Η Επιτροπή Γεωργίας του κοινοβουλίου (AGRI) συζήτησε τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου τις προτάσεις της ομάδας υψηλού επιπέδου που έχει συγκροτηθεί για την πολιτική του κρασιού για να βοηθήσει την ταλαιπωρημένη βιομηχανία. Με την κατανάλωση κρασιού στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, το φόρουμ παρουσίασε μια σειρά από συστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης των κανόνων της ΕΕ για τη διευκόλυνση της πώλησης κρασιών χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ για την αξιοποίηση μιας αναπτυσσόμενης αγοράς εντός και εκτός της Ένωσης.
Ωστόσο, για τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή Gilles Pennelle των Patriots for Europe (PfE), η προώθηση του «χωρίς αλκοόλ κρασί» δεν είναι η απάντηση στα προβλήματα του κλάδου, επιμένοντας ότι η «υγιεινή ιδεολογία» θέλει να καταστρέψει έναν «τρόπο ζωής». Στο ίδιο μήκος και η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Σελίν Ιμάρ του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η οποία αναφέρθηκε στις «υπερβολικές ανησυχίες για την υγεία» και στις αιτιάσεις ότι «ακόμη και ένα ποτήρι κρασί μπορεί να προκαλέσει καρκίνο».
Ωστόσο, οι πρωτεύουσες της ΕΕ γίνονται πρακτικές και προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών παρά τον παραδοσιακό λόγο εντός του Κοινοβουλίου.Για παράδειγμα, η ιταλική ακροδεξιά κυβέρνηση υπέγραψε ένα διάταγμα τον Δεκέμβριο που επιτρέπει στα κρασιά με λιγότερο από 0,5% αλκοόλ να χαρακτηρίζονται ως «αποαλκοολισμένα» και σε εκείνα μεταξύ 0,5% και 8,5% ως «μερικώς αποαλκοολισμένα», παρά τις αναφορές του υπουργού Γεωργίας της χώρας Francesco Lollobrigida τον Απρίλιο στην έκθεση Vinitaly «Ας το κάνουμε χωρίς αλκοόλ, αλλά ας μην το λέμε κρασί».
Η ΕΕ είχε ήδη αναγνωρίσει αυτούς τους δύο όρους στη μεταρρύθμιση του 2021 της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής η οποία τέθηκε πλήρως σε ισχύ το 2023, αλλά η Ιταλία δεν είχε ακόμη εφαρμόσει το μέτρο. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει μια σειρά από πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας στον τομέα του κρασιού στην ΕΕ. Μια από τις πιο σημαντικές προτάσεις είναι η δυνατότητα πιστοποίησης των αποαλκοολωμένων οίνων ως «βιολογικών», κάτι που θα ανοίξει νέες αγορές και ευκαιρίες για τους παραγωγούς που παράγουν κρασιά χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.