Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ένας Άτλας που υποδεικνύει τις ιταλικές ποικιλίες και την προέλευσή τους

Οχτώ επιστημονικά ινστιτούτα συνεργάστηκαν για τη πραγματοποίηση μιας εκτεταμένης έρευνας σχετικά με το γενετικό υλικό ιταλικών ποικιλιών σταφυλιού. Σήμερα λοιπόν, το διάσημο Sangiovese αναδεικνύει τους προγόνους του.

Φωτογραφία από Elliott Brown https://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.0/

Δημοσιεύτηκε πρόσφατα ο Άτλας που αναδεικνύει τις ρίζες του ιταλικού αμπελώνα. Οχτώ επιστημονικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου πανεπιστήμια και κέντρα ερευνών συνεργάστηκαν για την έρευνα. Η ιδέα περιλάμβανε την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς του ιταλικού κρασιού, η οποία δίνει τη δυνατότητα μοναδικής αναγνώρισης και περιγραφής των διαφορετικών αμπελιών, αξιολογώντας τις υπάρχουσες γενετικές σχέσεις και εντοπίζοντας προγονικούς τύπους.

Για το σκοπό αυτό, μελετήθηκαν τα γενετικά προφίλ εκατοντάδων ποικιλιών σταφυλιών (από τις ευρέως διαδεδομένες έως τις τοπικές) που διατηρούνται σε ιταλικές και διεθνείς συλλογές, παρουσιάζοντας έτσι έναν Άτλαντα καταγωγής του ιταλικού αμπελώνα.

Το Υπουργείο Γεωργίας και το ίδρυμα AGER (Αγροτροφία και έρευνα) χρηματοδότησαν την έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το CREA – συμβούλιο έρευνας στη γεωργία και την ανάλυση της γεωργικής οικονομίας, με το Πανεπιστήμιο της Pisa, το Πανεπιστήμιο της Modena και Reggio Emili, το Πανεπιστήμιο της Foggia, το Πανεπιστήμιο του Palermo, το Πανεπιστήμιο της Tuscia, του Torino και το CNR – Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Torino.

Τα αμπέλια στο ιταλικό έδαφος είναι άφθονα και αποτελούν αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων, όπως η γεωγραφική θέση, η ποικιλομορφία των καλλιεργούμενων περιοχών, οι επιλογές των αμπελουργών και οι ιστορικές παραδόσεις. Υπάρχει ποικιλία αλλά και μοναδικότητα, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν ότι το ιταλικό «παραδοσιακό» γενετικό πλάσμα προέρχεται κυρίως από βασικές ποικιλίες σταφυλιού. Κάποια από αυτά έχουν το γενετικό τους αποτύπωμα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, ενώ άλλα έχουν εξαπλωθεί σε όλο το ιταλικό έδαφος. Ενδεικτικά αναφέρονται το «Strinto Porcino» με τον απόγονό του το «Sangiovese», όπως και το «Mantonico Bianco» και το «Aglianico», που είναι οι βασικοί πρόγονοι των νοτιότερων αμπελιών. Επιπλέον, τα «Visparola», «Garganega» και «Bombino bianco» έχουν αφήσει το μεγαλύτερο γενετικό τους αποτύπωμα στην κεντρική Ιταλία ή ακόμα τα «Termarina (Sciaccarello)», «Orsolina» και «Uva Tosca» είναι πρόγονοι τοπικών ποικιλιών που επικρατούν στη βορειοδυτική και την κεντρική Ιταλία.

Η ανασυγκρότηση των γενεαλογικών δέντρων τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία της προέλευσης του γενετικού πλάσματος του «Visparola». Πρόκειται για ένα σταφύλι που λέγεται ότι μετανάστευσε από τη Νότια στη Βόρεια Ιταλία από την ανατολική μεριά. Το «Sangiovese» από την άλλη, ένα σταφύλι που είναι σύμβολο της διάσημης, με κύρος, οινικής περιοχής της Τοσκάνης, έχει τις ρίζες του αλλού, αφού λέγεται ότι μετανάστευσε από τη Νότια στην κεντρική Ιταλία, κατά μήκος της δυτικής ακτής.

Η έρευνα εντόπισε τα ομώνυμα και τα συνώνυμα διαφόρων ποικιλιών σταφυλιού, ενώ οι σχέσεις που είχαν προηγουμένως τεκμηριωθεί επιβεβαιώθηκαν ή απορρίφθηκαν και εμφανίστηκαν νέες γενετικές σχέσεις τύπου γονέα-στόχου.Έτσι ο ιταλικός οινοποιητικός τομέας έχει στη διάθεσή του ένα γενετικό εργαλείο, που μπορεί να φανεί χρήσιμο στη διάδοση και την επιλογή των αμπελιών, αφού είναι πλέον εξοπλισμένα με ένα «μοριακό διαβατήριο» που τα ταυτοποιεί με μοναδικό τρόπο, διασφαλίζοντας τον έλεγχο των ποικιλιών. Μπορεί επίσης, να αποτελέσει ένα εργαλείο για τους οινοπαραγωγούς για την ενίσχυση και την υπεράσπιση του παραδοσιακού κρασιού, μια ιστορική κληρονομιά που οφείλει να προστατευθεί.

Πηγή winenews.it

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...