Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μεταρυθμίσεις ουσίας για βιώσιμη και ανταγωνιστική αμπελουργία τρέχουν από κοινού ΣΕΟ και ΚΕΟΣΟΕ

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη. με τον Πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστο Μάρκου και τον Διευθυντή της  Παρασκευά Κορδοπάτη.

Η προαναφερόμενη συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ στις 3 Ιουνίου 2025, έγινε μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και αλληλοκατανόησης με διάθεση κοινής προσπάθειας  επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας.

Κορυφαίο ζήτημα συμφωνήθηκε ότι αποτελούν τα θέματα, της βιωσιμότητας της ελληνικής αμπελουργίας, στη βάση των συμπερασμάτων του πρόσφατου συνεδρίου στα Ιωάννινα, που καταγράφουν όλα τα πεδία παρεμβάσεων που απαιτούνται για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική αμπελουργία.

Η αντιμετώπιση των διαθρωτικών αδυναμιών και των διαχρονικών παθογενειών του πρωτογενή  τομέα, έγινε κοινά αποδεκτό ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο  με μεταρρυθμίσεις ουσίας,  που θα προκύψουν από τα συμπεράσματα μελέτης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής  αμπελουργίας, με αποκλειστικά εφαρμόσιμες πολιτικές, με μέτρα και τομές που θα συμφωνηθούν και θα υλοποιηθούν από όλα  τα εμπλεκόμενα μέρη (Αμπελουργοί – Οινοποιοί – Πολιτεία).

Ζητήματα  επίσης για τα οποία υπήρξε σημαντική προσέγγιση απόψεων των δύο φορέων (ΚΕΟΣΟΕ – ΣΕΟ), ήταν:

Η άμεση λειτουργία της προσφάτως συσταθείσας ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ υπό την προεδρεία του Γ.Γ. ΥΠΑΑΤρ. Κ. Γεώργιου Στρατάκου

Η θεσμοθέτηση και σε εθνικό επίπεδο του πλαισίου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού θεσμού τωνΟμάδων Παραγωγών, δηλαδή των τοπικών συμβουλίων ζώνης ΠΟΠ και ΠΓΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναγνωρίζονται ως αντιπροσωπευτικά της ζώνης

Οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας των μικρών οινοποιείων και των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων

Η απάντηση του κλάδου της ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑΣ στην εντεινόμενη από διάφορα Lobbies  «αντιαλκοολικής εκστρατείας» που επιχειρεί να εξομοιώσει το κρασί  με τα σκληρά αλκοολούχα ποτά

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μετά από μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από απότομη σκλήρυνση των εμπορικών συνθηκών τόσο διεθνώς όσο και εγχώρια, η αυστραλιανή βιομηχανία οίνου ζητά έκτακτα μέτρα....

REPORTS

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα Δέσμη Μέτρων για το κρασί που επιτεύχθηκε χθες. Η Δέσμη Μέτρων...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...