Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μικρότερη εδώ και 60 έτη η παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2023 λέει ο ΟΙV

Με τις σοδειές να σημειώνουν καθοδική πορεία στο Νότιο Ημισφαίριο και σε σημαντικές οινοπαραγωγές χώρες, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπελουργίας και Οινολογίας παρουσίασε τις πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή κρασιού παγκοσμίως για το 2023 και αναμένεται να είναι η μικρότερη των τελευταίων 60 ετών.

Για μια ακόμα φορά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ο πρώιμος παγετός, οι έντονες βροχοπτώσεις και η ξηρασία, επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή του παγκόσμιου αμπελώνα. Ωστόσο, σε ένα πλαίσιο όπου η παγκόσμια κατανάλωση μειώνεται και τα αποθέματα είναι υψηλά σε πολλές περιοχές του κόσμου, η αναμενόμενη χαμηλή παραγωγή θα μπορούσε να φέρει ισορροπία στην παγκόσμια αγορά.

Μιλώντας από τα κεντρικά γραφεία του Διεθνή Οργανισμού Αμπελουργίας και Οινολογίας (OIV) στη Ντιζόν, ο επικεφαλής του Τμήματος Στατιστικού και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Giorgio Delgrosso, παρουσίασε στις 7 Νοεμβρίου τις πρώτες εκτιμήσεις για την παραγωγή κρασιού παγκοσμίως για το 2023. Σύμφωνα με αυτές:

  • Αναμένεται χαμηλή παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ιταλία και η Ισπανία σημειώνουν σημαντική μείωση σε σχέση με το 2022 λόγω πρωτόγνωρων καιρικών συνθηκών που οδήγησαν σε ξηρασία και έξαρση του περονόσπορου. Η Γαλλία γίνεται η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού στον κόσμο το 2023, με έναν όγκο ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών.
  • Οι πρώτες προβλέψεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι η παραγωγή θα είναι όχι μόνο υψηλότερη από το 2022 αλλά και πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.
  • Στο Νότιο Ημισφαίριο, αναμένεται ότι τα επίπεδα παραγωγής κρασιού θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα δεδομένα του 2022. Η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία επηρεάστηκαν σοβαρά από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Η μόνη εξαίρεση είναι η Νέα Ζηλανδία, με επίπεδα παραγωγής το 2023 πάνω από το μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών.

Βασισμένη στις πληροφορίες που συλλέχθηκαν από 29 χώρες, οι οποίες αποτελούν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής το 2022, η εκτιμώμενη παγκόσμια παραγωγή κρασιού (εξαιρουμένων των χυμών και του μούστου) για το 2023 κυμαίνεται μεταξύ 241,7 mhl και 246,6 mhl, με μια μέση εκτίμηση στα 244,1 mhl. Αυτό αντιπροσωπεύει μείωση κατά 7% σε σύγκριση με το ήδη χαμηλό επίπεδο του 2022.

Τα φετινά δεδομένα πρέπει να ληφθούν με προσοχή, καθώς υπάρχουν ακόμα μεγάλες χώρες παραγωγής, όπως η Κίνα, για τις οποίες δεν είναι ακόμα διαθέσιμες οι πληροφορίες. Επίσης, η υψηλή αστάθεια της παραγωγής που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, τόσο σε επίπεδο χωρών όσο και περιφερειών, καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την πρόβλεψη.

Αυτή θα είναι η μικρότερη παραγωγή από το 1961 (214 mhl) και θα είναι ακόμα χαμηλότερη και από το επόμενο ιστορικά χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής του 2017 (248 mhl). Αυτό το αρνητικό σενάριο μπορεί να αποδοθεί σε σημαντικές πτώσεις της παραγωγής στις σημαντικές χώρες παραγωγής κρασιού και στα δύο ημισφαίρια.

Στο Νότιο Ημισφαίριο, η Αυστραλία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία κατέγραψαν ετήσιες μεταβολές από -10% έως -30%. Στο Βόρειο Ημισφαίριο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα ήταν οι χώρες που υπέστησαν τις σημαντικότερες απώλειες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά τα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης του αμπελώνα. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Γερμανία, η Πορτογαλία και η Ρουμανία, βίωσαν ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες που οδήγησαν σε παραγωγή ίση ή μεγαλύτερη του μέσου όρου παραγωγής.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Κοιτώντας προς το 2025, ειδικοί παράγοντες όπως η προσωρινή δημιουργία αποθεμάτων πριν από τις αλλαγές στους δασμούς και οι μεταβαλλόμενες αλυσίδες εφοδιασμού αναμένεται να...