Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οινικές συνοδείες για τα τραπέζια των γιορτινών ημερών

Το Πάσχα πλησιάζει και οι λίστες των λαχταριστών φαγητών που θα εμφανιστούν στο τραπέζι ετοιμάζονται.

Είναι λοιπόν η χρονιά που επιτέλους θα γευματίσουμε με τους αγαπημένους μας ανθρώπους ύστερα από δύο έτη αποχής και θα απολαύσουμε τις μοναδικές , παραδοσιακές γεύσεις. Και επειδή στη διάρκεια αυτή της πανδημίας έρευνες έδειξαν ότι  πολλής κόσμος άρχισε να καταναλώνει κρασί στο σπίτι και να δοκιμάζει νέα blend, έχει έρθει η ώρα να συνδυάσουμε επιτέλους τα Ελληνικά έθιμα με Ελληνικά κρασιά.

Τα Πασχαλινά τραπέζια στην Ελλάδα αλλά και σε ευρύτερη κλίμακα η Ελληνική Γαστρονομία,  υστερούν οινικής συνοδείας. Γι’ αυτό, εδώ δίνονται μερικές ιδέες, επικεντρώνοντας κυρίως στον Ελληνικό αμπελώνα που αυτά τα  χρόνια ανθίζει, συνδυάζοντας τα κυριότερα πιάτα της Λαμπρής:

Για τη Νύχτα της Ανάστασης:
Με κεντρικό πιάτο τη λεμονάτη μαγειρίτσα

1) Κτήμα Πιέρια Ερατεινή – Ευχές Λευκό. Ένα πολυποικιλιακό κρασί που αποτελείται από Ασύρτικο, Μαλαγουζιά και Chardonnay περασμένα από βαρέλι. Μια σύνθεση που δημιουργούν ένα κρασί με πολυπλοκότητα, έκφραση και ισορροπία. Χαρακτήρας ανθικός και βοτανικός με νότες από εσπεριδοειδή. Το στόμα διακατέχεται από οξύτητα αλλά και κομψή λιπαρότητα που μπορεί άφοβα να συοδεύσει αυτό το ιδιαίτερο πιάτο.

 2) Κτήμα Τσάνταλη – Organic Assyrtiko KlimaKlima. Μια ετικέτα από Ασύρτικο 100%, με τα στέμφυλά του να μένουν με τον οίνο, δίνοντας λιπαρότητα. Στη μύτη εσπεριδοειδή και λευκόσαρκα φρούτα σε συνδυασμό με ορυκτές και βοτανικές νύξεις. Στόμα με δροσιστική οξύτητα που προσδίδει φρεσκάδα και τραγανό τελείωμα.

3) Κτήμα Διαμαντάκη – Βιδιανό. Ποικιλία γηγενής της Κρήτης, με χαρακτήρα φρέσκων εσπεριδοειδών πυρηνόκαρπων φρούτων, ξηρών καρπών και ιδιαίτερης οξύτητας. Έχει ελαιώδη  υφή και μπορεί να συνοδεύσει ποικιλία γευμάτων, ακόμα και vegetarian μαγειρίτσα.


Για την Κυριακή του Πάσχα
:
Με κόκκινα κρέατα και σκληρά τυριά

1) Κτήμα  Κ. Λαζαρίδη – Οινότρια Γη – Cabernet Sauvignon & Αγιωργίτικο. Βαθυκόκκινο, συμπυκνωμένο και σαρκώδες, είναι ικανό να συνοδεύσει το αρνί σε κάθε εκδοχή του, με τις τανίνες του να ισορροπούν  και να ολοκληρώνουν τη μακρά του επίγευση.

2) Οινοποιεία Αργατία – Νάουσα, 100% Ξινόμαυρο. Κομψότητα, κόκκινα φρούτα, μπαχαρικά και ντομάτα, εκρήγνυνται στο στη μύτη και δίνουν τον τέλειο συνδυασμό για το αρνάκι της  Λαμπρής, κυρίως μαγειρεμένο στο φούρνο, αλλά και ευρύτερα σε πολλές εκδοχές κόκκινων κρεατικών.

3)Για την Vegeterian Κυριακή, η επιλογή ενός ροζέ κρασιού, για συνοδεία ελαφρύτερων εντάσεων γευμάτων, σειρά θα πάρει η  «Φραγκοσυκιά» του κτήματος Ρούβαλη,  από Cabernet Franc και Ορεινό Ροδίτη. Δροσερά αρώματα  φρούτων, φράουλες και εσπεριδοειδή , ολοκληρώνουν ένα ευχάριστο μπουκέτο για τη συνοδεία ποικιλίας φαγητού.

Για επιδόρπιο:

1) Κτήμα Venetsanou – Vinsanto. Για εκείνους που προτιμούν σιροπιαστά γλυκά ταψιού ή και σοκολάτα, είναι ένας άριστος συνδυασμός , με μακράς διαρκείας αρώματα μελιού, σύκου και καβουρδισμένων ξηρών καρπών.

2) Κτήμα Κυρ Γιάννη- Παράγκα Sparkling. Ένας αφρώδης οίνος για εκείνους που προτιμούν το πασχαλινό τσουρέκι για ένα πιο ελαφρύ επιδόρπιο. Συνδυασμός Μοσχάτου, Chardonnay αλλά και Ξινόμαυρου, με τις φυσαλίδες του να δίνουν την κατάλληλη ένταση στο στόμα και τα αρώματα του να περιπλέκονται γύρω από πυρηνόκαρπα φρούτα.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Ψιλιώτη

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....