Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε σε επιλεγμένο αμπελώνα στη Μεγάλη Παναγία Χαλκιδικής την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου παρουσία ντόπιων οινοποιών, εκπροσώπων ταξιδιωτικών γραφείων, δημοσιογράφων, καθώς και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Προηγήθηκε πενθήμερη επίσημη επίσκεψη σε αμπελώνες και οινοποιεία εντός και εκτός Αγίου Όρους, η οποία πλαισιώθηκε με ξεναγήσεις σε εμβληματικά σημεία της περιοχής, όπως τα Αρχαία Στάγειρα, οι παραδοσιακοί οικισμοί της Αρναίας και της Μεγάλης Παναγίας και οι αρχαιολογικοί χώροι της Ιερισσού και της Ουρανούπολης.
Οι αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι του Freiburg, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ελληνο-Γερμανικής Συνέλευσης, αλλά και της ένωσης οινοποιών Βάδης – Βυρτεμβέργης επισκέφθηκαν όλα τα οινοποιεία της Ανατολικής Χαλκιδικής, αποκτώντας βιωματικές εμπειρίες σε αυτά και απολαμβάνοντας αντιπροσωπευτικά γεύματα με υπο-προϊόντα οίνου. Παράλληλα επισκέφθηκαν αμπελώνες στο Άγιον Όρος, σε Ιερά Μετόχια και Μονές, υποδομές όπου οι αγιορείτες μοναχοί εμφιαλώνουν οίνους και τσίπουρο, ενώ έλαβαν μέρος σε wine pairing δείπνα εκτός της Αγιώνυμης Πολιτείας.
Η δραστηριότητα, η οποία αποτελεί συνέργεια του Δήμου Αριστοτέλη, του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής και της ΕλληνοΓερμανικής Συνέλευσης, δρομολογήθηκε πριν έναν περίπου χρόνο στο Freiburg, όπου ο Δήμαρχος Αριστοτέλη παρουσίασε την τοπική οινική υποδομή σε μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης της γερμανικής οινοτουριστικής αγοράς.
Η συμφωνία που επετεύχθη αναφέρεται στη δημιουργία νοητής οινικής σύνδεσης ανάμεσα στο Freiburg και τον Άθωνα, που θα αποτελέσει τον άξονα γύρω από τον οποίο θα δρομολογηθούν κοινές οινοτουριστικές, πολιτιστικές, επιστημονικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Ο Δήμος Αριστοτέλη επενδύοντας τα μέγιστα στη δημιουργία ισχυρού οινοτουριστικού προϊόντος στην Ανατολική Χαλκιδική, δικτυώνεται και συνεργάζεται με σημαντικούς οινότοπους της Ευρώπης: μετά το Freiburg σειρά έχει το Saint Emilion του Bordeaux, ενώ επίκεται στοχευμένο άνοιγμα σε επιλεγμένες περιοχές της Ιβηρικής.
«Επιπρόσθετα» αναφέρει ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, «επενδύουμε στη δημιουργία συγκεκριμένης οινικής ταυτότητας, στη βάση της οποίας οργανώνονται εκπαιδεύσεις του συνόλου των τοπικών επιχειρηματιών εστίασης / οινοπαραγωγών, ενώ επιχειρηματικές αποστολές προγραμματίζεται να πραγματοποιήσουν εκπαιδευτικά ταξίδια στην Ευρώπη και αλλού, ώστε να έλθουν σε επαφή με επιτυχημένα οινοτουριστικά πρότυπα».
Η συγκεκριμένη δραστηριότητα αποτελεί μέρος του προγράμματος «Παραδοσιακοί Ευρωπαϊκοί Οικισμοί».