Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι Γάλλοι προτιμούν το ροζέ από το κόκκινο κρασί

Το ροζέ κρασί έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα στην Γαλλία, με τους νέους να αρχίζουν να απομακρύνονται από τα παραδοσιακά παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

Τα νέα έρχονται καθώς οι οινοπαραγωγοί ισχυρίζονται ότι οι νεότεροι καταναλωτές στρέφονται όλο και πιο πολύ στα ελαφρύτερα και λιγότερο αλκοολούχα κρασιά στη Γαλλία ακόμη και κατά τους πιο κρύους μήνες του χειμώνα.

Η είδηση αυτή έρχεται την ίδια στιγμή που η ζήτηση για τα πληθωρικά και υψηλά σε αλκοόλ μπουκάλια Bordeaux συνεχίζει να παραμένει σε υψηλή ζήτηση παγκοσμίως με το κόκκινο κρασί να αντιστοιχεί περίπου στο 40% της ετήσιας διεθνούς κατανάλωσης.

Ωστόσο, η ζήτηση στη χώρα προέλευσης αυτών των διάσημων κρασιών έχει μειωθεί στο μισό στην εγχώρια αγορά από τη δεκαετία του 1990.

Ακολουθεί το λεγόμενο «γαλλικό παράδοξο» που είδε ισχυρισμούς ότι το κόκκινο κρασί είναι καλό για την υγεία σας και την ανάπτυξη των κρασιών Μπορντό, μετά τη ζήτηση που δημιουργήθηκε από διάσημους κριτικούς όπως ο Robert Parker τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την Comite National des Interprofessions des Vins a Apellation D’Origine (CNIV), η μέση κατανάλωση κρασιού είναι τώρα 40 λίτρα ανά άτομο το χρόνο αντί 100 λίτρα το 1975. Περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού παράγονται στο χώρα κάθε χρόνο, με τα ροζέ πλέον να βρίσκονται στο 19%.

Παράλληλα, ο οινοποιός Thomas Montagne είπε ότι οι Γάλλοι στράφηκαν στο ροζέ επειδή είναι «πιο εύκολο να το πιεις, περιέχει λιγότερες τανίνες και αισθάνεται πιο γιορτινό».

Ένας εκπρόσωπος των περιφερειακών οινοποιών ανέφερε, ότι οι αμπελώνες της Βουργουνδίας παράγουν τώρα το μισό κόκκινο κρασί σε σύγκριση με πριν από δύο δεκαετίες, ενώ η παραγωγή λευκού κρασιού έχει αυξηθεί.

Έπειτα, ανέφεραν ότι: «Με έκπληξη ανακάλυψα ότι το [ρόζ] έπινε τον χειμώνα. Η πτώση της δημοτικότητας του κόκκινου κρασιού οφείλεται στη διάβρωση της πελατείας με τους ανθρώπους να πίνουν λιγότερο συνολικά και επειδή οι ευκαιρίες να το κάνουν εξαφανίζονται.

«Οι νεότερες γενιές τρώνε λιγότερο κρέας και αποφεύγουν τα κόκκινα υπέρ των λευκών ή των τριαντάφυλλων».

Τέλος, Έρχεται καθώς ο πρώην πρόεδρος Nicolas Sarcozy, παρά την προφανή άρνησή του να πιεί αλκοόλ, βρίσκεται στο εμπόριο κρασιού, παρήγαγε ένα ροζέ κρασί, που ονομάζεται Roseblood από το Château d’Estoublon, το πολυτελές κτήμα της Προβηγκίας, το οποίο τέθηκε προς πώληση το 2020 και είναι πλέον συνιδιοκτήτης του Bruni, του Sarkozy, του ιδρυτή του LOV Group, Stéphane Courbit και της οικογένειας Prats.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...