Η βιώσιμη χρήση του νερού σήμερα έχει μετατραπεί όχι μόνο σε κοινωνική, περιβαλλοντική, βιομηχανική και εταιρική αναγκαιότητα, σε όλο τον κόσμο, αλλά και σε μια κυρίαρχη πολιτική για πολλές κυβερνήσεις, βιομηχανίες και εμπορικές οντότητες.
Πολλές αμπελουργικές επιφάνειες σε ξηρές περιοχές παρουσιάζουν ετήσιες βροχοπτώσεις που αποτρέπουν την αξιόπιστη χρήση των σύγχρονων αμπελοοινικών συστημάτων. Ταυτόχρονα, σε συστήματα που είναι εγκατεστημένα εδώ και καιρό, η ποσότητα και η αξιοπιστία των βροχοπτώσεων έχουν καταστεί ανεπαρκείς. Αυτό καθιστά δύσκολη την ικανοποίηση των απαιτήσεων της αλυσίδας εφοδιασμού, τόσο από άποψη ποιότητας όσο και από την ίδια τη προσφορά.
Γι’αυτό το λόγο τα συστήματα παραγωγής έχουν διαφοροποιηθεί και προσαρμοστεί σύμφωνα με τις τοπικές συνθήκες και την διαθεσιμότητα των πόρων, συμπεριλαμβανομένου του νερού, σε συμφωνία με τις αγορές που βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα νέο κείμενο με τίτλο ‘’Βιώσιμη Χρήση του νερού στον οινοποιήσιμο αμπελώνα’’ φαίνεται να σχεδιάζει κυρίαρχες στρατηγικές, λαμβάνοντας υπόψιν πολλαπλούς παράγοντες όσον αφορά τους τοπικούς πόρους, τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα χαρακτηριστικά του κάθε τόπου, έτσι ώστε οι πρακτικές αυτές να είναι ικανές να προσαρμοστούν σε αυτόν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οίνου και Αμπέλου (OIV) επεξεργάστηκε το κείμενο αυτό που έχει συνταχθεί από την ομάδα “Προστασία της αμπέλου και αμπελουργικές τεχνικές’’ (PROTEC) της Επιτροπής ‘’Viticultura’’.
Το κείμενο αυτό ψάχνει λύσεις και απαντήσεις στο Στρατηγικό Πλάνο 2020-2024 του OIV που στοχεύει στην προσαρμογή αμπελοοινικών πρακτικών στο περιβάλλον με ταυτόχρονη διατήρηση των φυσικών πόρων του τόπου.
Το κείμενο αυτό μπορεί να το συμβουλευτεί κάποιος στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.oiv.int/js/lib/pdfjs/web/viewer.html?file=/public/medias/7949/2021-oiv-collective-expertise-document-sustainable-use-of-wa.pdf
Πηγή tecnovino.com