Αν μη τι άλλο, το Οινόαραμα, αποτέλεσε για μία ακόμη φορά δίαυλο για την επικοινωνία του οινόφιλου κοινού με τους δημιουργούς εμβληματικών κρασιών και να δοκιμάσει νέες κυκλοφορίες και να περιηγηθεί γευστικά σε κορυφαία αμπελοτόπια της χώρας. Εξάλλου, περισσότεροι από 250 εκθέτες σε ξεχωριστά σταντ και πάνω από 2.500 κρασιά και αποστάγματα, ήταν εκεί για να υποδεχθούν περί τους 10.000 Έλληνες και ξένους επισκέπτες, επαγγελματίες του αμπελοοινικού κλάδου και φίλους του κρασιού.
Φέτος η έκθεση, στο Ζάππειο Μέγαρο, από τις 7, 8, 9 και 10 Μαρτίου διείσδυσε ακόμα βαθύτερα στο αντικείμενό της, εστιάζοντας στις ιστορίες πίσω από τα κρασιά, στα αμπελοτόπια, δηλαδή στους ξεχωριστούς τόπους καταγωγής τους και στις εσοδείες των κρασιών ή αλλιώς στις χρονιές που γεννιέται και μεγαλώνει το σταφύλι για την παραγωγή τους.
Συγκεκριμένα μέσα από μια σειρά από δράσεις όπως:
- Πλατεία Γευσιγνωσίας©: Νέες κυκλοφορίες οίνων συνυπάρχουν με εμβληματικά ελληνικά κρασιά, που έχουν τουλάχιστον 20 ετών ιστορία και δοκιμάζονται σε ιδανικές συνθήκες, με αυτοσερβίρισμα (self-pour/walk around), χωρίς την παρουσία οινοποιών και με λεπτομερείς πληροφορίες ανά ετικέτα.
- Οι φυσικοί οίνοι και τα κρασιά χαμηλής παρέμβασης: Το Wine Revelations Wine Bar παρουσίασε πάνω από 60 κρασιά χαμηλής παρέμβασης και κρασιά από λιγότερο γνωστές ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, αναδεικνύοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις φυσικές πρακτικές οινοποίησης.
- Έμφαση στις γηγενείς ποικιλίες: Δόθηκε αξιοσημείωτη έμφαση στα κρασιά που παράγονται από γηγενείς ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, αναδεικνύοντας την πλούσια αμπελουργική κληρονομιά της χώρας και τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρουν αυτές οι ποικιλίες.
- Τεχνολογικές εξελίξεις: Η Οινοτεχνία, μια έκθεση με εξοπλισμό αιχμής για αμπελώνες και οινοποιεία, υπογράμμισε τη δέσμευση του κλάδου για την ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας της παραγωγής κρασιού.
- Βιώσιμες πρακτικές: Πολλοί εκθέτες τόνισαν τις βιώσιμες και βιολογικές πρακτικές τους, αντανακλώντας την παγκόσμια στροφή προς την περιβαλλοντική ευθύνη στην αμπελουργία.
- Εκπαιδευτική δέσμευση: Η εκδήλωση προσέφερε διάφορα σεμινάρια (masterclass) και εργαστήρια, παρέχοντας στους συμμετέχοντες βαθύτερες γνώσεις σχετικά με τη γευσιγνωσία κρασιού, τις τεχνικές παραγωγής και τις τελευταίες τάσεις του κλάδου, προωθώντας μια πιο ενημερωμένη και αφοσιωμένη οινική κοινότητα.
Τέλος, το Οινόραμα 2025 όχι μόνο γιόρτασε την υπεροχή των ελληνικών κρασιών, αλλά και αντικατόπτρισε τη δυναμική εξέλιξη της οινικής κουλτούρας, συνδυάζοντας την παράδοση με την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.
