Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η διάσημη Rioja γιορτάζει 100 χρόνια αριστείας, δέκα οίνοι σταθμοί

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα, γιορτάζει τα 100 χρόνια αριστείας της η διάσημη οινική περιοχή στη Μαδρίτη

Η εκδήλωση, γνωστή ως “Cata del Siglo” ή “Γευσιγνωσία του Αιώνα”, αποτελεί μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων για την 100ή επέτειο της ονομασίας Denominación de Origen Calificada (DOCaRioja, της πρώτης και πιο αναγνωρισμένης ονομασίας κρασιού της Ισπανίας.

Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 350 επαγγελματίες στο ξενοδοχείο Four Seasons για να γιορτάσουν έναν αιώνα πιστοποιημένης αριστείας και ποιότητας, η ημέρα ξεκίνησε με μια αποκλειστική συνεδρία γευσιγνωσίας με τίτλο “100 χρόνια ποικιλομορφίας της DOCa Rioja“, με επικεφαλής τον Pablo Franco, τεχνικό διευθυντή του Ρυθμιστικού Συμβουλίου της Rioja.

Εβδομήντα εμπειρογνώμονες υψηλού επιπέδου παρακολούθησαν αυτή τη συνεδρία, στην οποία παρουσιάστηκαν δέκα εξαιρετικοί οίνοι που αντιπροσωπεύουν σημαντικές στιγμές στην εξέλιξη της Rioja κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Ο Franco καθοδήγησε τους συμμετέχοντες σε ένα οργανοληπτικό ταξίδι, αναδεικνύοντας όχι μόνο την ποικιλομορφία και την ποιότητα των κρασιών της Rioja, αλλά και τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν την ιστορία της. Τόνισε ότι η εκατονταετηρίδα έχει να κάνει τόσο με την τιμή των ατόμων όσο και με τον εορτασμό του κρασιού.

Στη συνέχεια, ο Luis Gutiérrez, συντάκτης του Wine Advocate και υπεύθυνος για την κατάρτιση του καταλόγου Parker στην Ισπανία, πραγματοποίησε μια δεύτερη γευσιγνωσία με τίτλο “Η υπεροχή της Rioja“. Αυτή η συνεδρία φιλοξένησε επίσης 70 επαγγελματίες και παρουσίασε κρασιά που έχουν επιτύχει τους πολυπόθητους 100 βαθμούς Parker. Ο Gutiérrez μοιράστηκε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής κάθε κρασιού, προσφέροντας στους συμμετέχοντες μια βαθύτερη κατανόηση του τι κάνει τη Rioja σημείο αναφοράς στην ισπανική οινοποιία.

Μετά τις γευστικές δοκιμές, ένας εκθεσιακός χώρος άνοιξε τις πόρτες του σε περισσότερους από 250 επιπλέον επαγγελματίες. Πάνω από 100 διαφορετικά κρασιά Rioja ήταν διαθέσιμα για δειγματισμό, οργανωμένα σε τρεις θεματικές περιοχές: στυλ, terroir και χρώμα. Οι παρευρισκόμενοι εξερεύνησαν ερυθρά, λευκά, ροζέ, αφρώδη κρασιά, επιλογές ενός αμπελώνα, μονοποικιλιακά, κρασιά χωριών και τοπικά χαρμάνια. Η εκδήλωση παρείχε μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν τη Rioja σήμερα.

Παράλληλα, κριτικοί του κλάδου και εμπειρογνώμονες του κρασιού εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για την ποιότητα και την ποικιλία που παρουσιάστηκε. Ο Santi Rivas, γνωστός κριτικός οίνου, χαρακτήρισε τις γευστικές δοκιμές εξαιρετικές και σημείωσε ότι ορισμένα κρασιά έκαναν τους συμμετέχοντες να δακρύσουν λόγω της υπεροχής τους. Η Raquel Pardo, δημοσιογράφος που ειδικεύεται στο κρασί, τόνισε τη μοναδική θέση της Rioja ως περιοχής όπου η παράδοση συναντά την καινοτομία.

Η εκδήλωση χρησίμευσε επίσης ως πλατφόρμα για να συζητηθούν οι μελλοντικές τάσεις στην οινοποίηση της Rioja. Ο Franco επεσήμανε τρεις κύριες κατευθύνσεις: μια ανανεωμένη εστίαση στην προέλευση και τους μοναδικούς αμπελώνες, συνεχιζόμενη εκτίμηση για τα κλασικά εκλεκτά κρασιά και νέες ερμηνείες από νεότερους οινοποιούς που πειραματίζονται με λευκές ποικιλίες και στυλ με γνώμονα το έδαφος.

Ο Rivas σχολίασε πώς τρία μεγάλα ρεύματα συγκλίνουν τώρα στη Rioja: κλασικά ιστορικά οινοποιεία με στυλ που αξίζει να αναγνωριστεί από την UNESCO– επιτυχημένοι παραγωγοί από τη δεκαετία του 1990 που συνεχίζουν να εξελίσσονται- και ένα νέο κύμα οινοποιών που φέρνουν νέες προσεγγίσεις στο ισπανικό κρασί. Αυτή η σύγκλιση, είπε, εδραιώνει τη θέση της Rioja ως κορυφαίας οινοπαραγωγικής περιοχής της Ισπανίας.

Το Ρυθμιστικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι η επόμενη έκδοση του “La Cata del Siglo” θα πραγματοποιηθεί στο Μπιλμπάο στις 16 Ιουνίου. Αυτή η επερχόμενη εκδήλωση θα προσφέρει άλλη μια ευκαιρία στους επαγγελματίες να εξερευνήσουν το βάθος και την ποικιλομορφία των κρασιών Rioja, καθώς συνεχίζονται οι εορτασμοί για την εκατονταετηρίδα.

Εν κατακλείδι, οι συμμετέχοντες έφυγαν με την αίσθηση ότι αυτή η εκατονταετηρίδα δεν σηματοδοτεί απλώς ένα τελικό σημείο αλλά μια νέα αρχή για τη Rioja. Όπως αντανακλούσε ο Pardo κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τα σπουδαία κρασιά διατηρούνται στη μνήμη πολύ καιρό μετά το θάνατό τους, ακριβώς όπως η κληρονομιά της Rioja πρόκειται να διαρκέσει πολύ περισσότερο από τα πρώτα εκατό χρόνια της.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...