Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέα δεδομένα για τους ορισμούς αποαλκοολωμένων οίνων φέρνει η Κομισιόν

Νέους ορισμούς για τους αποαλκοολομένους οίνους και τα κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα φαίνεται να εξετάζει η Κομισιόν, προκειμένου να δώσει ώθηση στη συγκεκριμένη κατηγορία. Το τελικό κείμενο του σχετικού κανονισμού αναμένεται μέχρι και τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Euractiv οι προτεινόμενες αλλαγές στους ορισμούς των εν λόγω οίνων εμπεριέχονται σε ένα προσχέδιο νομοθεσίας της Κομισιόν. Ήδη μέσω της ΚΑΠ το 2021 εισήχθησαν όροι όπως «αποαλκοολωμένος» για οίνους με περιεκτικότητα αλκοόλ έως 0,5% και «μερικώς αποαλκοολωμένος» για κρασιά με περισσότερο από 0,5%, ωστόσο, η Κομισιόν φαίνεται να θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η υιοθέτηση ορισμών που είναι πιο σαφείς για τους καταναλωτές. Κατά το Euractiv, μέσω του προσχέδιου προτείνεται η χρήση πιο απλοϊκών όρων όπως «μηδενικό αλκοόλ», «χωρίς αλκοόλ» και «χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ». Πιο συγκεκριμένα, ο όρος «μηδενικό αλκοόλ» θα υφίσταται σε προϊόντα με περιεκτικότητα αλκοόλ χαμηλότερης του 0,05% ή του 0,1%, αν και τα ποσοστά αυτά ενδέχεται να αλλάξουν, καθώς το σχέδιο βρίσκεται ακόμη σε φάση εσωτερικής αναθεώρησης. Με τη σειρά τους οι όροι «άνευ αλκοόλ» και «χαμηλής περιεκτικότητας αλκοόλ» θα ευθυγραμμίζονται με τους υφιστάμενους ορισμούς της ΚΑΠ.

Το προσχέδιο προτείνει επίσης αλλαγές στις τεχνικές απαιτήσεις για αφαίρεση του αλκοόλ, με γνώμονα τη διευκόλυνση της παραγωγής αφρωδών οίνων χαμηλής περιεκτικότητας αλκοόλ και την περαιτέρω επέκταση των υφισταμένων κατηγοριών κρασιών. Για παράδειγμα, μέσω αυτού θα επιτρέπεται η παραγωγή οίνων με γεύση και χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, αλλά και η χρήση ροζέ κρασιού για την παρασκευή Glühwein, ενός δημοφιλούς ποτού στην Ευρώπη κατά τη χειμερινή κυρίως περίοδο. Επιπλέον, ο κανονισμός θα δώσει στην Κομισιόν τη δυνατότητα να τροποποιήσει τους κανονισμούς ηλεκτρονικής επισήμανσης διατροφικών πληροφοριών για τους καταναλωτές, ανταποκρινόμενη στην ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια.

Τέλος, άξιο αναφοράς είναι ότι το προσχέδιο φαίνεται να ακολουθεί τις προτάσεις της ΕΕ για μεγαλύτερη ευελιξία στις φυτεύσεις αμπελιών στα κράτη-μέλη της, και την προώθηση του οινουτουρισμού.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις τιμές αγοράς για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025 ανακοίνωσε στα μέλη παραγωγούς της η Ένωση Ηρακλείου. Η παραλαβή των σταφυλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...