του Γιάννη Πανάγου
Το οινοποιείο Σεμέλη, χτίστηκε στο σωστό σημείο, αξιοποιώντας τεχνικά με τον καλύτερο τρόπο τα ύψη και τα βάρη για μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προσφέροντας σωτήρια λύση στη διάθεση της παραγωγής οινοστάφυλων της περιοχής. Σε μια εποχή που τον τόνο στο κρασί έδιναν οι βιομήχανοι, δύσκολα η Σεμέλη θα μπορούσε να δει τα πράγματα διαφορετικά.
Χρειάσθηκε να περάσουν περισσότερα από 40 χρόνια περιπλανήσεων, να κυλίσει πολύ κρασί στις μεγάλες ανοξείδωτες δεξαμενές του «φιλόδοξου» οινοποιείου και να μπολιαστούν οι ιδέες με μια νέα γενιά στελεχών για να έρθει τελικά η ώρα που η Σεμέλη να μπορεί να παρουσιάσει, ένα νέο όραμα, με μια τελείως διαφορετική φιλοσοφία για το κρασί και με υψηλά στάνταρτ περί του τι σημαίνει βιωματικός οινοτουρισμός.
Αυτό το νέο πρόσωπο της Σεμέλη, είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά η συντακτική ομάδα του Wine Trails, σε μια καλοδουλεμένη παρουσίαση στην οποία συμμετείχε ολόκληρη η επιτελική ομάδα του project, με επικεφαλής βέβαια την πάντοτε νέα και αστείρευτη σε ιδέες Σοφία Στάικου. Το βάρος βέβαια της ενδελεχούς ενημέρωσης για τα όσα θαυμαστά έχουν γίνει πράξη τον τελευταίο καιρό στο Κούτσι, το σήκωσαν ο Γενικός Διευθυντής της Σεμέλη, Ηλίας Κωνσταντόπουλος και ο Οινολόγος της, Γιάννης Φλεριανός.
Εγκατεστημένο σε έναν τόπο με ηλιόλουστο μεσογειακό κλίμα και εξαιρετικό terroir, το εγχείρημα Σεμέλη, είχε από την αρχή καλές προδιαγραφές. Ο νοτιοδυτικός ήλιος σε συνδυασμό με την βορειανατολική αύρα του Κορινθιακού, συμβάλουν ταιριαστά στην καλή υγεία και ανάπτυξη του αμπελώνα, σε έναν τόπο με ασβεστούχα εδάφη, από τα οποία, το μόνο που λείπει και όχι συχνά, είναι το νερό. Κι όταν κάποιες χρονιές, όπως για παράδειγμα η φετινή, που ο δύσκολος στα νερά Αύγουστος, έδωσε και μια καλή βροχή, παραδίνοντας μάλιστα τη σκυτάλη σε ένα παρατεταμένο φθινοπωρινό καλοκαιράκι, η Σεμέλη ετοιμάζεται να φέρει στο ποτήρι μας καινούργια μικρά θαύματα.
Γευστική Δοκιμή στο Κτήμα Semeli
Βέβαια, η περιήγηση στο Κτήμα Semeli, δεν μπορούσε να μην συνοδευτεί και από για γευστική δοκιμή της πιο αντιπροσωπευτικής οινικής του παλέτας…
SEMELI THEA MANTINIA 2020
Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερο κρασί από 100% Μοσχοφίλερο, με ιδιαίτερη δυναμική και αρώματα, προέρχεται από την καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Μαντινείας, στην προνομιακή περιοχή του Ζευγολατιού και από ένα ενιαίο αμπελώνα ηλικίας 25 ετών, σκαρφαλωμένο στα 650 μέτρα υψόμετρο. Κλειδί στη γεύση του αποτελεί η αυστηρή οινοποίηση με ζύμωση και παραμονή του κρασιού στη δεξαμενή για 6 μήνες, παρέα με τις ευγενικές οινολάσπες (fine lees), στοιχείο που του προσέδωσε πλούσιο γευστικό όγκο, ένα προτέρημα που δύσκολα συναντάται σε λευκά κρασιά με την ένδειξη ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΠΟΠ. Χρώμα ξανθό με αποχρώσεις άμμου. Στη μύτη, ξεφεύγει από τα κλασσικά αρώματα και οδηγείται σε πιο πολύπλοκα που θυμίζουν αρώματα βοτάνων, ώριμα και αποξηραμένα εξωτικά φρούτα όπως παπάγια, μάνγκο και yuzu, καθώς και δευτερογενή αρώματα με νότες πράσινων καρπών. Στο στόμα κυριαρχεί ο πλούσιος γευστικός όγκος και η ζωηρή φρεσκάδα, ντυμένη με αρώματα περγαμόντου, κίτρου και λεμονιού yuzu, χαρίζοντας ανεπαίσθητο γλυκό τελείωμα στον απόηχο του, που σε προκαλεί να απογεμίζεις το ποτήρι σου.
SEMELI ELIXIR 2020
Ένα ιδιαίτερο κρασί από 100% Gewürztraminer με κρυστάλλινο κιτρινόξανθο χρώμα με πράσινες αποχρώσεις. Η μύτη είναι ελκυστική και σαγηνευτική με ώριμα λευκόσαρκα φρούτα όπως αχλάδια «Comise» και εξωτικά φρούτα σε ανθώδη φόντο, με τη βιολέτα και το γιασεμί να κάνουν έντονα την εμφάνισή τους. Εν συνεχεία, το στόμα είναι σφριγηλό, όμορφα δομημένο με την οξύτητα να εκφράζεται ευχάριστα μέσα από την παρουσία των εσπεριδοειδών αρωμάτων και οδηγεί τον ουρανίσκο σε μια ευχάριστη λιπαρή αίσθηση που ολοκληρώνεται με μακρά αρωματική επίγευση που σε κάνει να ξαναγεμίζεις αναπόφευκτα το ποτήρι.
SEMELI AETHERIA 2021
Το συγκεκριμένο κρασί προέρχεται από επιλεγμένα αμπελοτόπια της ορεινής Αιγιαλείας, μιας από τις πιο εμβληματικές αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας, σε υψόμετρο 900μ. Συνδυασμός Chardonnay, που καλλιεργείται τοπικά και Μαλαγουζιάς, μιας από τις πιο αρωματικές ελληνικές ποικιλίες. Το χρώμα του είναι αχυρόξανθο με πρασινωπές ανταύγειες, την στιγμή που την μύτη του πλαισιώνουν αρώματα που θυμίζουν πράσινο μήλο, ώριμο αχλάδι, πιπεριά και φρέσκα αρωματικά βότανα. Στο στόμα το κρασί διαθέτει πλούσιο όγκο και άψογη γευστική ισορροπία χάρις στην τραγανή του οξύτητα, ντυμένο με λιπαρές νότες που παραπέμπουν στην παρουσία του Chardonnay. Συνδιάζεται άψογα με sashimi και sushi, καρπάτσιο θαλασσινών ή ψαριών, ψητά πουλερικά σχάρας, ψαρονέφρι με κάρι, κουνέλι τηγανητό, ζυμαρικά θαλασσινών, ριζότο με σπαράγγι, ψητές πιπεριές και πράσινες σαλάτες με αρωματικά βότανα.
SEMELI NEMEA RESERVE 2017
Ένα κρασί, που παράγεται από την ευγενέστερη ελληνική ερυθρή ποικιλία, το Αγιωργίτικο, στους ιδιόκτητους αμπελώνες µας στη Νεμέα και ωριμάζει για 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Λαμπερό, νεανικό, βαθύ πορφυρό χρώµα, με τονισμένη πυκνότητα. Έντονη μύτη, σφριγηλό, μεστό σε αρώματα από πλούσια μπαχαρικά, πολύπλοκες συνθέσεις φρούτων και ισορροπημένη δρυ. Γεμάτο σώμα και απαλό στο στόμα, καλά ισορροπημένο με μακρά επίγευση. Συνοδεύει κόκκινα κρέατα, ψητά, ζυμαρικά µε κόκκινες σάλτσες και ποικιλίες τυριών.
SEMELI SPONDEE 2016
Από επιλεγμένα αμπελοτόπια η SEMELI προσθέτει στη γκάμα της το SPONDEE 2016, από τις ποικιλίες Syrah, Merlot και Cabernet Sauvignon, το οποίο ωρίμασε και παλαίωσε για 12 μήνες στα δροσερά κελάρια του οινοποιείου της. Φινετσάτη και σύνθετη, με τη τριλογία των ποικιλιών του κρασιού να εκφράζεται αρωματικά με εξαιρετικά σφιχτοδεμένο τρόπο, χωρίς περιθώρια πρωτοκαθεδρίας των πρωτογενών αρωμάτων κάθε μίας εξ αυτών. Οι προσδοκίες που γεννά και για το στόμα η σύνθετη, σφιχτοδεμένη και με φινέτσα μύτη, ικανοποιούνται απόλυτα, καθώς η τυπικότητα των ποικιλιών του κρασιού ξεδιπλώνεται, σταδιακά σε όλο το εύρος του. Φανερά γενναιόδωρο και πικάντικο, με στρογγυλές, αρκετά μαλακές τανίνες, που υποστηρίζονται με το παραπάνω από το αλκοόλ, το κρασί αυτό χαρίζει στον ουρανίσκο ένα ενιαίο γευστικό σύνολο. Το SPONDEE 2016 αγαπά τα πιάτα της ελληνικής αστικής ή και παραδοσιακής κουζίνας, όπως για παράδειγμα τα κρεατικά κατσαρόλας με φρέσκια σάλτσα τομάτας, το μουσακά και το παστίτσιο, ενώ θα ταιριάξει και με πιο δημιουργικά πιάτα ελληνικής, αλλά και ιταλικής κουζίνας.
