«Αφήσαµε κάποια σταφύλια να ωριµάσουν σε ένα από τα αµπελοτεµάχια και τα τρυγήσαµε σε δύο διαφορετικές περιόδους στα τέλη Νοεµβρίου και στις αρχές Ιανουαρίου του επόµενου έτους. Στη συνέχεια αναµείξαµε το κρασί που προήλθε από τους δύο διαφορετικούς αυτούς τρύγους. Έχουµε στη διάθεσή µας µία µοναδική αίσθηση του Sauvignon Blanc από τον αµπελώνα του Καταφύτου. Τα σταφύλια από τον ίδιο αµπελώνα χρησιµοποιούνται και για την παραγωγή του Fume που αποτελεί την κορυφαία έκφραση του Sauvignon Blanc από τη ∆ράµα. Τα ίδια χαρακτηριστικά και αρώµατα που παρουσιάζονται στο ξηρό κρασί, εµφανίζονται και στο γλυκό» σηµείωσε µεταξύ άλλων ο Γεράσιµος Λαζαρίδης παρουσιάζοντας τη νέα πειραµατική οινοποίηση του Κτήµατος Λαζαρίδη στο πλαίσιο της πρόσφατης έκθεσης HO.RE.CA, που έλαβε χώρα από 9 έως 12 Φεβρουαρίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails
Σύµφωνα µε τον κ. Λαζαρίδη, το τελευταίο διάστηµα το Κτήµα έχει πραγµατοποιήσει νέες φυτεύσεις τόσο στο Κατάφυτο, σε υψόµετρο από 600 µέτρα και άνω, καθώς και στον Πλατανιά ∆ράµας σε υψόµετρο περί τα 400 µέτρα. Ο λόγος της κίνησης αυτής είναι η κλιµατική αλλαγή που οδήγησε το οινοποιείο να µεταφέρει τις καλλιέργειές του σε µεγαλύτερο υψόµετρο προκειµένου να οµαλοποιήσει την εξέλιξη των πιο πρώιµων ποικιλιών όπως είναι το Sauvignon Blanc, η Μαλαγουζιά ή το Chardonnay.
Η μεταφορά του αμπελώνα σε μεγαλύτερο υψόμετρο προσδίδει φρεσκάδα και αρωματική έκφραση στους παραγόμενους οίνους, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Λαζαρίδη.