Του Λεωνίδα Λιάμη
Η δραστήρια οργάνωση από το Κιλκίς, που έκανε τα πρώτα της βήματα ως άτυπη ομάδα στους κόλπους της Ένωσης Αξιούπολης, το 2013, αλλά μετά από δύο χρόνια αποφάσισε να «στήσει» το δικό της Συνεταιρισμό, «διότι τα πράγματα δεν πήγαιναν όπως τα θέλαμε», αισθάνεται ότι έχει έρθει η ώρα να κάνει το κρίσιμο βήμα προς την καθετοποίησή της.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη δυναμική και ήδη ως ομάδα έχουμε στα σκαριά σχέδιο να στήσουμε το δικό μας οινοποιείο», αναφέρει στην Agrenda ο Αντώνης Ρήτος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού και της Ομάδας Παραγωγών «Εύφορη Γη». Όπως μας εξήγησε, για το σκοπό αυτό, ήδη η οργάνωση έχει αποκτήσει την απαραίτητη έκταση, όπου θα ανεγερθεί το ιδιόκτητο οινοποιείο και, ταυτόχρονα, προχωρούν συζητήσεις και με μελετητικά γραφεία, τα οποία έχουν επιφορτιστεί με την ευθύνη να της
παρουσιάσουν προτάσεις προγραμμάτων χρηματοδότησης του project.
«Πιστεύω ότι μέσα στο 2023 θα έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση αυτού του επενδυτικού και εκτιμούμε ότι έως το 2025 θα έχουμε το δικό μας οινοποιείο σε λειτουργία. Ωστόσο, θέλουμε πολύ πιο νωρίς από το 2025 να βγάλουμε το δικό μας κρασί», σημειώνει ο κ. Ρήτος και αποκαλύπτει πως «ήδη μιλάμε με οινοποιεία να αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις τους για να βγάλουμε φασόν κρασί, αλλά με τις δικές μας πρακτικές και συνταγές, ώστε να του δώσουμε το χαρακτήρα που θέλουμε εμείς. Δεν αποκλείεται η συνεργασία αυτή να ενεργοποιηθεί και από το φετινό τρύγο, ενώ το κρασί θα βγει με την ετικέτα του συνεταιρισμού μας».
Σήμερα η οργάνωση αριθμεί 25 μέλη και καλλιεργεί γύρω στα 1.500 στρέμματα με οινοποιήσιμα σταφύλια. «Όταν ξεκινήσαμε το 2015, η παραγωγή μας ήταν στα 300.000 κιλά και αυτή τη στιγμή έχουμε φτάσει πάνω από 1 εκατ. κιλά. Επειδή, όμως, η αγορά που απευθυνόμαστε είναι ακόμη μεγαλύτερη, κοντά στα 1,5 εκατ. κιλά, κάνουμε και νέες φυτεύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι δυσκολευόμαστε να βρούμε και όσες φορές αιτηθήκαμε έχουμε απορριφθεί», εξηγεί ο συνομιλητής μας.
Όσον αφορά στις ποικιλίες που καλλιεργούν τα μέλη της οργάνωσης, οι δύο βασικές είναι η «Νεγκόσκα» και το «Ξινόμαυρο», που αποτελούν τις ποικιλίες για τα κρασιά ΠΟΠ Γουμένισσας και από εκεί και πέρα υπάρχουν και πολλές άλλες για την παραγωγή κρασιών ΠΓΕ, όπως το
cabernet, το merlot, το syrah, και στα λευκά μαλαγουζιά και ασύρτικο.