Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η «Μάχη των Φυσαλίδων», με την σαμπάνια να δοκιμάζεται

Η London Wine Fair 2025 ετοιμάζεται να φιλοξενήσει ένα από τα πιο πολυσυζητημένα γεγονότα της χρονιάς: την τυφλή γευσιγνωσία «Μάχη των Φυσαλίδων». Η εμβληματική αυτή δοκιμή θα συγκρίνει σαμπάνιες με αφρώδεις οίνους υψηλής ποιότητας από όλο τον κόσμο, χωρίς οι δοκιμαστές να γνωρίζουν την προέλευσή τους.

Η γευσιγνωσία θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου στο Olympia London, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21 Μαΐου στην κεντρική σκηνή της έκθεσης. 

Η διαδικασία θα περιλαμβάνει 12 ζεύγη κρασιών, επιλεγμένα με βάση το στυλ, την ποικιλία, το terroir και τη μέθοδο παραγωγής. Η αξιολόγηση θα γίνει από 20 εξειδικευμένους κριτές, μεταξύ των οποίων οι Sarah Abbott MW, Ronan Sayburn MS, Sam Caporn MW και άλλες κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου.

Κάθε κρασί θα μπορεί να συγκεντρώσει έως 200 βαθμούς, με τις δοκιμές να πραγματοποιούνται σε συνθήκες απόλυτης ουδετερότητας, υπό την επίβλεψη επαγγελματιών σομελιέ.

Πέρα από τη φήμη… Η ουσία βρίσκεται στο ποτήρι

Ο σκοπός της γευσιγνωσίας δεν είναι απλώς να βρεθεί ο «νικητής», αλλά να εξεταστεί αν αφρώδεις οίνοι από περιοχές όπως η Cava (Ισπανία), το Prosecco (Ιταλία) ή το VDP Sekt (Γερμανία) μπορούν να σταθούν ισάξια δίπλα στη σαμπάνια, όταν κριθούν αποκλειστικά με βάση την ποιότητα.

Μάλιστα, όπως σχολίασε η Sarah Abbott: «Η Σαμπάνια διατηρεί την αίγλη της, όμως τα δεδομένα δείχνουν ότι οι υπόλοιποι αφρώδεις οίνοι αυξάνουν συνεχώς το μερίδιο αγοράς και την ποιότητα». Ενώ, από την πλευρά του, ο Ronan Sayburn διερωτάται: «Μπορούν πλέον οι εκτός Σαμπάνιας παραγωγοί να ανταγωνιστούν πραγματικά τη σαμπάνια, όταν δεν υπάρχει η επιρροή του brand;»

Μια γευσιγνωσία με αντίκτυπο

 Η «Μάχη των Φυσαλίδων» αποτελεί συνέχεια της περσινής «Κρίσης του Λονδίνου», που προκάλεσε έντονες συζητήσεις στον κόσμο του κρασιού. Η φετινή διοργάνωση επιχειρεί κάτι παρόμοιο: να αναδείξει την ποιότητα πέρα από τη φήμη και να ενθαρρύνει μια πιο αντικειμενική προσέγγιση στη γευσιγνωσία αφρωδών οίνων.

Τέλος, τα αποτελέσματα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς, επαγγελματίες του χώρου και οινόφιλους, καθώς μπορεί να αναδιαμορφώσουν την αντίληψη γύρω από το παγκόσμιο τοπίο των αφρωδών κρασιών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Κάθε γουλιά του Doux Basil Smash Cocktail είναι ένας ύμνος στις αισθήσεις. Ένα cocktail που δεν φτιάχτηκε απλώς για να δροσίζει - φτιάχτηκε για...

REPORTS

Την αποχώρηση του από την Καταλονία λόγω της κλιματικής αλλαγής εντός της επόμενης 30ετιας εξετάζει το ιστορικό οινοποιείο Familia Torres, όπως ανέφερε με δηλώσεις...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διπλή διάκριση απέσπασαν τα κρασιά της Οινοποιίας Ψαρούλη στον 14ο διεθνή διαγωνισμό Balcan International Wine Competition, με την εταιρεία να συνεχίζει τις υψηλές πτήσεις...

REPORTS

Τη συγκρατημένη ικανοποίηση τους εκφράζουν, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, κύκλοι των αμπελουργικών οργανώσεων και των συνεταιριστικών σχημάτων της χώρας για την σχεδιαζόμενη ένταξη των...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

REPORTS

Τα ιδιαίτερα κρασιά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της εταιρείας Amades Rootings, ιδιοκτησίας οικογένειας Φωτεινού, ταξίδεψαν από την γη των Αμάδων στη Χίο και...