Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κλιματική αλλαγή και ασθένειες επαγρυπνούν τον ελληνικό αμπελώνα

Η παγκόσμια οινοπαραγωγή αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των ασθενειών στους αμπελώνες. Οι επιπτώσεις είναι ήδη εμφανείς σε παραδοσιακές οινοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι ακραίες καιρικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε πρόωρες συγκομιδές, υψηλότερα επίπεδα αλκοόλ στα κρασιά και απώλεια της χαρακτηριστικής οξύτητας. Στη Βουργουνδία, οι συγκομιδές πραγματοποιούνται πλέον περίπου δυόμισι εβδομάδες νωρίτερα σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1980, επηρεάζοντας την ποιότητα και το προφίλ των κρασιών. ​

Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή διαταράσσει τις μικροβιακές κοινότητες στους αμπελώνες, οι οποίες είναι κρίσιμες για τη ζύμωση και το μοναδικό χαρακτήρα των κρασιών. Οι αλλαγές στη θερμοκρασία και την υγρασία επηρεάζουν τη σύνθεση αυτών των κοινοτήτων, οδηγώντας σε απρόβλεπτες ζυμώσεις και πιθανή υποβάθμιση της ποιότητας. ​

Η Κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, περιοχές όπως η Σαντορίνη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας γεωργικής γης. Η παραγωγή σταφυλιών έχει μειωθεί δραματικά, με τις τιμές να αυξάνονται, προκαλώντας ανησυχία για τη βιωσιμότητα της τοπικής οινοπαραγωγής. ​

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι μέχρι το 2050, πολλές περιοχές της Ελλάδας θα καταστούν ακατάλληλες για αμπελοκαλλιέργεια λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, οι τοπικές ποικιλίες σταφυλιών δείχνουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, προσφέροντας ελπίδα για την προσαρμογή στις νέες συνθήκες. ​

Έπειτα, η κλιματική αλλαγή και οι ασθένειες των αμπελώνων αποτελούν σοβαρές απειλές για την παγκόσμια οινοπαραγωγή. Η προσαρμογή μέσω της χρήσης ανθεκτικών ποικιλιών, της εφαρμογής νέων τεχνολογιών και της βιώσιμης διαχείρισης των αμπελώνων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας και της ποσότητας του κρασιού.​

Τέλος, η συνεργασία μεταξύ επιστημόνων, παραγωγών και πολιτείας είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη στρατηγικών που θα διασφαλίσουν το μέλλον της οινοπαραγωγής σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μέχρι τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου θα παραμείνει ανοιχτή η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών με οινοποιήσιμες ποικιλίες στο αμπέλι έτους 2025, καθώς...

REPORTS

Μια εντυπωσιακή «λευκή γάντι» επιτυχία σημείωσε στο Χονγκ Κονγκ η πρώτη δημοπρασία με κρασιά απευθείας από το κελάρι του ιστορικού οίκου Edouard Delaunay. Η...

REPORTS

Στο Μπορντό, εκεί όπου η ιστορία του κρασιού συναντά σταθερά την καλλιτεχνική έκφραση, κάθε νέα ετικέτα του Château Mouton-Rothschild λειτουργεί σαν μια μικρή αποκάλυψη....

REPORTS

Μια νέα μελέτη της FTI Consulting σκιαγραφεί μια ανησυχητική πραγματικότητα για τον νοτιοαφρικανικό αμπελώνα: μέσα σε μία δεκαετία, η χώρα χάνει καλλιεργήσιμη έκταση, οι...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.