Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού αναμένεται να ανακάμψει με βάση την συγκομιδή του 2022

Ένα ρητό λέει… μην μετράτε τα σταφύλια πριν τη συγκομιδή τους. Βέβαια η Agreste, η στατιστική υπηρεσία του Γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας έχει άλλη άποψη και προβλέπει ότι θα παραχθούν 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού από τη συγκομιδή του 2022, ανακάμπτοντας από το χαμηλό επίπεδο του περασμένου έτους.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Αρχικά, αυτή η πρόβλεψη για 44 mhl είναι περίπου 16% υψηλότερη από τα 37,8 mhl που αναφέρθηκαν για το 2021 (αν και ο Διεθνής Οργανισμός για την Αμπέλου & Οίνος έχει πέσει την περσινή παραγωγή ως ακόμη χαμηλότερη, στα 34,2 mhl). Αυτό υποδηλώνει ότι ο τρύγος της χώρας το 2022 θα ανέλθει σε παρόμοιο όγκο με το 2019 (42,5 mhl) και το 2020 (46,9 mhl).

Έπειτα, η παραγωγή κρασιών AOP αναμένεται να αυξηθεί κατά 27% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ προβλέπεται αύξηση 21% για τους οίνους IGP. Ωστόσο, εικάζεται ότι η παραγωγή κρασιών για οινοπνευματώδη ποτά θα μειωθεί κατά -10% αυτή τη συγκομιδή.

Οι δίδυμοι αμπελουργικοί κίνδυνοι του 2021, οι ανοιξιάτικοι παγετοί και οι καλοκαιρινές χαλαζοπτώσεις, εμφανίστηκαν επίσης φέτος, αλλά αποδείχθηκαν λιγότερο καταστροφικοί. Ωστόσο, οι καύσωνες των τελευταίων μηνών οδήγησαν πράγματι σε πυρκαγιές και ξηρασία, με την τελευταία να αναφέρεται ιδιαίτερα ως η αιτία για τις μειωμένες αποδόσεις σε ορισμένες περιοχές.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, υπάρχουν περιοχές που αναμένεται να παράγουν αποδόσεις άνω του μέσου όρου, με τις πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις να παρατηρούνται στη σαμπάνια (33% υψηλότερη από τον μέσο όρο πενταετίας και 96% πάνω από τη συγκομιδή του 2021) και τη Jura (54% πάνω από τις πέντε -μέσος όρος έτους και εκπληκτικά 227% υψηλότερος από πέρυσι). Η συγκομιδή από το Burgundy-Beaujolais αναμένεται να είναι 5% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Εκτός από τα νοτιοδυτικά και το Charentais (-3% και -8% το 2021, αντίστοιχα), κάθε περιοχή στην έκθεση προβλέπεται να παράγει περισσότερο κρασί φέτος από πέρυσι. Ωστόσο, αρκετές περιοχές αναμένεται να υπολείπονται του μέσου όρου της πενταετίας τους, όπως: Μπορντό (-2%), Λίγηρα (-1%), Αλσατία (-11%) και Σαβοΐα (επίσης -11%).

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις τιμές αγοράς για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025 ανακοίνωσε στα μέλη παραγωγούς της η Ένωση Ηρακλείου. Η παραλαβή των σταφυλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...