Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ωδή φρεσκάδας οι οινικές μελωδίες Boutari και Semeli με επίκεντρο το Μοσχοφίλερο και τη Μαλαγουζιά

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο Μαρία Κάλλας, την Τετάρτη 11 Ιουνίου.

Μέσα σε ένα ατµοσφαιρικό σκηνικό, όπου οι νότες του πιάνου συναντούσαν αυτές του κρασιού, οι παρευρισκόµενοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν ένα οινικό intermezzo υψηλής αισθητικής αφιερωµένο στις δύο εµβληµατικές ελληνικές ποικιλίες, τη Μαλαγουζιά και το Μοσχοφίλερο. Η εκδήλωση, µε τίτλο Notes on Legacies, αποτέλεσε φόρο τιµής στην κληρονοµιά δύο κορυφαίων οινοποιείων και σηµατοδοτεί την έναρξη µιας νέας εποχής για τον ελληνικό λευκό οίνο. Η εκδήλωση πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής παρουσίας των δύο ιστορικών οινοποιείων υπό την οµπρέλα των Ελληνικών Οινοποιείων, ενισχύοντας την ανανεωµένη εικόνα τους και αναδεικνύοντας τον διακριτικό δυναµισµό του σύγχρονου ελληνικού κρασιού.

Η βραδιά ξεκίνησε µε έναν θερµό χαιρετισµό από δύο γυναίκες που βρίσκονται στην καρδιά της οινικής επικοινωνίας: τη Μαρία Παναγιωτοπούλου, ∆ιευθύντρια Marketing του Κτήµατος Σεµέλη, και τη Μαρία Μόσχου, ∆ιευθύντρια Marketing του Οινοποιείου Μπουτάρη. Με λόγο εµπνευσµένο και αίσθηση σεβασµού προς την παράδοση αλλά και τη σύγχρονη δηµιουργία, καλωσόρισαν το κοινό στο ξεχωριστό σκηνικό του Μουσείου Μαρία Κάλλας, προετοιµάζοντας τους παρευρισκόµενους για µια βραδιά που θα συνέδεε αρµονικά την τέχνη του κρασιού µε αυτή της λυρικής. Η συνέχεια περιλάµβανε µια συναρπαστική µισάωρη ξενάγηση στους χώρους του µουσείου, κατά την οποία οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στις πτυχές της ζωής και της καριέρας της θρυλικής ντίβας. Ανάµεσα σε κοστούµια, ηχογραφήσεις και προσωπικά αντικείµενα, η Μαρία Κάλλας «ζωντάνεψε» µέσα από τη λεπτοµερή αφήγηση, µεταφέροντας συγκίνηση και δέος.

Μετά το πέρας της ξενάγησης, ο λόγος και πάλι στο κρασί. Πρώτος τον λόγο έλαβε ο κ. Αλέξανδρος Τζαχρίστας, οινολόγος του Οινοποιείου Μπουτάρη και δηµιουργός της νέας ετικέτας Mantineia Cuvée, ο οποίος µίλησε µε πάθος για τη δυναµική του Μοσχοφίλερου, τη σηµασία της αµπελουργικής ακρίβειας και τον τρόπο µε τον οποίο το terroir της Μαντινείας αποτυπώνεται µε αυθεντικότητα στο ποτήρι. Ακολούθησε ο κ. Γιάννης Φλεριανός, οινολόγος του Κτήµατος Σεµέλη, ο οποίος παρουσίασε τη δική του δηµιουργία, τη Malagouzia Cuvée Spéciale, τονίζοντας την επιµονή του στην ανάδειξη της κοµψότητας και της αρωµατικής πολυπλοκότητας της ποικιλίας. Και οι δύο επαγγελµατίες µοιράστηκαν µε ειλικρίνεια και ενθουσιασµό τις σκέψεις τους γύρω από τη φιλοσοφία της οινοποίησης, υπογραµµίζοντας πως η υψηλή ποιότητα δεν αποτελεί πλέον στόχο, αλλά αυτονόητο προορισµό και για τα δύο οινοποιεία.

∆ύο µοναδικά Cuvée

Boutari ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Cuvée | Βιολογικός Οίνος Π.Ο.Π. Μαντινεία: Ένα λαµπερό λευκό κρασί από 100% Μοσχοφίλερο, δηµιούργηµα του οινολόγου Αλέξανδρου Τζαχρίστα. Προέρχεται από βιολογικούς αµπελώνες ηλικίας άνω των 50 ετών στη Μαντινεία και ωριµάζει για τρεις µήνες σε βαρέλι. ∆ιακρίνεται για το ιδιαίτερα αρωµατικό του προφίλ, όπου ανθίζουν νότες γιασεµιού, τριαντάφυλλου και εσπεριδοειδών, πλαισιωµένες από δροσερές αποχρώσεις µέντας και κερήθρας. Στο στόµα είναι δροσερό, γεµάτο και εξαιρετικά ισορροπηµένο, µε τραγανή οξύτητα, διακριτική γλυκύτητα και φρουτώδη, επίµονη επίγευση.Η παραµονή σε λεπτές οινολάσπες ενισχύει την αρµονία, ενώ η φρεσκάδα του Μοσχοφίλερου αναδεικνύεται σε όλο της το µεγαλείο.

Seméli MALAGOUSIA Cuvée Spéciale | Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος:  Μια εκλεπτυσµένη έκφραση της Μαλαγουζιάς, µε την υπογραφή του οινολόγου Γιάννη Φλεριανού. Αντλεί την έµπνευσή της από τον ορεινό αµπελώνα ∆ενδρούλια στην ορεινή Κορινθία και ωριµάζει για πέντε µήνες πάνω στις λεπτές οινολάσπες και σε βαρέλι ακακίας. Το αχυρόξανθο χρώµα της συνοδεύεται από αρώµατα γλυκού τριαντάφυλλου, σιροπιού ροδάκινου, πεπονιού, αχλαδιού, ώριµων εξωτικών φρούτων και φρέσκων βοτάνων. Στο στόµα είναι πλούσια, γενναιόδωρη και ζωηρή, µε νότες ορυκτών και αρώµατα περγαµόντου. Η δροσερή επίγευση φέρει νότες λεµονόχορτου και ελαφρώς πικάντικα στοιχεία. Αξίζει να σηµειωθεί πως η παραµονή σε βαρέλια ακακίας έδρασαν ουσιαστικά στην συγκεκριµένη ποικιλία, καθώς συνέβαλαν στην πλούσια, βελούδινη αίσθηση στον ουρανίσκο.

Οι εν λόγω δηµιουργίες, δεν αποτέλεσαν απλά γευστικές προτάσεις, αλλά φορείς µιας νέας εποχής για την ελληνική οινοποιία καθώς ενσωµατώνουν τεχνογνωσία, χαρακτήρα και σεβασµό στο αµπέλι.

H σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Την Τετάρτη 11 Ιουνίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας μεταμορφώθηκε σε μία ζωντανή σκηνή αισθήσεων όπου αρώματα, γεύσεις, μουσική και χαρακτήρες των terroir συνδέθηκαν σε ένα μοναδικό after office event αφιερωμένο σε δύο εμβληματικές ελληνικές ποικιλίες, τη Μαλαγουζιά και το Μοσχοφίλερο.

Τα Οινοποιεία Μπουτάρη και το Κτήμα Σεμέλη υποδέχθηκαν εκπροσώπους των media και όχι μόνο στην εκδήλωση Notes on Legacies – μια ωδή στον χαρακτήρα και τη φρεσκάδα του σύγχρονου ελληνικού αμπελώνα.

Μέσα στον ατμοσφαιρικό χώρο του μουσείου, αφιερωμένου στη διαχρονική ντίβα της όπερας και υπό την επιβλητική θέα της Ακρόπολης να δίνει την πιο αριστοκρατική νότα του αθηναϊκού καλοκαιριού, οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν δύο νέες λευκές ετικέτες που παντρεύουν την παράδοση με τη σύγχρονη οινική ματιά: τη Μαντινεία Cuvée από τα Οινοποιεία Μπουτάρη και τη Malagousia Cuvée Spéciale από το Κτήμα Σεμέλη. Πρόκειται για δύο κρασιά με έντονη προσωπικότητα, ξεκάθαρο ύφος και φινετσάτη αισθητική, τα οποία παρουσιάστηκαν μέσα από ένα intermezzo γεμάτο μουσική, φως και χαρακτήρα, συνοδεία ζωντανής μουσικής από πιάνο.

Την παρουσίαση των κρασιών ανέλαβαν οι ίδιοι οι οινοποιοί που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία τους, προσφέροντας μια αυθεντική ματιά στο όραμα και τις αρχές που διαμόρφωσαν κάθε ετικέτα. Με προσωπικές αφηγήσεις και τεχνικές λεπτομέρειες, μίλησαν για τη φιλοσοφία των οινοποιείων τους, τις ιδιαιτερότητες των ποικιλιών, αλλά και τις επιλογές που δίνουν χαρακτήρα στα συγκεκριμένα cuvées. Ήταν μια σπάνια ευκαιρία για τους παρευρισκόμενους να έρθουν σε άμεση επαφή με τους δημιουργούς, συνδέοντας τη γευστική εμπειρία με το ανθρώπινο στοιχείο που την εμπνέει.

Η επιλογή του μουσείου δεν ήταν τυχαία – όπως η Μαρία Κάλλας μετέφερε τη φωνή και την ψυχή της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, έτσι και τα δύο κρασιά εκφράζουν με σύγχρονο τρόπο τη δυναμική του ελληνικού αμπελώνα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινής παρουσίας των δύο ιστορικών οινοποιείων υπό την ομπρέλα των Ελληνικών Οινοποιείων, ενισχύοντας την ανανεωμένη εικόνα τους και αναδεικνύοντας τον διακριτικό δυναμισμό του σύγχρονου ελληνικού κρασιού.

Η γευστική αποκάλυψη δύο μοναδικών Cuvée:

Boutari ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Cuvée | Βιολογικός Οίνος Π.Ο.Π. Μαντινεία

Ένα λαμπερό λευκό κρασί από 100% Μοσχοφίλερο, δημιούργημα του οινολόγου Αλέξανδρου Τζαχρίστα. Προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες ηλικίας άνω των 50 ετών στη Μαντινεία και ωριμάζει για τρεις μήνες σε βαρέλι. Διακρίνεται για το ιδιαίτερα αρωματικό του προφίλ, όπου ανθίζουν νότες γιασεμιού, τριαντάφυλλου και εσπεριδοειδών, πλαισιωμένες από δροσερές αποχρώσεις μέντας και κερήθρας. Στο στόμα είναι δροσερό, γεμάτο και εξαιρετικά ισορροπημένο, με τραγανή οξύτητα, διακριτική γλυκύτητα και φρουτώδη, επίμονη επίγευση.

Ιδανικός συνοδός για ψάρια, θαλασσινά και κίτρινα τυριά.

Seméli MALAGOUSIA Cuvée Spéciale | Π.Γ.Ε. Πελοπόννησος

Μια εκλεπτυσμένη έκφραση της Μαλαγουζιάς, με την υπογραφή του οινολόγου Γιάννη Φλεριανού. Αντλεί την έμπνευσή της από τον ορεινό αμπελώνα Δενδρούλια στην ορεινή Κορινθία και ωριμάζει για πέντε μήνες πάνω στις λεπτές οινολάσπες και σε βαρέλι ακακίας. Το αχυρόξανθο χρώμα της συνοδεύεται από αρώματα γλυκού τριαντάφυλλου, σιροπιού ροδάκινου, πεπονιού, αχλαδιού, ώριμων εξωτικών φρούτων και φρέσκων βοτάνων. Στο στόμα είναι πλούσια, γενναιόδωρη και ζωηρή, με νότες ορυκτών και αρώματα περγαμόντου. Η δροσερή επίγευση φέρει νότες λεμονόχορτου και ελαφρώς πικάντικα στοιχεία.

Με δυναμικότητα παλαίωσης 2-3 ετών, συνοδεύει ιδανικά θαλασσινά, πουλερικά και πιάτα με κρεμώδη τυριά.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νέα εγκατάσταση αποσκοπεί στη διατήρηση της ποιότητας του κρασιού, ενώ παράλληλα ανταποκρίνεται στην αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για επιλογές με χαμηλότερο αλκοόλ και καινοτόμα...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Με τα ροζέ κρασιά να κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οινοποιητικές προσπάθειες των τελευταίων ετών στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν ενταθεί, εισάγοντας μάλιστα...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Τα τελευταία χρόνια, η παγκόσμια αγορά κρασιού έχει δει μια σημαντική αύξηση της δημοτικότητας των ροζέ κρασιών από την Προβηγκία της Γαλλίας. Δύο ονόματα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στη Φλωρεντία της Ιταλίας θα πραγματοποιηθεί την 1η Νοεμβρίου 2025 το 4ο Greek Wine Day, η μεγαλύτερη γευσιγνωσία ελληνικού κρασιού που διοργανώνεται στη γειτονική...

REPORTS

Οι γαλλικές αμπελουργικές περιοχές πραγματοποιούν αξιοσημείωτες αλλαγές στους αμπελώνες τους, καθώς οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν και οι κλιματικές συνθήκες εξελίσσονται.

REPORTS

Για 70 χρόνια, οι αμπελώνες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία έχουν βιώσει μεγαλύτερες αυξήσεις θερμοκρασίας από άλλους αμπελώνες στο Βόρειο Ημισφαίριο.