Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Με κυβερνητική στήριξη νέες πράσινες λύσεις συσκευασίας στην αυστραλιανή οινοποιία

Ως μέρος της στρατηγικής χαμηλών εκπομπών άνθρακα της αυστραλιανής οινοποιίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέθεσε σχεδόν 575.000 AUD (340.000 €) για τη μελέτη της σκοπιμότητας νέων λύσεων συσκευασίας, που διαφοροποιούνται από φιάλες ανοξείδωτου χάλυβα έως εύκαμπτες πλαστικές θήκες.

Η αυστραλιανή οινοποιία στοχεύει να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050, με μείωση των εκπομπών κατά 42% έως το 2030. Έχοντας επισημάνει ότι περίπου το 70% των εκπομπών που παράγονται από τον κλάδο προέρχονται από την παραγωγή συσκευασιών και τη μεταφορά συσκευασμένων κρασιών, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε να ενθαρρύνει την εμφάνιση πιο φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων συσκευασίας. Ως εκ τούτου, διέθεσε συνολικό προϋπολογισμό περίπου 340.000 ευρώ σε έξι εταιρείες για να δοκιμάσει την τεχνική και εμπορική βιωσιμότητα ισάριθμων τύπων καινοτόμων συσκευασιών.

Ανακύκλωση στέμφυλων σταφυλιών

Για ορισμένες από τις εταιρείες, πρόκειται για την ανάπτυξη ποιοτικών βιοπολυμερών ή φυσικών πολυμερών που είναι βιοδιασπώμενα, για άλλες για τη δημιουργία οικολογικών δοχείων από ανοξείδωτο χάλυβα ή εύκαμπτο πλαστικό που ενσωματώνονται ευκολότερα σε συστήματα ανακύκλωσης. Μία από τις επιλεγμένες εταιρείες σχεδιάζει να εφαρμόσει συστήματα που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για τη διαχείριση ατελειών στην παραγωγή γυαλιού, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές άνθρακα. Μια άλλη, η Margaret River Winery, εργάζεται ώστε να χρησιμοποιήσει στέμφυλα για να δημιουργήσει ένα άκαμπτο μπουκάλι κανονικού μεγέθους που μοιάζει με γυάλινο μπουκάλι, καθώς και ένα μικρό μέγεθος που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μπουκάλια PET που χρησιμοποιούν οι αεροπορικές εταιρείες.

Premium οίνοι σε φιάλες PET

Από την πλευρά της, η εταιρεία Packamama, η οποία έχει αναπτύξει επίπεδες φιάλες PET που διατίθενται στο εμπόριο από εταιρείες όπως οι Aldi UK, Miguel Torres και Accolade Wines (Hardy’s), θα χρησιμοποιήσει τα 100.000 AUD της για να δοκιμάσει μια νέα λύση προσαρμοσμένη σε κρασιά υψηλής ποιότητας. Ο στόχος είναι να παραταθεί η διάρκεια ζωής των προϊόντων που συσκευάζονται σε αυτή τη μορφή, δημιουργώντας ένα βαρύτερο, παχύτερο μπουκάλι που ενσωματώνει ένα φράγμα οξυγόνου και υψηλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η έρευνά του θα επικεντρωθεί επίσης στην αισθητική πτυχή, η οποία θα έχει στόχο οι φιάλες να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με την αντίληψη των καταναλωτών για την ποιότητα, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγική ικανότητα. Ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση μελετών σκοπιμότητας για τρεις μήνες. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η φάση, οι επιλεγμένες εταιρείες θα μπορούν να αναπτύξουν πρωτότυπα χάρη σε πρόσθετη χρηματοδότηση. «Ενώ οι τρέχουσες εναλλακτικές λύσεις για τα βαριά γυάλινα μπουκάλια, όπως οι ελαφριές γυάλινες φιάλες, τα κουτιά αλουμινίου, τα bag-in-box και οι συσκευασίες PET, μειώνουν τις εκπομπές, οι καλύτερες καινοτομίες στη βιώσιμη συσκευασία δεν έχουν ακόμη έρθει», δηλώνει ο Dr. Martin Cole, Διευθυντής της Wine Australia.

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.