Ο Heinz, ο οποίος γεννήθηκε στη Γερμανία και μεγάλωσε στη Γαλλία, έγινε ένας από τους οινοποιούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, όταν έγινε διευθυντής ακινήτων και οινοποιός στην Ornellaia το 2005. Κατά τη διάρκεια της 17χρονης θητείας του, η μεγαλύτερη από κάθε άλλο διευθυντή ακινήτων στο ακίνητο, τόσο το Ornellaia όσο και το Masseto έχουν γίνει μερικά από τα πιο περιζήτητα ιταλικά κρασιά στη δευτερογενή αγορά. Μαζί με το Sassicaia, είναι τα μοναδικά ιταλικά κρασιά που διατηρούν συνεχή παρουσία στο Liv-ex Power 100 από το 2010.
Έπειτα, ο Heinz σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux και ξεκίνησε την καριέρα του ως οινοποιός στη Γαλλία στο Bordeaux, αργότερα εργάστηκε στο Saint-Émilion πριν μετακομίσει στο Bolgheri στην ακτή της Τοσκάνης. Η φυσική του προσοχή στις λεπτομέρειες, η ολιστική του στάση απέναντι στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινολογία τον οδήγησαν όχι μόνο να κάνει τις καθιερωμένες ετικέτες Masseto και Ornellaia όλο και πιο αξιόπιστες, αλλά επέκτεινε τη γκάμα, προσθέτοντας λευκά κρασιά στο χαρτοφυλάκιο του κτήματος. Δύο νέα κρασιά σημείωσαν αμέσως τιμές ρεκόρ: το Ornellaia Bianco (κυρίως Sauvignon Blanc, μερικές φορές με μια παύλα Viogner) και το δεύτερο κρασί, το Massetino, ένα μείγμα Merlot και Cabernet Franc.
Παράλληλα, ο ίδιος έχει περιγραφεί ως αποφασιστικός, συγκεντρωμένος και με αληθινό προσωπικό πάθος για το κρασί και την κιθάρα και παρόλο που τα κρασιά του έχουν πετύχει αρκετούς 100 πόντους κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του, αυτό τον έκανε κατά κάποιο τρόπο πιο ταπεινό και όχι πιο κακεντρεχή.
Ο Heinz είπε ότι ήταν «τιμή» να συνεισφέρει στην επιτυχία των Ornellaia και Masseto και ευχαρίστησε τον διευθύνοντα σύμβουλο Giovanni Geddes και τους ιδιοκτήτες των δύο κτημάτων, την οικογένεια Frescobaldi.
«Είχα την ευκαιρία να τρέξω έναν απίστευτο πολύτιμο αμπελώνα και δύο υπερσύγχρονα κελάρια που μας έδωσαν την ευκαιρία να εμφιαλώσουμε τον καρπό ενός terroir δείχνοντας στο έπακρο τη μεσογειακή κομψότητα και φινέτσα», τόνισε.
Ενώ, συμπλήρωσε ότι ενώ ήταν «η ώρα να επιστρέψω στη Γαλλία», το Bolgheri, το Ornellaia και το Masseto θα «έμεναν στην καρδιά μου για πάντα».
«Η Ιταλία, μετά από τόσα χρόνια, έγινε η τρίτη μου πατρίδα μετά τη Γερμανία όπου γεννήθηκα και τη Γαλλία όπου έζησα το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου», είπε.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Giovanni Geddes da Filicaia είπε ότι τα 17 χρόνια που ο Axel Heinz ήταν στην Ornellaia και στο Masseto ήταν «τα κομβικά χρόνια για την επιτυχία και την ανάπτυξη των οινοποιείων μας».
«Είναι επίσης χάρη στις επαγγελματικές ιδιότητες του Axel ως σκηνοθέτη και οινοποιού αλλά και στις προσωπικές του ιδιότητες Ornellaia και Masseto τα υψηλά επιτεύγματα προέρχονται από την ευλογία της φύσης και το τεράστιο πάθος και την εμπειρία μιας μεγάλης ομάδας», είπε.
Τέλος, το αν η αποχώρηση ενός τόσο σημαντικού παίκτη όπως ο Axel Heinz θα έχει αντίκτυπο στη δευτερογενή αγορά μένει να φανεί. Με μέση τιμή περίπου £ 1.800 ανά κιβώτιο, το Ornellaia παραμένει ένα από τα καλύτερα συλλεκτικά ιταλικά κρασιά, ενώ το Masseto με μέση τιμή περίπου £ 8.300 είναι ένα από τα πιο ακριβά εκλεκτά κρασιά της Ιταλίας.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com