Η άνοδος της θερμοκρασίας, η αλλαγή των καιρικών συνθηκών και τα ακραία κλιματικά φαινόμενα αναγκάζουν τις εταιρείες να επανεξετάσουν τον τρόπο και τον τόπο λειτουργίας τους. Από τους αμπελώνες μέχρι τα αποστακτήρια, οι επιπτώσεις γίνονται αισθητές τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε αναδυόμενες περιοχές.
Στον αμπελοοινικό τομέα, η άνοδος της θερμοκρασίας αλλάζει τη γεωγραφία της καλλιέργειας των σταφυλιών. Οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και τμήματα της Σκανδιναβίας, βλέπουν αυξημένο ενδιαφέρον για την αμπελουργία, καθώς το κλίμα τους γίνεται πιο κατάλληλο για την καλλιέργεια σταφυλιών.
Εν τω μεταξύ, καθιερωμένες αμπελουργικές περιοχές όπως το Μπορντό, η Napa Valley και η Τοσκάνη αντιμετωπίζουν καύσωνες, ξηρασίες και πυρκαγιές που απειλούν τις αποδόσεις και την ποιότητα των καλλιεργειών. Οι παραγωγοί αντιδρούν μεταφέροντας αμπελώνες σε μεγαλύτερα υψόμετρα, πειραματιζόμενοι με ανθεκτικές στη θερμότητα ποικιλίες σταφυλιών και προσαρμόζοντας τους χρόνους συγκομιδής για να αντιμετωπίσουν την πρόωρη ωρίμανση.
Συμπληρωματικά, η βιομηχανία μπύρας βρίσκεται επίσης υπό πίεση. Οι αποδόσεις κριθαριού γίνονται λιγότερο προβλέψιμες λόγω των ακανόνιστων βροχοπτώσεων και της αύξησης των θερμοκρασιών. Η λειψυδρία είναι μια άλλη μεγάλη ανησυχία για τις ζυθοποιίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στο καθαρό νερό για την παραγωγή. Στον τομέα των αλκοολούχων ποτών, οι αποσταγματοποιοί αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με τη διαθεσιμότητα των πρώτων υλών και τη χρήση ενέργειας κατά την παραγωγή. Οι παραγωγοί σάκε στην Ιαπωνία έχουν αναφέρει αλλαγές στην ποιότητα του ρυζιού λόγω των θερμότερων καλλιεργητικών περιόδων.
Ειδικότερα, ο στόχος των διαδικτυακών σεμιναρίων είναι να φέρουν σε επαφή επαγγελματίες από όλο τον κλάδο των ποτών για να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με το κλίμα και να μοιραστούν λύσεις. Στους επιβεβαιωμένους ομιλητές περιλαμβάνονται η Dr. Laura Catena από το Ινστιτούτο Οίνου Catena στην Αργεντινή, ο David Paterson από την Tantalus Vineyards στη Βρετανική Κολομβία, η Stephanie Jordan από την Avallen Spirits στην Ολλανδία, ο Ed Massey από την New Zealand Winegrowers, ο António Graça από την Sogrape Wine Academy στην Πορτογαλία, ο Mark Chapman από το Zero Carbon Forum, ο Matt McGinness από την Constellation Brands και η διευθύνουσα σύμβουλος της WSET Michelle Brampton.
Η πρώτη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025, στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Θα επικεντρωθεί στον τρόπο με τον οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει την παραγωγή πρώτων υλών, τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Η δεύτερη συνεδρία έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 13 Μαΐου 2025, στις 5 μ.μ. και θα διερευνήσει τη βιώσιμη χρήση γης και την υγεία του εδάφους μέσω αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών. Η τελευταία συνεδρία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 1 Ιουλίου 2025, στις 5 μ.μ. και θα εξετάσει τις καινοτομίες στη συσκευασία, την εφοδιαστική και την παραγωγή με στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.
Όλες οι συνεδρίες θα διεξαχθούν ζωντανά μέσω Zoom και αργότερα θα διατεθούν στο Global Events Hub της WSET στο YouTube. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και ανοιχτή σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα για τις προσπάθειες βιωσιμότητας στη βιομηχανία ποτών.
Μάλιστα, η Michelle Brampton τόνισε τη δέσμευση της WSET να χρησιμοποιεί την παγκόσμια πλατφόρμα της για την υποστήριξη θετικών αλλαγών: «Η κλιματική αλλαγή είναι μια καθοριστική πρόκληση που επηρεάζει όλους στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ως κλάδος, πρέπει να συνεργαστούμε για να παραμείνουμε ανθεκτικοί και να αγκαλιάσουμε την καινοτομία».
Παράλληλα, η Michelle Bouffard πρόσθεσε ότι ενώ η κλιματική αλλαγή παρουσιάζει σοβαρούς κινδύνους, προσφέρει επίσης μια ευκαιρία για μεγαλύτερη συνεργασία: «Η κλιματική κρίση αποτελεί μια ευκαιρία για την ενίσχυση της συνεργασίας στον κλάδο του κρασιού και των αλκοολούχων ποτών».
Ο Tom Owtram της The Vine Strategy Group τόνισε τη σημασία της κοινής γνώσης: «Αυτή η σειρά είναι μια πολύτιμη ευκαιρία να συγκεντρωθούν εμπειρογνώμονες από όλο τον κλάδο των ποτών για να ανταλλάξουν ιδέες και να διερευνήσουν πρακτικές απαντήσεις στην κλιματική αλλαγή».
Τέλος, ο Ed Massey από τους αμπελουργούς της Νέας Ζηλανδίας σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή θα διαμορφώσει τα πάντα, από την επιλογή των σταφυλιών μέχρι τις προτιμήσεις των καταναλωτών: «Η ανταπόκρισή μας είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της φήμης μας ως παραγωγού κρασιού υψηλής αξίας και βιώσιμης παραγωγής».
