Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα δεδομένα για τους ορισμούς αποαλκοολωμένων οίνων φέρνει η Κομισιόν

Νέους ορισμούς για τους αποαλκοολομένους οίνους και τα κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα φαίνεται να εξετάζει η Κομισιόν, προκειμένου να δώσει ώθηση στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το τελικό κείμενο του σχετικού κανονισμού αναμένεται μέχρι και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv οι προτεινόμενες αλλαγές στους ορισμούς των εν λόγω οίνων εμπεριέχονται σε ένα προσχέδιο νομοθεσίας της Κομισιόν. Ήδη μέσω της ΚΑΠ το 2021 εισήχθησαν όροι όπως «αποαλκοολωμένος» για οίνους με περιεκτικότητα αλκοόλ έως 0,5% και «μερικώς αποαλκοολωμένος» για κρασιά με περισσότερο από 0,5%, ωστόσο, η Κομισιόν φαίνεται να θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ορισμών που είναι πιο σαφείς για τους καταναλωτές. Κατά το Euractiv, μέσω του προσχέδιου προτείνεται η χρήση πιο απλοϊκών όρων όπως «μηδενικό αλκοόλ», «χωρίς αλκοόλ» και «χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ». Πιο συγκεκριμένα, ο όρος «μηδενικό αλκοόλ» θα υφίσταται σε προϊόντα με περιεκτικότητα αλκοόλ χαμηλότερης του 0,05% ή του 0,1%, αν και τα ποσοστά αυτά ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε φάση εσωτερικής αναθεώρησης. Με τη σειρά τους οι όροι «άνευ αλκοόλ» και «χαμηλής περιεκτικότητας αλκοόλ» θα ευθυγραμμίζονται με τους υφιστάμενους ορισμούς της ΚΑΠ.

Το προσχέδιο προτείνει επίσης αλλαγές στις τεχνικές απαιτήσεις για αφαίρεση του αλκοόλ, με γνώμονα τη διευκόλυνση της παραγωγής αφρωδών οίνων χαμηλής περιεκτικότητας αλκοόλ και την περαιτέρω επέκταση των υφισταμένων κατηγοριών κρασιών. Για παράδειγμα, μέσω αυτού θα επιτρέπεται η παραγωγή οίνων με γεύση και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αλλά και η χρήση ροζέ κρασιού για την παρασκευή Glühwein, ενός δημοφιλούς ποτού στην Ευρώπη κατά τη χειμερινή κυρίως περίοδο. Επιπλέον, ο κανονισμός θα δώσει στην Κομισιόν τη δυνατότητα να τροποποιήσει τους κανονισμούς ηλεκτρονικής επισήμανσης διατροφικών πληροφοριών για τους καταναλωτές, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι ότι το προσχέδιο φαίνεται να ακολουθεί τις προτάσεις της ΕΕ για μεγαλύτερη ευελιξία στις φυτεύσεις αμπελιών στα κράτη-μέλη της, και την προώθηση του οινουτουρισμού.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.