Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο πρόωρος τρύγος στους γαλλικούς αμπελώνες φέρνει προκλήσεις για παραγωγούς κρασιών προέλευσης

Εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο ξεκίνησε ο τρύγος σε πολλούς γαλλικούς αμπελώνες λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στην ευρωπαϊκή χώρα το φετινό καλοκαίρι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Château Carbonnieux, ένα γνωστό οινοποιείο που εδρεύει στην περιοχή του Μπορντό, όπου η συγκομιδή λευκών ποικιλιών οινοστάφυλων ξεκίνησε στις 19 Αυγούστου, ενώ σε προηγούμενες δεκαετίες ο τρύγος δεν θα είχε ξεκινήσει πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Ο ιδιοκτήτης του οινοποιείου, Eric Perrin, υποστηρίζει ότι το κλίμα στην περιοχή μοιάζει όλο και περισσότερο με Μεσογειακό.

Πρόκληση η επίτευξη ποιότητας

Ο αντίκτυπος των υψηλών θερμοκρασιών στα αμπέλια είναι αισθητός. Τα σταφύλια ωριμάζουν νωρίτερα, με αποτέλεσμα τα επίπεδα σακχάρων να είναι υψηλότερα κατά τη συγκομιδή. Ως αποτέλεσμα, τα παραγόμενα κρασιά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα αλκοόλ μετά τη ζύμωση. Κατά τον Perrin, η ποιότητα είναι σε γενικές γραμμές υψηλότερη λόγω των πιο ζεστών συνθηκών.

Παρά την καλύτερη ποιότητα ωστόσο, η αλλαγή των καιρικών συνθηκών φέρνει νέες προκλήσεις για παραγωγούς κρασιών προέλευσης. Οι γαλλικές νομοθεσίες θέτουν αυστηρούς κανόνες ως προς τα επίπεδα σακχάρων και αλκοόλ των κρασιών προέλευσης. Ωστόσο, για παράδειγμα σε λευκά κρασιά το ανεβασμένο επίπεδο σακχάρων μπορεί να οδηγήσει σε αλκοολικό επίπεδο άνω του 14%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που ορίζει η σχετική νομοθεσία.

Για να καταφέρουν να διαχειριστούν με επιτυχία τις αλλαγές του κλίματος, πολλοί Γάλλοι παραγωγοί πειραματίζονται με νέες ποικιλίες σταφυλιών ή υιοθετούν νέας τεχνικές διαχείρισης των αμπελώνων τους προκειμένου να διατηρήσουν στα επιθυμητά επίπεδα την οξύτητα και τη φρεσκάδα των κρασιών τους.

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....