούν , ενώ τώρα όλοι μιλάμε την ίδια γλώσσα», λέει ο Cadle-Davidson.«Τώρα μπορούμε να πάρουμε μια καλή εικόνα του γονιδιώματος των σταφυλιών με έναν πιο χαμηλό προϋπολογισμό. Οι παραγωγοί και οι γενετιστές που αναπτύσσουν νέες ποικιλίες θα ωφεληθούν επειδή χρησιμοποιούμε δείκτες DNA για να αναπτύξουμε ανθεκτικές σε ασθένειες ποικιλίες που θα αποτελέσουν το μέλλον της αμπελουργίας. “ 

 

Πηγή : farmprogress

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

REPORTS

Με δεκαπέντε μονοποικιλιακές Κυδωνίτσες σε ένα masterclass που έκλεψε τις εντυπώσεις στις φετινές Μεγάλες Μέρες της, η Νεμέα δείχνει να απολαμβάνει την ανερχόμενη λευκή...

REPORTS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πολιτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών έκανε...

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...