Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Οι αμπελώνες στην Willamette Valley δέχονται «ψυχρό» πλήγμα

Οι παραγωγοί αναρωτιούνται με αγωνία πόσο από τη σοδειά τους έχει χαθεί λόγω παγετού στα μέσα Απριλίου στην κοιλάδα Willamette.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Στις 11 Απριλίου 2022, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνι και παγετός έφτασαν στην κοιλάδα Willamette. Οι πρωινές ώρες της 15ης Απριλίου ήταν ιδιαίτερα καταστροφικές, με πολλούς αμπελώνες να καταγράφουν χαμηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας από μείον τρεις έως μηδέν βαθμούς Κελσίου. Ο Gregory Jones, ερευνητής κλιματολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οινοποιείου Abacela στο Roseburg του Όρεγκον, αναφέρεται στο γεγονός ως «Φεβρουάριος τον Απρίλιο» στο ενημερωτικό του δελτίο για τον καιρό και το κλίμα.

Ο χρόνος του παγετού ήταν καταστροφικός. Χάρη σε έναν πιο ζεστό, ξηρό χειμώνα του Όρεγκον, τα μπουμπούκια Chardonnay και Pinot Noir είχαν ήδη σπάσει. Ο παγετός και οι χαμηλές θερμοκρασίες έπληξαν εκδικητικά τα γεμάτα νερό μπουμπούκια και τα νεαρά αμπέλια.

Η κοιλάδα Willamette είναι ανυπεράσπιστη έναντι τέτοιων επιθέσεων, επειδή λίγα οινοποιεία αισθάνονται την ανάγκη να διαθέτουν ανεμιστήρες παγετού ή συστήματα προστασίας από παγετό. Δεδομένου ότι το τελευταίο σημαντικό γεγονός πρώιμου παγετού της περιοχής συνέβη τον Μάιο του 1985, αυτή η στάση είναι κατανοητή.

Λίγες μέρες μετά την απομάκρυνση του παγετού, ο Stirling Fox, διαχειριστής αμπελώνα και ιδρυτής της Stirling Wine Grapes, Inc. στο Newberg του Όρεγκον, σκέφτηκε ότι ορισμένοι αμπελώνες που επισκέφθηκε θα καταλήξουν να παράγουν μηδενικά φρούτα. Αντίθετα, άλλοι φάνηκαν να έχουν ελάχιστη έως καθόλου ζημιά. Το πόσοι αμπελώνες θα καταλήξουν στο μηδενικό άκρο των καρπών του φάσματος είναι προς συζήτηση.

«Με βάση αυτά που έχω δει και όσα αναφέρουν οι συνομήλικοί μου, μεταξύ 50% και 100% των πρωταρχικών μπουμπουκιών σε πολλούς αμπελώνες της κοιλάδας Willamette κάηκαν από τον παγετό. Σε πολλές από αυτές τις θέσεις, το 50% των δευτερογενών οφθαλμών καίγονται. Ρεαλιστικά, βλέπουμε ότι η κοιλάδα Willamette χάνει τη μισή σοδειά της φέτος», είπε η Fox.

Μετά από μια πρόσφατη έρευνα στους αμπελώνες του πελάτη της, η Jessica Cortell της Vitis Terra Vineyard Services στο Amity του Όρεγκον, ανέφερε ότι είδε τις λιγότερες ζημιές στην αμερικανική αμπελουργική περιοχή Eola-Amity Hills (AVA). Περιέγραψε «σημαντική ζημιά» στα βουνά Chehalem AVA, με τα μπουμπούκια Chardonnay να έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Η Cortell συμφώνησε επίσης με την εκτίμηση του συναδέλφου της. «Συνολικά, δεν φαίνεται καλά εκεί έξω. Νομίζω ότι ο αριθμός του 50% του Stirling θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που πραγματικά συμβαίνει», είπε.

Ωστόσο, δεν είναι όλοι στον κλάδο έτοιμοι να δεσμευτούν σε ένα τόσο τρομερό ποσό ζημιών. Ο Leigh Bartholomew είναι διευθυντής αμπελουργίας της Results Partners, μιας εταιρείας McMinnville του Όρεγκον, που διαχειρίζεται 120 τοποθεσίες στην κοιλάδα Willamette. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς θα είναι η καλλιέργεια γιατί δεν μπορούμε να δούμε εύκολα τα σμήνη αυτή τη στιγμή», είπε.

Ο Bartholomew πρόσθεσε ότι αναλύει τη ζημιά στα πρωτεύοντα μπουμπούκια στις περίπου δύο δωδεκάδες τοποθεσίες πελατών που η εταιρεία της περιγράφει ως «σοβαρά κατεστραμμένες». Αναφέρει ότι το 40% – 50% των πρωταρχικών μπουμπουκιών φαίνεται να είναι ζωντανοί ακόμη και στα χειρότερα τμήματα των τοποθεσιών που έχουν πληγεί περισσότερο. Είπε, «Αυτό δεν μετράει καν πόσα δευτερεύοντα μπουμπούκια θα βγουν και δεν ξέρουμε πόσο καρποφόροι θα είναι».

Αν και δεν υπάρχει πολλή έρευνα για το θέμα, ένας γενικός «εμπειρικός κανόνας» είναι να περιμένουμε ότι οι δευτερεύοντες οφθαλμοί θα αποδώσουν περίπου το 30% της καλλιέργειας που παράγουν συνήθως οι πρωτογενείς οφθαλμοί.

Ο Bartholomew αναφέρει επίσης ότι οι ζημιές που βλέπει εντοπίζονται κυρίως σε τοποθεσίες χαμηλότερου υψομέτρου. «Αυτός είναι ο μεγαλύτερος συσχετισμός που έχουμε δει. Οι τοποθεσίες με υψηλότερο υψόμετρο που ήταν πιο πίσω κατά τη διάσπαση των μπουμπουκιών επηρεάζονται λιγότερο [από τον παγετό]. Οι ιστότοποι που είναι συνήθως αργότερα φαίνονται καλύτεροι.»

Όταν ρωτήθηκε πότε πίστευε ότι θα μπορούσε να έχει πιο συγκεκριμένες απαντήσεις, ο Bartholomew σημείωσε: «Συνεχίζω να λέω «περίμενε δύο εβδομάδες», αλλά μετά συνεχίζει να βρέχει και κάνει κρύο και τα πράγματα δεν είναι τόσο εμφανή όσο θα ήθελα να είναι. Μόλις ξεπεράσουμε αυτήν την επόμενη περίοδο βροχόπτωσης και αν στεγνώσει την επόμενη εβδομάδα, θα πρέπει να έχουμε καλύτερη ιδέα για την έκταση της ζημιάς έως τις 13 Μαΐου.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τον παγετό που έπληξε την κοιλάδα Willamette πριν από περίπου 37 χρόνια, το 1985 αποδείχθηκε ότι ήταν ένας από τους σπουδαίους τρύγους της κοιλάδας Willamette. Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι υπήρχε λιγότερο κρασί για να μοιραστεί με τον κόσμο.

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....