Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Την κατασκευή ενός νέου οινοποιείου ετοιμάζει το Κτήμα Μπαϊρακτάρη στη Νεμέα

Στην δημιουργία νέου οινοποιείου θα προβεί το προσεχές χρονικό διάστημα το Κτήμα Μπαϊρακτάρη που εδρεύει στη Νεμέα. Όπως αναφέρει ο Νίκος Μπαϊρακτάρης, δεύτερης γενιάς οινοποιός της οικογένειας, η νέα εγκατάσταση θα είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτερη από την υφιστάμενη. «Στο νέο οινοποιείο θα δημιουργήσουμε επιπλέον κελάρια καθώς και νέο επισκέψιμο χώρο. Υπολογίζουμε ότι με την επένδυση αυτή θα φτάσουμε σε παραγωγή 400.000 φιαλών το χρόνο, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσουμε τον απαιτούμενο χώρο για να φιλοξενούμε και τις εμφιαλώσεις παλαιότερων ετών»…

H υλοποίηση της επένδυσης αναμένεται ότι θα υπερβεί τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το έργο είναι πλήρως αδειοδοτημένο και αναμένεται ότι θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης μετά από δύο έτη.

Η σύσταση του οινοποιείου έγινε το 2004 από τον πατέρα του, Χρήστο, οινοποιό και αμπελουργό. Σήμερα η παραγωγική του δυναμική φτάνει ετησίως τις 250.000 φιάλες, οι οποίες προέρχονται από τα σταφύλια που συλλέγει από τα 450 ιδιόκτητα στρέμματα γης που διαθέτει, τα οποία αυξάνει από χρόνο σε χρόνο.

Κύρια ποικιλία στην οποία βασίζει την παραγωγή του το Κτήμα Μπαϊρακτάρη είναι το Αγιωργίτικο, από το οποίο προέρχεται η ΠΟΠ Νεμέα. Επιπλέον παράγει κρασιά με λευκές ποικιλίες όπως το Ασύρτικο, η Μαλαγουζιά, το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δώσει αρκετό χώρο ανάπτυξης στην Κυδωνίτσα με νέες φυτεύσεις. «Η Κυδωνίτσα εναρμονίζεται πλήρως με το terroir της Νεμέας. Οι πιο ώριμοι αμπελώνες της εν λόγω ποικιλίας αποδίδουν εξέχοντα χαρακτηριστικά όπως υψηλές οξύτητες και ορυκτότητα. Βλέποντας αυτά τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει το συγκεκριμένο κρασί, δημιουργήσαμε και έναν ακόμη αμπελώνα 32 στρεμμάτων από αυτή την ποικιλία στην πλαγιά της Τούρμιζας στο χωριό Κούτσι και σε υψόμετρο 560 μέτρων».

Παλαιωμένη ετικέτα με διετή παλαίωση σε πήλινο αμφορέα

Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών και το «Terra Opus», μία ξεχωριστή ετικέτα Αγιωργίτικου που θα κυκλοφορήσει. Τα σταφύλια της προέρχονται από επιλεγμένο αμπελοτόπι στην Τούρμιζα της Νεμέας, ενώ ο οίνος παλαιώνει για 24 μήνες σε πήλινο αμφορέα. Οι αποδόσεις στον συγκεκριμένο αμπελώνα δεν ξεπερνούν τα 600 κιλά ανά στρέμμα. «Η παραγωγή του συγκεκριμένου κρασιού έγινε πράξη μετά από περίπου 10 χρόνια αναζήτησης και έρευνας. Αυτό που κάνουμε είναι ότι διαλέγουμε κάθε ρώγα ξεχωριστά με το χέρι, ενώ το ‘σπάσιμο’ του καρπού γίνεται επίσης χειρωνακτικά», λέει ο Νίκος Μπαϊρακτάρης.

Το Κτήμα δραστηριοποιείται και στην οινοποίηση κρασιού με ήπιες διαδικασίες, με την ετικέτα Sustainable αποκλειστικά από Ροδίτη όπου ακολουθεί τη μέθοδο της άγριας ζύμωσης και της ήπιας οινοποίησης χωρίς τη χρήση φίλτρων. «Είναι ένα κρασί στο οποίο κυριαρχεί το φρούτο, όπως και στα περισσότερα κρασιά μας, ενώ παράγεται χωρίς τη χρήση θειώδους».

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την οικογένεια Μπαϊρακτάρη στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού, έχοντας δημιουργήσει ειδικά διαμορφωμένες εγκαταστάσεις για τους επισκέπτες του.  «Είναι ένας τομέας στον οποίο έχουμε επενδύσει με αποτέλεσμα να δεχόμαστε περισσότερους από 15.000 επισκέπτες ετησίως, έναν αριθμό αρκετά μεγάλο για μία περιοχή όπως η Νεμέα. Μάλιστα ένα σημαντικό μέρος των επισκεπτών μας είναι Έλληνες, οι οποίοι εμφανίζονται όλο και περισσότερο ενημερωμένοι γύρω από το κρασί».

Οι δυσκολίες στον φετινό τρύγο

Αναφερόμενος στην πορεία του φετινού τρύγου, ο οινοποιός κάνει λόγο για μία αρκετά δύσκολη χρονιά με απώλειες στην παραγωγή. «Αφήσαμε πίσω μας έναν πολύ ζεστό χειμώνα με αποτέλεσμα να πληγούν τα αμπέλια από τον περονόσπορο, ενώ η καλλιέργεια έχει γίνει ιδιαίτερα δυσχερής ως διαδικασία λόγω της κλιματικής αλλαγής. Φέτος η απώλεια της παραγωγής μας θα φτάσει το 25%. Ταυτόχρονα, μας απασχολεί ότι εάν το αμπέλι δεν έχει να ‘τραφεί’ από τα φύλλα του, δεν θα δώσει και την επόμενη χρονιά καλή παραγωγή. Για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συνθήκες βρισκόμαστε διαρκώς πάνω από τα φυτά, πραγματοποιώντας άμεσους ψεκασμούς όταν αυτό χρειάζεται», αναφέρει ο οινοποιός.

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...