Με βάση τα τελευταία 70 χρόνια, βαθμολογίες κριτικών οίνου από κρασιά του Μπορντό και σε συνδυασμό με δεδομένα για τον καιρό εκείνης της συγκεκριμένης χρονιάς, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι το κρασί υψηλότερης ποιότητας παρασκευάζεται και σε χρονιές με υψηλότερες θερμοκρασίες, υψηλότερες βροχοπτώσεις το χειμώνα και νωρίτερα, μοτίβα που συναντώνται και σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής.
Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα χρησιμοποίησε μοντέλα για να ελέγξει εάν η ποιότητα του κρασιού επηρεαζόταν από καιρικούς παράγοντες όπως η διάρκεια της κάθε εποχής, το εύρος και οι μεταβολές της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο ακαδημαϊκό περιοδικό iScience, «Seasonal Climate Impacts Wine Quality in Bordeaux».
Παράλληλα, ο Andrew Wood, φοιτητής DPhil στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος ηγήθηκε του έργου, υποστηρίζει ότι «ο καιρός καθοδηγεί την ποιότητα του κρασιού, όπως και την γεύση του» και αυτό δεν περιορίστηκε μόνο στην καλοκαιρινή περίοδο ωρίμανσης.
«Βρήκαμε στοιχεία ότι οι επιπτώσεις της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης συμβαίνουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από το σπάσιμο των καρπών, ενώ τα σταφύλια αναπτύσσονται και ωριμάζουν, ακόμη και τον χειμώνα, όταν το φυτό είναι αδρανές», σημείωσε ο ίδιος.
Έπειτα, αξίζει να τονιστεί ότι προηγούμενες μελέτες αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό τις αδρανείς εποχές, αλλά η ομάδα διαπίστωσε ότι ο καιρός καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους επηρεάζει την ποιότητα του κρασιού. Διαπίστωσε ότι τα κρασιά υψηλής ποιότητας συνδέονταν με ψυχρότερους, υγρότερους χειμώνες, θερμότερες και υγ. ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και δροσερά, ξηρά φθινοπωρινά καιρικά μοτίβα που παρατηρούνται όλο και περισσότερο στο Μπορντό ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.
«Με τα προβλεπόμενα κλίματα του μέλλοντος, δεδομένου ότι είναι πιο πιθανό να δούμε αυτά τα μοτίβα θερμότερου καιρού και λιγότερων βροχοπτώσεων το καλοκαίρι και περισσότερες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα κρασιά είναι πιθανό να συνεχίσουν να βελτιώνονται», τόνισε ο Wood.
Ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο καμπής όταν το νερό γίνει πιο περιορισμένο, γιατί αν τα φυτά δεν έχουν αρκετό, τελικά αποτυγχάνουν. «Και όταν αποτυγχάνουν, χάνεις τα πάντα», επεσήμανε ο ίδιος.
Τέλος, το Μπορντό επιλέχθηκε ως δοκιμαστική περίπτωση επειδή οι αμπελώνες δεν αρδεύονται και επειδή η περιοχή έχει μακροπρόθεσμα ρεκόρ βαθμολογιών κρασιού από κριτικούς, τα οποία αν και υποκειμενικά σε κάποιο βαθμό, συμφωνήθηκαν να έχουν. Χρησιμοποίησε βαθμολογίες εμπόρου κρασιού από το 1950 έως το 2020 για τη συνολική περιοχή μαζί με βαθμολογίες κριτικών κρασιού από το 2014 έως το 2020 για τα μεμονωμένα AOC. Ο ερευνητής σκοπεύει να ελέγξει εάν τα αποτελέσματα ισχύουν και σε άλλες οινοπαραγωγικές περιοχές, προτού εξετάσει τον αντίκτυπο της ετήσιας διακύμανσης του καιρού και της κλιματικής αλλαγής σε άλλες πολυετείς καλλιέργειες όπως το κακάο και ο καφές, εάν υπάρχουν διαθέσιμα μακροπρόθεσμα αρχεία ποιότητας.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com