Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Κίνητρα, εκπαίδευση, συνεργασία, το τρίπτυχο για είσοδο νέων στην αμπελουργία

Με δεδομένα ότι το 86% των αμπελουργών είναι πάνω από 40 ετών εκ των οποίων το 23,5% είναι πιθανότατα συνταξιούχοι, μέγα ζητούμενο αποτελεί η είσοδος νέων στον αμπελουργικό κλάδο με όρους βιωσιμότητας και επιχειρηματικής κουλτούρας.

Πως θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους στον κλάδο της αμπελουργίας; Το ερώτημα αυτό έθεσε στην εισήγηση του ο Γιώργος Τσινίδης, Γεωπόνος-Οινολόγος MSc Διευθυντής Αμπελουργικού-Οινοποιείου Κεχρής κατά την εισήγηση του στο αμπελουργικό συνέδριο των Ιωαννίνων στις 23-24 Μάϊου, περιγράφοντας τις προϋποθέσεις για μια τέτοια προοπτική. Σημειωτέων, μόλις το 12% των αμπελουργών είναι κάτω από 40 ετών.

Βασική προϋπόθεση, σύμφωνα με τον ομιλητή, η δημιουργία κινήτρων, η εκπαίδευση και η συνεργασία.

Αναφορικά με την δημιουργία κινήτρων αυτά θα πρέπει να αφορούν στα εξής:

  • Στην εκπαίδευση νέων αμπελουργών σε σύγχρονες μεθόδους παραγωγής (σύγχρονες πρακτικές καλλιέργειας, γεωργία ακριβείας, εκμηχάνιση καλλιέργειας, οικονομική διαχείριση κ.α.)
  • Στην Οικονομική ενίσχυση μέσω Ευρωπαϊκών και Εθνικών προγραμμάτων (σχέδια βελτίωσης, προγράμματα νέων αγροτών κ.α.) με καθοδήγηση στην επιλογή κατάλληλων επενδύσεων για την σύγχρονη αμπελουργία.
  • Στην δημιουργία αισθήματος εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης (Συνεργασία – Σύγχρονες ομάδες παραγωγών ή/και συνεταιρισμών).
  • Στην συνεχή εκπαίδευση από δημόσιους φορείς (Προϋπόθεση για συμμετοχή σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης).

Επίσης στο κομμάτι της εκπαίδευσης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ζητήματα:

  • αυξημένου κόστους καλλιέργειας
  • προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην καλλιέργεια της αμπέλου
  • εφαρμογής σύγχρονων πρακτικών με στόχο την βελτιστοποίηση της ποιότητας και ποσότητας παραγωγής σταφυλιών
  • διαχείρισης οικονομικών (οι αμπελουργοί είναι επιχειρηματίες)

Οι προκλήσεις

  1. Ηλικιακή κατανομή αμπελουργών: Μικρό ποσοστό νέων ανθρώπων στον κλάδο της αμπελουργίας
  2. Μικρός κλήρος ανά αμπελουργό: Τόσο σε Ελληνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το 83,3% των αμπελουργών κατέχει λιγότερα από 10 στρέμματα.
  3. Υψηλό κόστος παραγωγής: Αυξημένο κόστος καυσίμων, φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, εργατικών κ.α.
  4. Έλλειψη εργατών γης:  επιφέρει προβλήματα στην διεκπεραίωση των εργασιών και αυξημένο κόστος παραγωγής

Δείτε εδώ την εισήγηση του Γιώργου Τσινίδη

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειών ενημερώνουν ότι οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις τιμές αγοράς για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025 ανακοίνωσε στα μέλη παραγωγούς της η Ένωση Ηρακλείου. Η παραλαβή των σταφυλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...