Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η «Μάχη των Φυσαλίδων», με την σαμπάνια να δοκιμάζεται

Η London Wine Fair 2025 ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα της χρονιάς: την τυφλή γευσιγνωσία «Μάχη των Φυσαλίδων». Η εμβληματική αυτή δοκιμή θα συγκρίνει σαμπάνιες με αφρώδεις οίνους υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο, χωρίς οι δοκιμαστές να γνωρίζουν την προέλευσή τους.

Η γευσιγνωσία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στο Olympia London, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21 Μαΐου στην κεντρική σκηνή της έκθεσης. 

Η διαδικασία θα περιλαμβάνει 12 ζεύγη κρασιών, επιλεγμένα με βάση το στυλ, την ποικιλία, το terroir και τη μέθοδο παραγωγής. Η αξιολόγηση θα γίνει από 20 εξειδικευμένους κριτές, μεταξύ των οποίων οι Sarah Abbott MW, Ronan Sayburn MS, Sam Caporn MW και άλλες κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου.

Κάθε κρασί θα μπορεί να συγκεντρώσει έως 200 βαθμούς, με τις δοκιμές να πραγματοποιούνται σε συνθήκες απόλυτης ουδετερότητας, υπό την επίβλεψη επαγγελματιών σομελιέ.

Πέρα από τη φήμη… Η ουσία βρίσκεται στο ποτήρι

Ο σκοπός της γευσιγνωσίας δεν είναι απλώς να βρεθεί ο «νικητής», αλλά να εξεταστεί αν αφρώδεις οίνοι από περιοχές όπως η Cava (Ισπανία), το Prosecco (Ιταλία) ή το VDP Sekt (Γερμανία) μπορούν να σταθούν ισάξια δίπλα στη σαμπάνια, όταν κριθούν αποκλειστικά με βάση την ποιότητα.

Μάλιστα, όπως σχολίασε η Sarah Abbott: «Η Σαμπάνια διατηρεί την αίγλη της, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι οι υπόλοιποι αφρώδεις οίνοι αυξάνουν συνεχώς το μερίδιο αγοράς και την ποιότητα». Ενώ, από την πλευρά του, ο Ronan Sayburn διερωτάται: «Μπορούν πλέον οι εκτός Σαμπάνιας παραγωγοί να ανταγωνιστούν πραγματικά τη σαμπάνια, όταν δεν υπάρχει η επιρροή του brand;»

Μια γευσιγνωσία με αντίκτυπο

 Η «Μάχη των Φυσαλίδων» αποτελεί συνέχεια της περσινής «Κρίσης του Λονδίνου», που προκάλεσε έντονες συζητήσεις στον κόσμο του κρασιού. Η φετινή διοργάνωση επιχειρεί κάτι παρόμοιο: να αναδείξει την ποιότητα πέρα από τη φήμη και να ενθαρρύνει μια πιο αντικειμενική προσέγγιση στη γευσιγνωσία αφρωδών οίνων.

Τέλος, τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς, επαγγελματίες του χώρου και οινόφιλους, καθώς μπορεί να αναδιαμορφώσουν την αντίληψη γύρω από το παγκόσμιο τοπίο των αφρωδών κρασιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η πρόσφατη ανησυχία για περιστατικά δηλητηρίασης από μεθανόλη σε αποστάγματα έχει προκαλέσει σημαντική πτώση στις πωλήσεις ποτών όπως η βότκα, το τζιν και το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Το «Deu-N-Hi-Do» vol.2, η γιορτή των φυσικών κρασιών έρχεται στην Αθήνα την Κυριακή 16 Νοεμβρίου. Μια σύγχρονη γιορτή που φέρνει κοντά οινοποιούς, γαστρονόμους και...

REPORTS

Τα συμπεράσματα του ελέγχου που διεξήγαγε η CGAAER αναμένονται στα τέλη Οκτωβρίου, μετά από διαβούλευση με ενδιαφερόμενους φορείς στον συνεταιριστικό κόσμο. Η αποδέσμευση των...

REPORTS

Η ευρωπαϊκή οινοπαραγωγή βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς η μειωμένη ζήτηση και η υπερπαραγωγή κρασιού πιέζουν τον κλάδο σε πρωτοφανή επίπεδα. Στο Στρασβούργο, στο...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

Δέκα χρόνια μετά την θεμελίωση της ιδέας, η έκδοση θεσμός The Top50 του Wine Trails επιστρέφει πιο ώριμη και φιλόδοξη από ποτέ. Με ανανεωμένη...