Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Προσαρμοστικότητα του terroir του Montalcino και τεχνογνωσία αμπελουργών έδειξε ο φετινός τρύγος

Το Consorzio del Vino Brunello di Montalcino έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες προβλέψεις για τον τρύγο του 2024, ο οποίος επηρεάζεται από συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν τους αμπελώνες.

Μια εξαιρετικά βροχερή άνοιξη, με σχεδόν 300 χιλιοστά βροχόπτωσης, οδήγησε σε αυξημένα μέτρα καταπολέμησης ασθενειών και καθυστέρησε την ανάπτυξη των αμπελιών. Ενώ, η εκβλάστηση ήταν κανονική, η αργή ανάπτυξη προκάλεσε καθυστερημένη ανθοφορία, σηματοδοτώντας μια μεγαλύτερη καλλιεργητική περίοδο.

Οι καλοκαιρινοί μήνες ήταν ιδιαίτερα θερμοί, με 37 ημέρες που ξεπέρασαν τους 95°F και θερμοκρασίες που έφτασαν σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από τους 100,4°F. Ωστόσο, αυτή η έντονη ζέστη αντισταθμίστηκε από δύο σημαντικές βροχοπτώσεις στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, οι οποίες παρείχαν στα αμπέλια το απαραίτητο νερό, αποτρέποντας την ξηρασία. Αυτές οι έγκαιρες βροχοπτώσεις επέτρεψαν τη συνέχιση της βλαστικής ανάπτυξης και απέτρεψαν τη στασιμότητα που προκλήθηκε από τους καύσωνες.

Επιπλέον, η συγκομιδή, η οποία ξεκίνησε την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, εξελίχθηκε σε δύο διακριτές φάσεις, οι οποίες επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τις σημαντικές βροχοπτώσεις στις αρχές του μήνα. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες που ακολούθησαν επέτρεψαν στα σταφύλια να επιτύχουν πλήρη φαινολική ωρίμανση, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για τα κρασιά που αναμένεται να είναι ισορροπημένα, φρέσκα και με χαμηλότερα επίπεδα αλκοόλ σε σχέση με τις πρόσφατες εσοδείες. Η ταννική δομή των κρασιών παραμένει παρούσα, αλλά χωρίς την υπερβολική ωριμότητα που συχνά προκαλείται από την παρατεταμένη έκθεση στη ζέστη.

Αναλυτικότερα, αυτή η εσοδεία αναδεικνύει την αυξανόμενη σημασία ενός ισχυρού συστήματος αξιολόγησης για το Brunello di Montalcino, το οποίο λαμβάνει υπόψη τα ολοένα και πιο απρόβλεπτα καιρικά φαινόμενα. Η ανθεκτικότητα του σταφυλιού Sangiovese, ιδίως όταν υποστηρίζεται από καλά συγχρονισμένες βροχοπτώσεις, υποδηλώνει την επιστροφή στην παραγωγή πιο αιθέριων κρασιών με πιο εκλεπτυσμένα χαρακτηριστικά για την εσοδεία του 2024. Αυτές οι πρώιμες προβλέψεις αποτελούν μέρος της αρχικής φάσης της αξιολόγησης, ενώ η πλήρης πορεία του τρύγου δεν έχει ακόμη καθοριστεί καθώς θα εξελίσσονται οι περαιτέρω εξελίξεις.

Καθώς οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν αυτές τις εξελισσόμενες κλιματικές προκλήσεις, η εσοδεία 2024 προσφέρει μια αντανάκλαση τόσο της προσαρμοστικότητας του terroir του Montalcino, όσο και της τεχνογνωσίας των οινοποιών του στην παραγωγή εξαιρετικών κρασιών Brunello ακόμη και σε απρόβλεπτες συνθήκες.

Εν κατακλείδι, το Consorzio del Vino Brunello di Montalcino με ενθουσιασμό ανακοίνωσε μια σημαντική εμπορική εκδήλωση στο εξωτερικό στις 4 Φεβρουαρίου 2025 στη Νέα Υόρκη. Αυτή η αποκλειστική περιπατητική γευσιγνωσία θα περιλαμβάνει 30 αξιόλογους παραγωγούς Brunello, προσφέροντας μια σπάνια ευκαιρία στους επαγγελματίες του εμπορίου να δοκιμάσουν τις τελευταίες κυκλοφορίες και να γνωρίσουν τα πρόσωπα πίσω από τα κρασιά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Για δεύτερη φορά, το Πανεπιστήμιο του Tokaj διοργανώνει το συνέδριο Tokaj Wine Congress από τις 27 έως τις 30 Οκτωβρίου στο Sárospatak (βορειοανατολική Ουγγαρία)...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...