Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι αμπελώνες της Καλιφόρνιας «υπερκαλλιεργούνται»

Για δεύτερη συνεχή χρονιά στο Unified Wine & Grape Symposium της Καλιφόρνιας, ο Jeff Bitter, πρόεδρος της Allied Grape Growers, προέτρεψε για την ταχεία απομάκρυνση των αμπελιών, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη μειωμένη ζήτηση.

Στην ομιλία του Unified Wine & Grape Symposium για την κατάσταση του κλάδου, ο Bitter τόνισε και πάλι την ανάγκη για μεγάλης κλίμακας μείωση των αμπελώνων στην Καλιφόρνια, ώστε να εξισορροπηθεί καλύτερα η προσφορά με τη ζήτηση της αγοράς.

Ο ίδιος ζήτησε ρητά να ξεριζωθούν περισσότερα αμπέλια σε παράκτιες περιοχές, όπως οι κομητείες Santa Barbara, Lake, Mendocino και Monterey, καθώς και μεταξύ των φυτειών Zinfandel του Lodi.

Πιο συγκεκριμένα, από το σύνολο των αιτημάτων για αφαίρεση, ο Bitter συνέστησε ότι 11.300 εκτάρια (ha) θα πρέπει να προέρχονται από τους παράκτιους, πιο υψηλής ποιότητας αμπελώνες, με τη σημαντικότερη σύσταση να είναι η αφαίρεση 2.800 ha παράκτιου Cabernet Sauvignon.

Παράλληλα, ο Steve McIntyre, πρόεδρος των αμπελώνων McIntyre Vineyards στα Santa Lucia Highlands, και διευθύνων σύμβουλος της Monterey Pacific, διαχειριστής 8.500 εκταρίων αμπελώνων στις κομητείες San Luis Obispo, Monterey, Napa και Lake, συμφώνησε ότι «το Cabernet Sauvignon δεν αποδίδει καλά στην κομητεία Monterey και πρέπει να αφαιρεθεί κατά προτίμηση».

Ο Bitter συνέστησε επίσης τη μείωση κατά 2.000 εκτάρια των αμπελώνων Pinot Noir από τις κομητείες Monterey και Santa Barbara και τη μείωση κατά 2.000 εκτάρια των παλαιών αμπελώνων Chardonnay από τις κομητείες Mendocino, Monterey και Santa Barbara. Ενώ, συνέστησε τη μείωση κατά 9.000 εκτάρια από τις εσωτερικές περιοχές της Καλιφόρνια, κυρίως από το Lodi. Οι συγκεκριμένες συστάσεις περιλαμβάνουν 2.800ha παλαιών αμπελώνων Merlot και Cabernet Sauvignon και 2.000ha αμπελώνων Zinfandel.

«Το πού και πώς αυτή η καλλιέργεια [Zinfandel] θα βρει την ισορροπία της μένει να καθοριστεί», δήλωσε ο Stuart Spencer, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής Αμπέλου Lodi και οινοποιός στο St. Amant Winery στο Lodi.

Συμπληρωματικά, ο Spencer πρόσθεσε: «Είχαμε μια σημαντική έκρηξη φύτευσης στα τέλη της δεκαετίας του 1990, και πολλοί από αυτούς τους αμπελώνες πιέζουν τώρα την ηλικία των 25-30 ετών και βρίσκονται στο τέλος του οικονομικού τους ορίου».

Αν και οι συστάσεις του Ενιαίου Συμποσίου ήταν συγκεκριμένες, ο McIntyre τόνισε: «Όλοι πρέπει να συμβάλουν. Συνιστούμε στους πελάτες μας να βγάλουν περίπου το 10% του ποσού που καλλιεργούν σήμερα, ανάλογα με την ηλικία και την υγεία του αμπελώνα».

«Ξοδεύουμε πολύ χρόνο σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τις οικογένειες των καλλιεργητών μας για να τους βοηθήσουμε να καθοδηγήσουν τις αποφάσεις αυτές», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Την ίδια στιγμή πρόσθεσε: «Είμαστε μια κοινότητα που καλλιεργεί σταφύλια από τη δεκαετία του 1850, όταν οι άνθρωποι ήρθαν για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια. Έχουμε αμπελουργούς πέμπτης και έκτης γενιάς, των οποίων η ταυτότητα συνδέεται με αυτό. Είναι δύσκολο να είμαστε η γενιά που θα πάψει να είναι αμπελοκαλλιεργητές».

Εν συνεχεία, η Allied Grape Growers είναι βασικός πωλητής οινοποιήσιμων σταφυλιών σε ολόκληρη την πολιτεία, έχοντας εκατοντάδες αγοραστές και εκπροσωπώντας περίπου 400-500 καλλιεργητές στην αγορά.

Οι πελάτες της αντιπροσωπεύουν περίπου το 5% της σύνθλιψης σταφυλιών της πολιτείας. Το υπόλοιπο 95% των καλλιεργητών θα πρέπει να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης του καταλόγου των ποικιλιών και των περιοχών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη διόρθωσης των αμπελώνων και των εκτάσεων και να θέσουν το ερώτημα: Πού ταιριάζω σε αυτή την εξίσωση;

Όπως και η Επιτροπή Αμπέλου Lodi, η Allied Grape Growers συναντάται με τους πελάτες της ένας προς έναν για να εντοπίσει τους αμπελώνες που κινδυνεύουν περισσότερο από την αγορά. Σε αυτούς περιλαμβάνονται αμπελώνες χωρίς συμβόλαια και αμπελώνες που καλλιεργούν σταφύλια που έχουν χάσει την εύνοια.

Πέρυσι, ο Bitter απευθύνθηκε κυρίως στους καλλιεργητές της Central Valley, ζητώντας συνολικά 20.000 εκτάρια απομάκρυνσης για να αντισταθμίσει 7.000 νέα εκτάρια το 2024, για μια καθαρή μείωση 12.000 εκταρίων.

Οι καλλιεργητές συμμορφώθηκαν σε μεγάλο βαθμό, με εκτιμώμενη καθαρή μείωση 8.000 εκταρίων. Ωστόσο, οι παράκτιοι καλλιεργητές δεν ανταποκρίθηκαν στις συγκεκριμένες προσδοκίες του. Φέτος, ο Bitter απηύθυνε το μήνυμά του στις πριμοδοτούμενες παράκτιες περιοχές, προτρέποντάς τους να αναλάβουν δράση.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αποκλειστικά ένα ζήτημα από την πλευρά της προσφοράς. Ο Bitter αναγνώρισε ότι αν όντως αφαιρέθηκαν 20.000 εκτάρια πέρυσι, αυτό δεν θα είχε διορθώσει από μόνο του την αγορά, καθώς οι συνολικές αποστολές κρασιού στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,2% το 2024, σύμφωνα με την Wine Business Analytics.

Η υπερπροσφορά σταφυλιών από την Καλιφόρνια συγκρούεται με τους επίμονους «αντίθετους ανέμους» που αντιμετωπίζει ο κλάδος του κρασιού, οι οποίοι περιλαμβάνουν τη μείωση της κατανάλωσης κρασιού, τη μεταβολή των δημογραφικών στοιχείων, τις ανησυχίες για την υγεία γύρω από το αλκοόλ, τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από την κάνναβη και άλλα ποτά, καθώς και το υψηλότερο κόστος του κρασιού ανά μερίδα.

Αυτά τα ζητήματα του κλάδου εντάσσονται σε μακροοικονομικές πιέσεις, όπως ο πληθωρισμός, η αύξηση των επιτοκίων, η μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και το αδύναμο δολάριο.

Και σε αντίθεση με άλλα οινοπαραγωγικά έθνη, οι αγρότες των ΗΠΑ δεν λαμβάνουν κρατική στήριξη ή επιδοτήσεις για τις μετακινήσεις αμπελώνων, καθιστώντας την οικονομική απόφαση ακόμη πιο δύσκολη.

Πιθανοί επικείμενοι δασμοί στις εισαγωγές θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τους εγχώριους παραγωγούς και να ενισχύσουν την εγχώρια αγορά σταφυλιών. Παρόλα αυτά, το καθεστώς τους παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο και υπόκειται σε συνεχείς αλλαγές, όπως και η τρέχουσα κατάσταση των κυβερνητικών πολιτικών στις ΗΠΑ.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Unified Wine & Grape Symposium δεν συζητήθηκε η ποσότητα χύμα εισαγόμενου κρασιού από άλλες χώρες, που τελικά μπαίνει σε φιάλες (και κιβώτια) μαζικής παραγωγής κρασιών από εγχώριους παραγωγούς, που φέρουν τη γενική γεωγραφική ονομασία «αμερικανικός», η οποία επιτρέπει έως και 25% κρασί από άλλες χώρες στο χαρμάνι.

Το 2022, ο αριθμός αυτός ήταν 68 εκατομμύρια γαλόνια ξένου χύμα κρασιού που εισήχθησαν από τους παραγωγούς της Καλιφόρνιας.

Ο Stuart Spencer δήλωσε: «Τα μεγαλύτερα οινοποιεία μας στην Καλιφόρνια έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς φθηνού κρασιού από όλες τις γωνιές της γης και αυτό υπονομεύει τους αμπελουργούς της Καλιφόρνιας και τις κοινότητες μέσα στις οποίες δραστηριοποιούνται».

Αν και ο κλάδος βλέπει τον Bitter ως «τον τύπο της προσφοράς», η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα προσφοράς, αλλά πρόβλημα ζήτησης.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου έχουμε υπερκαλλιέργεια για την ικανότητα της αγοράς που διαθέτουμε, και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι κάποιοι πρέπει να εγκαταλείψουν την επιχείρηση», τόνισε ο Bitter.

Εν κατακλείδι, με το μακροπρόθεσμο παιχνίδι στο επίκεντρο, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με τη ζήτηση της επιχείρησης, καθώς μπορούμε να διορθώσουμε την ισορροπία μας μόνο για ένα χρονικό διάστημα».

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο Luigi Moio, πρόεδρος του Διεθνή Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου (OIV) έδωσε από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, μια διάλεξη σχετικά με την περίπλοκη φύση...

REPORTS

Ρόλο «κλειδί» για την περιφερειακή ανάπτυξη στην Ελλάδα, παίζουν οι μικροί οινοποιοί της χώρας, ενώ συχνά, με την επιμονή τους σε γηγενείς ποικιλίες, οι...

REPORTS

Εκρηκτική η αύξηση των εισαγόμενων οίνων στην Ελλάδα το 2024, με φθηνούς οίνους από Βουλγαρία, Ισπανία και Ιταλία. Για πρώτη φορά στα χρονικά οι...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Vinexpo Asia 2025 θα επιστρέψει στη Σιγκαπούρη από τις 27 έως τις 29 Μαΐου, συγκεντρώνοντας ηγέτες του κλάδου, εκθέτες και αγοραστές από όλη...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ίσως τελικά τα πράγματα να είναι πιο απλά απ’ ό,τι νομίζουμε. Μέχρι τότε, βέβαια, όλα δείχνουν σύνθετα και ο κόσμος του κρασιού δεν θα...

REPORTS

Οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου συνδιοργανώθηκαν μαζί με τις υπερδραστήριες τοπικές Ενώσεις Οινοχόων και είχαν στόχο τη γνωριμία του ελληνικού κρασιού με τους...

REPORTS

Ο Luigi Moio, πρόεδρος του Διεθνή Οργανισμού Οίνου και Αμπέλου (OIV) έδωσε από το Πανεπιστήμιο της Νάπολης, μια διάλεξη σχετικά με την περίπλοκη φύση...

REPORTS

Με βασική αρχή την αξιοποίηση των θησαυρών που παρέχει η Θεσσαλική γη και τη διασπορά τους σε όλο τον κόσμο αλλά και δέσμευση στην...