Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η Σαμιώτικη μαγειρίτσα συνοδεύεται από Σαμιώτικο κρασί

Με μικρασιατικές καταβολές, η παραδοσιακή μαγειρίτσα, πέρασε στη γαστρονομική κουλτούρα του νησιού της Σάμου.

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου μοσχομυρίζουν οι γειτονιές του νησιού καθώς η μαλακτική αυτή σούπα προετοιμάζει το στομάχι, μετά τη νηστεία.

Η διαφορετικότητα της μαγειρίτσας όπως μαγειρεύεται στη Σάμο, είναι ο μάραθος στα μυρωδικά και το σαμιώτικο κρασί στο «σβήσιμο» που προσθέτει τις ευωδιές του μοσχάτου στο αναστάσιμο τραπέζι.

Δείτε τη συνταγή, όπως μας την παραχώρησε ο Βασίλης Σκουρφούντας, chef του εστιατορίου «Oρίζοντας» στον ορεινό Πλάτανο της Σάμου.

Υλικά

(Μερίδες: 6 – 8)

1 συκωταριά αρνίσια

1 – 2 εντεριές αρνίσιες, καθαρισμένες

1 – 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα

1 ματσάκι φρέσκα σκορδάκια (αν βρούμε), ψιλοκομμένα

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ

2 μεγάλα μαρούλια, ψιλοκομμένα (όπως για σαλάτα)

1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος

1 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό μοσχάτο κρασί «Ψηλές Κορφές»

λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο

70 ml ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για τη μαγειρίτσα , πλένουμε καλά τη συκωταριά και τα έντερα και τα ζεματάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 3-4 λεπτά.

Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Μετά, τα ψιλοκόβουμε και τα κρατάμε στην άκρη.

Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί λίγο.

Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα έντερα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να νοστιμίσουν.

Σβήνουμε με το ξηρό σαμιώτικο κρασί «Ψηλές Κορφές» και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Μετά προσθέτουμε 1 ½ λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε να πάρει βράση.

Μόλις κοχλάσει το υγρό, ξαφρίζουμε (για όσο σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια της σούπας).

Μόλις καθαρίσει η επιφάνεια της αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 45 λεπτά.

Προσθέτουμε τα μαρούλια και το μισό μάραθο και αφήνουμε να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά.

Η μαγειρίτσα πρέπει να μείνει με λίγα υγρά και το λάδι της.

(Αν θέλουμε να την αυγοκόψουμε, την αφήνουμε με περισσότερα υγρά ή -αν χρειαστεί -προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.)

Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μάραθο και λίγο αλατοπίπερο ακόμα.

Ανακατεύουμε και την αποσύρουμε από τη φωτιά.

Η σαμιώτικη μαγειρίτσα συνδυάζεται απολαυστικά με το νέο επιβλητικό κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου, τα «Αρχέγονα Εδάφη». Το χρώμα αυτού του υπέροχου λευκού ξηρού μοσχάτου κρασιού είναι ανοιχτό πορτοκαλί. Πεντακάθαρη μύτη με αρώματα ώριμων βερίκοκων, καβουρδισμένων αμύγδαλων, καραμέλας, εσπεριδοειδών σε μορφή κονφί, με φόντο μέλι και κηρήθρα.

Πρώτο στόμα απροσδόκητα υπόγλυκο και μυελώδες, ωστόσο η αίσθηση αυτή γρήγορα υποχωρεί προς όφελος ενός στιβαρού, τανικού συνόλου με όγκο και δομή και εξαιρετικά μακρά αρωματική επίγευση. Συναντά κανείς μια εξαιρετική ισορροπία σακχάρων, οξύτητας και αλκοόλ ενώ το άρωμα μοσχάτου βγαίνει στο τέλος της επίγευσης με αριστουργηματικό τρόπο ως έμμεση όσφρηση εξαιρετικής διάρκειας.


Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

REPORTS

Εβδομάδες νωρίτερα από το συνηθισμένο ξεκίνησε ο τρύγος σε πολλούς γαλλικούς αμπελώνες λόγω των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν στην ευρωπαϊκή χώρα το φετινό...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα κρασιά της Πελοποννήσου ανεβαίνουν και πάλι στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου για χάρη της εκδήλωσης Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition, με...

REPORTS

Ως και την Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου μπορούν υποβάλουν αίτηση συμμετοχής, συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν στη διεθνή έκθεση ProWein...