Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Με άρωμα Ειρηνικού η νέα Καλιφορνέζικη οινική ζώνη

Τη γεωγραφική ένδειξη “SLO Coast” κατάφεραν να κατακτήσουν τα κρασιά της ακτής San Louis Obispo, με το ψυχρό της κλίμα και την ποικιλομορφία των εδαφών της. Ανταμείβεται η δύσκολη καλλιέργεια των αμπελιών.

Η ακτή San Louis Obispo (SLΟ Coast) είναι μια λωρίδα γης 97 χιλιομέτρων μήκους, που εκτείνεται μεταξύ του Σαν Φρανσίσκο και του Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια. Ο Ειρηνικός Ωκεανός προσδίδει στην έκταση αυτή ιδιαίτερο terroir και πολύ, μα πολύ κρύο.

Η Αμερικανική  Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (TTB), από τις 9 Μαρτίου του 2022, βράβευσε την περιοχή προσδίδοντας στους παραγόμενους στην περιοχή οίνους την Αμερικανική Γεωγραφική Ένδειξη SLO Coast AVA (American Viticultural Area).

Τα εδάφη της SLO coast καλύπτονται από ιδιαίτερους αμπελώνες ποικιλιών κυρίως Βουργουνδίας, όπως Chardonnay και Pinot Noir, όμως δεν εκλείπουν και πιο αρωματικές ποικιλίες όπως Albarino και Riesling, ή syrah και grenache.

Τριάντα τέσσερις ήταν συγκεκριμένα οι μετεωρολογικοί σταθμοί  που τοποθετήθηκαν τριγύρω από την περιοχή, ώστε να αποδειχθεί από την TTB πως η παραγωγή κρασιού σε τόσο ιδιότροπο Terroir και ψυχρό κλίμα είναι αξιοθαύμαστη. Πράγματι, οι θερμοκρασίες που έδειξαν οι σταθμοί ήταν οι πιο χαμηλές από κάθε άλλη περιοχή AVA της Καλιφόρνια. Έτσι, από τον Απρίλιο η ονομασία προέλευσης θα μπορεί να αναγράφεται σε ετικέτες κρασιών από 32 οινοποιεία της SLO,  με πρέμνα σε 78 αμπελώνες, ή αλλιώς 3.942 εκτάρια γης.

“Η ακτή SLO είναι πραγματικά υπέροχη. Χωρίς υπερβολή, είναι μια από τις πιο κρύες περιοχές για να καλλιεργήσει κανείς αμπέλια, λόγω της τόσο κοντινής απόστασης με τον Ωκεανό” ανέφερε ο Stephen Dooley, πρόεδρος  SLO Coast Wine Collective.

Γεωγραφικά, η περιοχή συνορεύει με το Paso Robles, μια αμπελοοινικού ενδιαφέροντος έκταση, που το κλίμα της  ζεσταίνει απότομα αφού προφυλάσσεται από τους ανέμους του ωκεανού με το όρος Santa Maria. Γι’ αυτό πολλοί οινοπαραγωγοί προτιμούν να καλλιεργούν κλίματα τόσο στο SLO Coast, με το ψυχρό του κλίμα ιδανικό για λευκούς οίνους με μεγάλες οξύτητες, και πίσω από το όρος, με το πιο θερμό κλίμα , ερυθρούς οίνους που ωριμάζουν καλύτερα.
Σύμφωνα με τον Aaron Jackson, ιδιοκτήτη του Aequorea Wines, το 97% των αμπελιών της SLO απέχουν έξι ή και λιγότερα χιλιόμετρα απόσταση από τα κύματα του Ειρηνικού Ωκεανού.

Η  Γεωγραφική Ένδειξη που προσδίδεται πλέον στις ετικέτες,  βοηθά τους μικρούς παραγωγούς της ακτής να γίνουν γνωστότεροι στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. “Τώρα έχουμε το πλεονέκτημα της ιδιαίτερης ονομασίας στην ετικέτα, που αποδεικνύει πως το κλίμα μας είναι πραγματικά παράκτιο” δηλώνει ο Jackson.

 

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com, decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Την προηγμένη σειρά ρομπότ R4 που είναι ειδικά σχεδιασμένη για αμπελώνες και οπωρώνες παρουσίασε στην κορυφαία έκθεση αγροτικών μηχανημάτων, Agritechnica, στο Ανόβερο η New...

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π2-58.5 «Προώθηση οίνων σε Τρίτες Χώρες» στο πλαίσιο του...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση για την συμπλήρωση 75 χρόνων από την ίδρυση της ΚΕΟΣΟΕ, με σκοπό την ανάδειξη του διαχρονικού έργου της, προγραμματίζει να διοργανώσει, η τελευταία...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...