Προκειμένου να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς όσον αφορά την προστασία από την ”flavescence dorée”, το Υπουργείο Γεωργίας στη Γαλλία μόλις δημοσίευσε ένα νέο διάταγμα.
Αρχικά επαναπροσδιορίζει τις οριοθετημένες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της μολυσμένης περιοχής αλλά και μιας ζώνης με ελάχιστη ακτίνα 500 μέτρων που εκτείνεται πέρα από τα όρια της μολυσμένης περιοχής, η οποία μπορεί να “επεκταθεί βάσει μιας αξιολόγησης φυτοϋγειονομικού ρίσκου που πραγματοποιείται από την Draaf-Sral “.
Ολόκληρος ο αμπελώνας πρέπει να εξερευνηθεί για πάνω από 5 έτη, όπως και ο περίγυρος των μητρικών φυτών και των φυτωρίων.
Η συνολική εκρίζωση είναι υποχρεωτική όταν περισσότερο από το 20% των αγροτεμαχίων ή τμημάτων των αγροτεμαχίων έχουν προσβληθεί ή έχουν κιτρινωπά συμπτώματα τύπου φυτοπλάσματος, τα οποία έχουν συσσωρευτεί σε μέγιστη διάρκεια τριών συνεχόμενων “καμπανιών”.
Η καταληκτική ημερομηνία εκρίζωσης καθορίζεται από διάταγμα του νομάρχη της περιοχής και δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερη της 31ης Μαρτίου του έτους που ακολουθεί την ανακάλυψη της μόλυνσης ή την υπέρβαση του ορίου του 20%.
Το διάταγμα ορίζει επίσης ότι, στην οριοθετημένη περιοχή, κάθε μη καλλιεργούμενο αμπέλι εντός 250 μέτρων από ένα μητρικό αμπέλι πρέπει να ξεριζώνεται από τον ιδιοκτήτη του.
Σε απαλλασσόμενη ζώνη, οι καλλιεργητές μπορούν να φυτεύουν μόνο φυτά που έχουν υποστεί επεξεργασία με ζεστό νερό, “εκτός εάν τα φυτώρια από τα οποία προέρχονται βρίσκονται σε απαλλασσόμενη ζώνη, και τα ριζώματα και μπόλια που τα απαρτίζουν προέρχονται από αμπέλια που βρίσκονται σε απαλλασσόμενη ζώνη ή έχουν υποστεί επεξεργασία με ζεστό νερό”.
Πηγή vitisphere.com