Το ψήφισμα περιγράφει συγκεκριμένες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της εξάτμισης υπό κενό, των διεργασιών με μεμβράνες και της απόσταξης, ως βιώσιμες τεχνικές για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) ανταποκρίνεται στις εξελισσόμενες απαιτήσεις της αγοράς και στις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στις σύγχρονες πρακτικές οινοποίησης.
Αναλυτικότερα, το έγγραφο διευκρινίζει ότι οι οίνοι που υποβάλλονται σε μείωση της αλκοόλης πρέπει να πληρούν αυστηρά ποιοτικά κριτήρια, διασφαλίζοντας ότι παραμένουν απαλλαγμένοι από οργανοληπτικά ελαττώματα. Η διαδικασία πρέπει να διεξάγεται υπό την επίβλεψη οινολόγου ή ειδικευμένου τεχνικού, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του οίνου. Οι απαιτήσεις αυτές αποσκοπούν στη διασφάλιση της ακεραιότητας του οίνου, ενώ παράλληλα προσαρμόζονται στις προτιμήσεις των καταναλωτών για προϊόντα με χαμηλότερο αλκοόλ.
Παράλληλα, μία από τις κινητήριες δυνάμεις πίσω από αυτό το ψήφισμα είναι η ανάγκη ευθυγράμμισης των οίνων με τις νέες καταναλωτικές τάσεις. Η Valérie Lempereur από το Γαλλικό Ινστιτούτο Αμπέλου και Οίνου τονίζει ότι οι τεχνικές αυτές ανοίγουν νέες ευκαιρίες στην αγορά, προσφέροντας προϊόντα με μειωμένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Ενώ, υπογραμμίζει ότι η αλλαγή αυτή αντανακλά μια στροφή προς πιο μετριοπαθείς καταναλωτικές συνήθειες. Ωστόσο, η Lempereur προειδοποιεί επίσης ότι η επίτευξη αυτής της ισορροπίας απαιτεί συνεργασία μεταξύ παραγωγών και ερευνητών, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα δεν διακυβεύεται.
Ο Fernando Zamora, καθηγητής στη Σχολή Οινολογίας του Πανεπιστημίου Rovira i Virgili, σημειώνει την αυξανόμενη ζήτηση για οίνους με χαμηλή και καθόλου αλκοόλη, η οποία οδήγησε τον OIV να εγκρίνει μέτρα που επιτρέπουν τόσο τη μερική μείωση του αλκοόλ όσο και τη σχεδόν ολική αποαλκοολοποίηση, με τελικό επίπεδο αλκοόλ κάτω από 0,5%. Προσθέτει ότι η προσαρμογή αυτή αντιμετωπίζει επίσης τις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί υψηλότερες συγκεντρώσεις σακχάρων στα σταφύλια, με αποτέλεσμα αυξημένα επίπεδα αλκοόλης στους οίνους, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν ανισορροπίες στη γεύση και τη δομή.
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί δίλημμα για τους οινοποιούς. Ενώ η συγκομιδή των σταφυλιών νωρίτερα μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων αλκοόλ, κινδυνεύει να θέσει σε κίνδυνο τη φαινολική ωριμότητα, η οποία είναι κρίσιμη για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Οι τεχνικές μείωσης της αλκοόλης προσφέρουν μια λύση, βοηθώντας τους παραγωγούς να εξισορροπήσουν τα κρασιά τους, διασφαλίζοντας ότι διατηρούν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά χωρίς να κατακλύζονται από υπερβολική περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Έπειτα, ο Matthias Schmitt, καθηγητής οινολογίας στο Πανεπιστήμιο Hochschule Geisenheim, υπογραμμίζει τη σημασία των προηγμένων μεθόδων μείωσης της αλκοόλης, όπως η απόσταξη υπό κενό και οι διεργασίες με μεμβράνες, για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Η απόσταξη υπό κενό, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογίες όπως οι κωνικές στήλες περιστροφής, αφαιρεί την αλκοόλη σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες, διατηρώντας το αρωματικό προφίλ του κρασιού. Οι διεργασίες μεμβρανών, συμπεριλαμβανομένης της αντίστροφης όσμωσης, μπορούν να διαχωρίσουν την αλκοόλη χωρίς να επηρεάσουν άλλα βασικά συστατικά. Ωστόσο, και οι δύο μέθοδοι απαιτούν ακρίβεια για τη διατήρηση της οργανοληπτικής ταυτότητας του κρασιού.
Ο Adriaan Oelofse, επικεφαλής της οινολογικής καινοτομίας στη Νότια Αφρική, επισημαίνει ότι η αποαλκοολοποίηση θέτει τεχνικές και εμπορικές προκλήσεις. Η μείωση της περιεκτικότητας σε αιθανόλη μπορεί να επηρεάσει την οργανοληπτική αντίληψη του κρασιού, μειώνοντας την πολυπλοκότητα τόσο στη μύτη όσο και στον ουρανίσκο. Επιπλέον, η αλκοόλη λειτουργεί ως φυσικό συντηρητικό, πράγμα που σημαίνει ότι οι οίνοι με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλη μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα σταθερότητας με την πάροδο του χρόνου. Αυτές οι προκλήσεις επιδεινώνονται περαιτέρω από το κόστος παραγωγής και τους διαφορετικούς κανονισμούς στις διεθνείς αγορές, οι οποίοι περιπλέκουν την εμπορική διανομή των κρασιών με αποαλκοολυμένο αλκοόλ.
Η βιομηχανία οίνου αντιμετωπίζει τώρα το καθήκον να εκπαιδεύσει τους καταναλωτές ώστε να προσαρμόσουν τις προσδοκίες τους. Οι οίνοι με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ προσφέρουν διαφορετικό αισθητηριακό προφίλ από τους παραδοσιακούς οίνους, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την επικοινωνία των ιδιοτήτων τους χωρίς να χάνεται η πολιτιστική σημασία του κρασιού. Το ψήφισμα του OIV αποσκοπεί στην επίτευξη ισορροπίας μεταξύ καινοτομίας και παράδοσης, διασφαλίζοντας ότι οι αποαλκοολυμένοι οίνοι πληρούν τα πρότυπα ποιότητας και αυθεντικότητας που αναμένουν οι καταναλωτές.
Εν κατακλείδι, με τον αμπελοοινικό τομέα να εξελίσσεται, η αποαλκοολούχιση αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς πιο περιεκτικά και σύγχρονα προϊόντα. Με τη συνεχή έρευνα και τις τεχνολογικές εξελίξεις, οι παραγωγοί μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες προτιμήσεις των καταναλωτών, διατηρώντας παράλληλα τις θεμελιώδεις αξίες που έχουν διαμορφώσει την οινοποίηση σε όλη την ιστορία.