Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πολλές συγκινήσεις έκρυβε ο τρύγος για το κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Αναμφισβήτητα ο τρύγος του 2022 έκρυβε πολλές συγκινήσεις. Οι ατυπικές κλιματολογικές συνθήκες με τις αυξημένες βροχοπτώσεις και τις σημαντικές θερμοκρασιακές διακυμάνσεις δοκίμασαν τις αντοχές ανθρώπων και φυτών. Το ποιοτικό αποτέλεσμα προέκυψε μόνο μετά από στοχευμένες αμπελουργικές επεμβάσεις και δύσκολες οινολογικές αποφάσεις.

Νομός: Δράμας
Κοινότητες: Αδριανή | Καλής Βρύση | Πλατανιά | Κατάφυτο

Ιδιόκτητος αμπελώνας 2800 στρεμμάτων -Πιστοποίηση ολοκληρωμένης Διαχείρισης (Agro 2-1 / 2.2).

Οι καιρικές συνθήκες κατά τους χειμερινούς μήνες ήταν ομαλές και χαρακτηρίστηκαν από χαμηλές θερμοκρασίες και αρκετές βροχές, προσφέροντας έτσι τα απαραίτητα υδατικά εφόδια στους αμπελώνες. Τόσο η ανάπτυξη των οφθαλμών όσο και η ανθοφορία εξελίχθηκαν φυσιολογικά. Εξαιτίας των συχνών βροχοπτώσεων κατά τους θερινούς μήνες, δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στη φυτοπροστασία των αμπελώνων προκειμένου να οδηγηθούμε ομαλά στην έναρξη του τρύγου. Οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και οι βροχοπτώσεις οδήγησαν σε μια όψιμη χρονιά η οποία κατά το τελευταίο διάστημα χαρακτηρίστηκε από αίθρια καιρικά φαινόμενα τα οποία ευνόησαν τις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά.

Ο τρύγος ξεκίνησε στις 16 Αυγούστου ως συνήθως με το Sauvignon Blanc και συνεχίστηκε με το Chardonnay, το Merlot, το Semillon, το Syrah, το Cabernet Franc και το Ασύρτικο στα αμπελοτόπια της Αδριανής και της Καλής Βρύσης. Στην περιοχή της Πλατανιάς άρχισε τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου ενώ στον ορεινό αμπελώνα του Κατάφυτου ξεκίνησε στα μέσα του ίδιου μήνα με Chardonnay και συνεχίστηκε με το Sauvignon Blanc, την Μαλαγουζιά και το Merlot μέχρι τις 10 Οκτώβρη. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με το Cabernet Sauvignon της Καλής Βρύσης στις 13 Οκτωβρίου.

Οι λευκοί και ροζέ οίνοι του 2022 έχουν καλή αρωματική ένταση, φρεσκάδα και έντονη οξύτητα. Οι στρεμματικές αποδόσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας των βροχοπτώσεων πριν τον τρυγητό.

Οι ερυθροί οίνοι έχουν επίσης πολύ καλό αρωματικό δυναμικό φρέσκων φρούτων, ζωηρό χρώμα, νεύρο και ένταση στο φινάλε. Είναι μια χρονιά που δεν χαρακτηρίζεται τόσο από την συμπύκνωση όσο από τις μαλακές ταννίνες και την καλή ισορροπία.

 

Νομός: Αττικής

Κοινότητα: Καπανδριτίου

Ιδιόκτητος αμπελώνας 200 στρεμμάτων- Πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας (ΔΗΩ).

Η χρονιά του 2022 ξεκίνησε με ευεργετικές για τον υδροφόρο ορίζοντα χιονοπτώσεις και συνεχίστηκε με φυσιολογικά για την περιοχή φαινόμενα έως και την Άνοιξη. Οι βροχές μέσα στο καλοκαίρι βοήθησαν στην ομαλή ανάπτυξη των κλημάτων και στην άριστη πορεία ωρίμανσης των σταφυλιών. Αυτό, σε συνδυασμό τη χαμηλή στρεμματική απόδοση και το ξεχωριστό terroir της λίμνης του Μαραθώνα διαμόρφωσαν κρασιά με φρουτώδη χαρακτήρα και έντονη συμπύκνωση. Οι βροχοπτώσεις και οι πιο δροσερές από τα συνηθισμένα θερμοκρασίες έφεραν την έναρξη του τρύγου στις αρχές Σεπτεμβρίου, με την συλλογή των σταφυλιών να εξελίσσεται ομαλά και την πρώτη ύλη χαρακτηρίζεται από ποιοτικές τανίνες αλλά και ωραία οξύτητα.

Το Syrah κόπηκε πρώτο στις 5 Σεπτεμβρίου έχοντας εξαιρετική φαινολική ωριμότητα. Τα πρώτα στοιχεία από το κρασί είναι φρουτώδη και εξωστρεφή, με βελούδινες τανίνες και ισορροπημένη φρεσκάδα .Το Αγιωργίτικο και το Cabernet Sauvignon ακολούθησαν με διαφορά τουλάχιστον δύο εβδομάδων και με διαδοχικούς τρύγους στις 19 και 28 Σεπτεμβρίου πάντοτε με γνώμονα την βέλτιστη φαινολική και τεχνολογική ωριμότητα. Το Αγιωργίτικο ξεφεύγει από τον τυπικό του χαρακτήρα έχοντας πιο πλούσιες τανίνες, έντονη συμπύκνωση, διατηρώντας όμως το φρουτώδη χαρακτήρα του. Το Cabernet Sauvignon και αυτό με την σειρά του είναι γεμάτο με ρωμαλέες τανίνες, οι οποίες μετά την παλαίωση θα αναδείξουν το δυναμικό της ποικιλίας σε ένα αρκετά απαιτητικό terroir.

 

Ήδη τα επόμενα στάδια της οινοποίησης ολοκληρώνονται στους χώρους του οινοποιείου με την αναμονή για την νέα σοδειά να αυξάνει την αγωνία. Σύντομα, τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα από την χρονιά που προηγήθηκε θα ναι διαθέσιμα στο ποτήρι μας.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...

REPORTS

Η παγκόσμια βιομηχανία αλκοολούχων ποτών αλλάζει ραγδαία, καθώς οι νέες προτιμήσεις των καταναλωτών και οι τεχνολογικές εξελίξεις καθορίζουν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

REPORTS

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ενημερώνουν ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά...

REPORTS

Μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Νίκης Μαραγκού και συνεργατών από το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Aarhus University...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Σταφύλια υψηλής ποιότητας σε όλο το εύρος των αμπελουργικών περιοχών της χώρας προοιωνίζει ο φετινός τρύγος, με τη συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες να...