Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αυτόριζη και μοναδική Γαϊδουριά της Ανάφης σε αλλοτινές οινοποιήσεις

Φροντιστής των αµπελιών του κτήµατος Φλαµουρού στην Ανάφη και παραγωγός περίπου 4.000 φιαλών ετησίως ο Στέφανος Μιχάλης ξεκίνησε τη δική του οινοπαραγωγή στο νησί µέσα από τη συνεργασία και την ιδιαίτερη σχέση του µε τον αείµνηστο οινοποιό, Χαρίδηµο Χατζηδάκη.

της Κωνσταντίνας Ψιλιώτη

Την ιδέα ξεκίνησε ο θείος του, γιατρός στην ειδικότητα και φίλος του Χαρίδηµου Χατζηδάκη, µε το σκεπτικό της παραγωγής κρασιού για προσωπική κατανάλωση.

Μαζί, βρίσκουν µια έκταση στην Ανάφη, φυτεύουν αµπέλια µε Ασύρτικο, Chardonnay και Ροδίτη και στήνουν µια µικρή κάναβα. Τα πρώτα χρόνια µαζί κάνουν τις πρώτες οινοποιήσεις και το στήσιµο. Κατόπιν,  εγκαθίστανται ο ίδιος, ξεκινώντας την οινοπαραγωγή.

Ο Στέφανος Μιχάλης σπούδαζε χηµεία στο Πανεπιστήµιο της Θεσσαλονίκης, το 2007, όταν πήγε για την πρακτική του στο οινοποιείο Χατζηδάκη στη Σαντορίνη, όπου και ερωτεύτηκε το κρασί. Συνέχισε µε σεµινάρια και συµπληρωµατικά εργαστήρια µε ειδικούς οινολογίας και αµπελουργίας.

Στην αρχή τα σταφύλια της Ανάφης οινοποιούνταν στη Σαντορίνη, στο παλιό οινοποιείο Χατζηδάκη, ενώ αργότερα η διαδικασία µεταφέρεται στο ίδιο το νησί, όπου και δηµιουργείται το γραφικό κτήµα Φλαµουρού. Εκεί, στην καρδιά του Αιγαίου, φύονται µερικά αµπέλια που βρίσκονται ψηλά στο µοναστήρι, άλλα χαµηλά, κοντά στο οινοποιείο, ενώ τα άλλα φροντίζονται από ντόπιους, εδώ κι εκεί, διάσπαρτα στο νησί. Τα περισσότερα πρέµνα, είναι αυτόριζα, από τις προηγούµενες γενιές των οικογενειών, ενώ ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα νέα πρέµνα εγκαθίστανται.

Τώρα, στο νησί φύεται Ασύρτικο, Γαϊδουριά, λίγο Αηδάνι, µε µερικά διάσπαρτα ερυθρά γηγενή κλήµατα, που συνθέτουν το µοναδικό κόκκινο κρασί του κτήµατος. Τέτοιες ποικιλίες είναι το Μαυροτράγανο, το Μαντηλάρι, το Φωκιανό, το Στρυφιλιάτικο, και η Κοκκινογαϊδουριά, ενώ Chardonnay καλύπτει µια µικρή έκταση του νησιού, που τελευταία φορά οινοποιήθηκε το 2018, µόνο του σ’ ένα πιθάρι.

Το Κτήµα είναι το µοναδικό της Ανάφης, και για να παραχθεί στο κρασί συµβάλλουν πολλοί άνθρωποι, κάνοντας όλες τις δουλειές στο χέρι, από το αµπέλι, έως την εµφιάλωση και την τοποθέτηση της ετικέτας κάθε µπουκαλιού µεµονωµένα.

Πρόκειται για µια µικρογραφία οινοποιείου, καθώς όλες κι όλες οι δεξαµενές είναι 12, των 350 λίτρων. Για την οινοποίηση χρησιµοποιείται και στροφιλιά, κειµήλιο από τον Χαρίδηµο Χατζηδάκη, που δίνει στο κρασί έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, παρά τη χαµηλή απόδοση. Ο Στέφανος Μιχάλης την προτιµά, καθώς -όπως ο ίδιος λέει- αποτελεί µέθοδο που δεν καταπονεί το σταφύλι και ταυτόχρονα προσφέρει στον οίνο µια νότα οξείδωσης, λόγω της έκθεσης στο οξυγόνο και την αργή διαδικασία.

Φέτος, το Κτήµα Φλαµουρού θα κυκλοφορήσει πέντε ετικέτες, µε µία από αυτές να είναι νέα: ένα µονοποικιλιακό Αηδάνι. Μέχρι πρόσφατα, η ποικιλία συνοινοποιούνταν µε Μαλαγουζιά, κυκλοφορώντας ως «Υάκινθος».

Χαρακτηριστικό του οινοποιείου είναι η ετικέτα Κυσσιρόπη, που αποτελεί και περιοχή στην Ανάφη. Η ονοµασία όµως, προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «κίσσηρις», που αποκαλείται η ελαφρόπετρα. Πράγµατι, το έδαφος του νησιού είναι σχεδόν ηφαιστειακό, µε έντονη τσακµακόπετρα, αφού βρίσκεται σχετικά κοντά στο ηφαίστειο της Σαντορίνης.

Σηµειωτέον, σύµφωνα µε τους ίδιους, οι βροχές στο νησί είναι δυσεύρετες, και τα αµπέλια άνυδρα, δίνοτας κρασιά µε έντονες οξύτητες και αρκετούς βαθµούς, όπως το Ασύρτικο του κτήµατος , που έχει 15%vol, και µπορεί να συνδυαστεί κάλλιστα και µε κρέας. Το κτήµα προµηθεύει ελάχιστα σηµεία της Ελλάδας, µε τα πιο συνήθη να είναι εστιατόρια και Wine bar.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...