Η παλαίωση του κρασιού κάτω από τη θάλασσα έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, ακόμη και αν οι αμερικανικές αρχές έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την συγκεκριμένη πρακτική το 2015.
Αν και ορισμένοι μπορεί να το δουν ως κίνηση μάρκετινγκ, οινοποιοί που την εφάρμοσαν υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι οι υποβρύχιες συνθήκες επηρεάζουν τη γεύση ενός κρασιού.
Στα σχετικά projects αναφέρονται η σαμπάνια Veuve Clicquot που παλαιώνει στη Βαλτική θάλασσα και το οινοποιείο Gaia στην Ελλάδα που πειραματίζεται με φιάλες που παλαιώνουν στη Μεσόγειο.
Τα διάφορα projects δεν συμπεριλαμβάνουν όμως μόνο τη βύθιση φιαλών. Το Larrivet Haut-Brion του Μπορντό παλαίωσε ένα βαρέλι από τον τρύγο του 2009 που βύθισε μερικώς στη θάλασσα, ενώ το οινοποιείο Edivo της Κροατίας παλαιώνει φιάλες αλλά και αμφορείς στην Αδριατική θάλασσα.
Μπορεί ο καταναλωτής να αντιληφθεί διαφορές από την υποβρύχια παλαίωση κρασιού;
Παρότι τα αποτελέσματα ερευνών παραμένουν αμφιλεγόμενα, οι ενδείξεις είναι θετικές, καθώς αρκετές δοκιμές ανέφεραν διαφορές μεταξύ του υποβρύχιου κρασιού και των φιαλών ή των δεξαμενών που παραμένουν στο οινοποιείο.
Η αργεντίνα οινοποιός Patricia Ortiz ανέφερε πρόσφατα «εκπληκτικές» διαφορές μεταξύ χαρμανιών από Malbec παλαιωμένα σε κιβώτια μέσα στον Ατλαντικό Ωκεανό και όσων βρίσκονται στην ξηρά, μετά από μια δοκιμή στο οινοποιείο Wapisa της στην Παταγονία.
«Γευτήκαμε το ίδιο κρασί τόσο υποβρυχίως όσο και στο κελάρι και η διαφορά ήταν εκπληκτική: το πρώτο ήταν πιο στρογγυλό, πιο κομψό και με πιο φρέσκα φρούτα».
Στην Καμπανία, ο βιοδυναμικός παραγωγός Leclerc Briant δημιούργησε μια ειδική υποβρύχια ετικέτα με το όνομα «Abyss». Τώρα, στο τέταρτο έτος του πειράματος, 4.000 φιάλες της σοδειάς 2016 βρίσκονται 60 μέτρα κάτω από τη γραμμή νερού στη θάλασσα στα βορειοδυτικά παράλια της Γαλλίας. «Οι συνθήκες σε πλήρες σκοτάδι, η έλλειψη οξυγόνου και η φυσική ρύθμιση θερμοκρασίας φαντάζουν ιδανικές.»
”Οι σχετικές δοκιμές προσφέρουν μια νέα οδό εξερεύνησης και οι τυφλές γευσιγνωσίες με εμπειρογνώμονες έχουν δείξει ότι η υποβρύχια παλαίωση επηρεάζει τον χαρακτήρα του κρασιού”, αναφέρει μεταξύ άλλων ο Pierre Bettinger, διευθυντής εμπορικού τμήματος στον Leclerc Briant.
Μερικοί δοκιμαστές τόνισαν την πολυπλοκότητα των κρασιών αυτών και σημείωσαν ότι εμφανιζόταν και αλατούχος χαρακτήρας. Ωστόσο, o Bettinger τονίζει ότι «οι φιάλες είναι τόσο καλά σφραγισμένες που τίποτα δεν εισέρχεται στο κρασί» όσο βρίσκονται μέσα στη θάλασσα.
Άλλοι παραγωγοί έχουν επίσης βρει ότι η υποβρύχια παλαίωση δίνει έμφαση σε ορισμένα χαρακτηριστικά του κρασιού. «Κάνουμε τις δικές μας μελέτες τα τελευταία 12 χρόνια», δήλωσε o Borja Saracho, ιδρυτής και γενικός διευθυντής του υποβρύχιου οινοποιείου Crusoe Treasure στη χώρα των Βάσκων στη βόρεια Ισπανία.
Η Crusoe, η οποία παρασκευάζει 10 διαφορετικά κρασιά και παλαιώνει τις φιάλες της στον κόλπο της Plentzia, διοργάνωσε ένα διεθνές συνέδριο για τα υποβρύχια κρασιά το 2019.
O Saracho δήλωσε ότι ολόκληρη η ιδέα ξεκίνησε ως «μόνο μια μελέτη», αλλά τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα οδήγησαν στην ανάπτυξη του οινοποιείου.
Το έργο της Crusoe έδειξε πώς τα υποβρύχια κρασιά μπορούν να αναπτύξουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Antonio Palacios, διευθυντή οινολογίας του ομίλου και επίσης ειδικού στη χημική ανάλυση που δημιούργησε το εργαστήριο Excell Iberica το 2008.
Τα χαρακτηριστικά των υποβρύχιων οίνων περιλαμβάνουν «μεγαλύτερη ένταση χρώματος» και βραδύτερη εξέλιξη της απόχρωσης του κρασιού με την πάροδο του χρόνου, έδειξε η συγκεκριμένη έρευνα.
Όσον αφορά τη μυρωδιά, τα κρασιά έχουν «μεγαλύτερη ένταση» και τείνουν να παρουσιάζουν λιγότερα φυτικά αρώματα, με έντονα πρωτογενή φρούτα και νότες λουλουδιών, δήλωσε. Στο στόμα, περιέγραψε τα κρασιά αυτά ως «μεταξένια» με μεγαλύτερη αίσθηση φρεσκάδας.
O Palacios τόνισε συγκεκριμένους λόγους για τους οποίους η παλαίωση κάτω από το νερό μπορεί να δίνει έμφαση σε κάποια χαρακτηριστικά του κρασιού. Αυτοί αφορούσαν την προστασία από τις ακτίνες φωτός αλλά και τον αντίκτυπο των αλλαγών της πίεσης, της κίνησης της ίδιας της θάλασσας – η οποία παράγει ένα «συνεχές δονητικό αποτέλεσμα» στα κρασιά, δήλωσε ο Palacios. Πρόσθεσε ότι η ενέργεια μέσα στον ωκεανό παρέχει ένα «αυθεντικό βιοδυναμικό σύστημα για την δημιουργία κρασιού».
Με στοιχεία από decanter.com