Αναµφίβολα το ροζέ είναι το σπάνιο κρασί που µπορεί να ξεπεράσει τα γεωγραφικά µήκη και πλάτη, το φύλο, το εισόδηµα και τις περιστάσεις. Μπορεί να µην είναι πάντα µια πυραυλάκατος που οδηγεί κατ’ ευθείαν στο φεγγάρι, αλλά, αν παραχθεί και πωληθεί µε τον σωστό τρόπο, µπορεί να κάνει πολλούς ανθρώπους -και στις δύο πλευρές του µπαρ- πολύ, πολύ ευτυχισµένους. Στη διεθνή αγορά τα ροζέ παράγονται µε κάθε γνωστή κι επίσηµη οινοπαραγωγική µέθοδο ανάλογα µε το προσδοκούµενο τελικό ύφος προσφέροντας ένα ευρύ φάσµα γεύσεων που αναδεικνύουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά τόσο των ερυθρών, όσο και των λευκών ποικιλιών, ενώ η ζωηρή τους οξύτητα, σε συνδυασµό µε ένα φρουτώδες και λουλουδάτο άρωµα, συνδυάζεται εξαιρετικά µε διάφορες κουζίνες. Συναρπάζουν τους λάτρεις του οίνου µε τη δροσιστική και ευέλικτη φύση τους κερδίζοντας τα φώτα της διεθνούς οινικής σκηνής και προκαλώντας οινοποιούς από όλο τον κόσµο να δηµιουργούν τις δικές τους ετικέτες. Στην Ελλάδα παρασκευάζονται µε τοπικές και διεθνείς ποικιλίες σταφυλιού παρουσιάζοντας πληθώρα προφίλ που κυµαίνονται από τραγανά και φρουτώδη έως δοµικά και πλούσια. Από τις δροσερές ορεινές περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου µέχρι τα ηλιόλουστα νησιά της Σαντορίνης και της Κρήτης, κάθε οινοπαραγωγική περιοχή δίνει τη δική της µοναδική πινελιά ενώ συνολικά τα ελληνικά ροζέ είναι γνωστά για τις απαλές έως µέτριες ροζ αποχρώσεις τους, που αποπνέουν µια ελκυστική και κοµψή εµφάνιση.
Στο φιλόξενο περιβάλλον του By The Glass στην περιοχή του Συντάγµατος η Αναστασία Φωκά, ο Ζήσης Πανάγος και ο Γιάννης Πανάγος µυήθηκαν στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των ροζέ της δοκιµής που απογειώθηκε βέβιαια µε τη συνοδεία των κατάλληλων εδεσµάτων.
Στυλ και φρεσκάδα
∆ροσιστική οξύτητα από τη Μαλαγουζιά και τανίνες από το Cab. Franc.
Σε στυλ Προβηγκίας µε αχνό ροζέ χρώµα και «saumon» αποχρώσεις το Rosé του Κτήµατος Μεγάλο Σπήλαιο στη µύτη παντρεύει αρώµατα εσπεριδοειδών και κόκκινων φρούτων, όπως φράουλα και berries, µε ήπιες νότες βοτανικότητας και δυόσµου. Στο στόµα αφήνει πληθωρική και δροσερή αίσθηση µε φρουτώδη επίγευση στο τελείωµα. Ένας οίνος ΠΓΕ Αχαΐα από Μαλαγουζιά 70% και Cabernet Franc 30%, µε την πρώτη ύλη να προέρχεται από ορεινούς αµπελώνες στην Αιγιαλεία και στα Καλάβρυτα, σε υψόµετρο 850 – 900 µέτρων. Ο τρύγος πραγµατοποιείται το πρώτο δεκαήµερο του Σεπτεµβρίου µε την οινοποιητική διαδικασία να περιλαµβάνει εκχύλιση σε πολύ χαµηλές θερµοκρασίες για περίπου 6 ώρες. Ακολουθούν στατική απολάσπωση µετά από 48 ώρες, αλκοολική ζύµωση από επιλεγµένες ζύµες σε χαµηλές θερµοκρασίες και ωρίµαση για δύο µήνες σε ανοξείδωτες δεξαµενές µε τις λεπτές οινολάσπες της ζύµωσης. Το Κτήµα Μέγα Σπήλαιο Rosé συνοδεύει ιδανικά ψάρια, θαλασσινά, λευκά κρέατα, pizza και ζυµαρικά.
Με ανοιχτές τις πόρτες του σε οινόφιλους και ταξιδιώτες, το Κτήµα Μέγα Σπήλαιο διαθέτει σύγχρονες υποδοµές φιλοξενίας και προγράµµατα γευσιγνωσίας σχεδιασµένα από την εξειδικευµένη οµάδα του. Από µία χαλαρή βόλτα ανάµεσα στα αµπέλια δοκιµάζοντας επιλεγµένα κρασιά από τοπικές ποικιλίες, έως ένα ολοκληρωµένο οινικό ταξίδι.
Rosé 2024
Οινοποιείο: Κτήµα Μέγα Σπήλαιο
Οινολόγος: Στέλιος Τσίρης
Περιοχή: Αιγιαλεία Αχαΐας
Ωδή στο Αιγαίο
Μονοποικιλιακή Μανδηλαριά από το εµβληµατικό οινοποιείο της Σαντορίνης.
Τα σταφύλια της ερυθρής ποικιλίας Μανδηλαριά, µετά τη συγκοµιδή και την ψύξη τους για 24 ώρες, οδηγούνται απευθείας στο πιεστήριο, χωρίς να προηγηθεί εκχύλιση. Το γλεύκος διαχωρίζεται άµεσα, µε εξαιρετικά ευµενείς πιέσεις, όπως ακριβώς συµβαίνει στην παραγωγή λευκού οίνου. ∆εν υπάρχει επαφή µε τα στέµφυλα και, κατά συνέπεια, δεν επιδιώκεται η εκχύλιση χρώµατος. Η επιλογή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι η συγκεκριµένη ποικιλία διακρίνεται για την υψηλή της οξύτητα και την ικανότητά της να εκχυλίζει ταχύτατα χρώµα και τανίνες.
Μετά την πρώτη απολάσπωση µε ψύξη, ο µούστος µεταφέρεται σε ανοξείδωτες δεξαµενές, όπου πραγµατοποιείται η αλκοολική ζύµωση µε τις γηγενείς ζύµες του σταφυλιού. Μετά το πέρας της ζύµωσης, παραµένει για περίπου 5-6 µήνες σε επαφή µε τις φίνες οινολάσπες. Η εµφιάλωση πραγµατοποιείται χωρίς την προσθήκη διαυγαστικών ουσιών και χωρίς φιλτράρισµα. Ένα κρασί αυθεντικό και αφιλτράριστο.
Τα αρώµατα µύτης σε αντίθεση µε την υψηλή οξύτητα και την αίσθηση τανικότητας στο σώµα, έχουν ως αποτέλεσµα να έχουµε ένα γαστρονοµικό κρασί που µπορεί να συνοδέψει µεσογειακή κουζίνα και είναι ικανό να παλαιώσει για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Rosette 2024
Οινοποιείο: Οινοποιείο Χατζηδάκη
Οινοποιός: Κωνσταντίνα Χρυσού
Περιοχή: Σαντορίνη
Ροζέ αφρώδης οίνος από το µοναδικό terroir της Ζίτσας
Οι λεπτές φυσαλίδες δίνουν κοµψότητα, νεύρο και φρεσκάδα στο αφρώδες κρασί της Zoinos Winery.
Βλάχικο, Μπεκάρι 80% και Ντεµπίνα 20%, ο συνδυασµός των τριών γηγενών ποικιλιών της Ηπείρου δίνει ένα ελκυστικό ροζέ αφρώδες κρασί µε ρουµπινί ανταύγειες. Χαρακτηριστικά του τα έντονα και φρέσκα αρώµατα κόκκινων φρούτων στην µύτη. Ο χαρακτήρας umami στο στόµα και οι λεπτές φυσαλίδες να δίνουν κοµψότητα, νεύρο και φρεσκάδα. Η πρώτη ύλη προέρχεται από αµπελώνες µε εδάφη κυρίως πετρώδη ασβεστολιθικά, επικλινή µε καλή αποστράγγιση, που βρίσκονται σε πλαγιές των λόφων και σε υψόµετρο 550-600 µ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Το κλίµα εύκρατο δέχεται την επίδραση των ανέµων του Ιονίου Πελάγους µε ήπιους χειµώνες και δροσερά καλοκαίρια. Μετά την έκθλιψη των σταφυλιών ο µούστος παραµένει µε τα στέµφυλα για λίγες ώρες σε χαµηλή θερµοκρασία και στη συνέχεια η οινοποίηση πραγµατοποιείται σε ανοξείδωτες ψυχόµενες δεξαµενές για την παραγωγή του οίνου βάσης. Η δεύτερη αλκoολική ζύµωση πραγµατοποιείται σε αυτόκλειστες ανοξείδωτες δεξαµενές (methode Charmat) κάτω από ελεγχόµενες συνθήκες. Παραµονή µε τις οινολάσπες για τρεις περίπου µήνες για έξτρα πολυπλοκότητα και δοµή.
Σερβίρεται στους 6 – 8οC και ταιριάζει ιδανικά µε λευκά κρέατα µε απαλές σάλτσες, γλυκά τυριά (παρµεζάνα, παλαιωµένο γκούντα), κρέµες συνοδευόµενες µε γλυκά του κουταλιού (κυδώνι, φράουλα, κεράσι), πίτσες και ζυµαρικά µε ντοµάτα.
Τα αποφασιστικά βήµατα προς το µέλλον.
To φιλοπρόοδο πνεύµα των αµπελουργών της περιοχής οδήγησε στο να δηµιουργηθεί το πρώτο µικρό οινοποιείο στη Ζίτσα το 1954. Τις προσπάθειες αυτές ενίσχυσε η ΕΑΣ Ιωαννίνων και το 1974 ίδρυσε το πρώτο σύγχρονο οινοποιείο της Β.∆. Ελλάδος κι ενώ ήδη από το 1972 οι οίνοι της ζώνης της Ζίτσας από Ντεµπίνα αναγνωρίζονται νοµοθετικά ως οίνοι ΠΟΠ Ζίτσα και τον Ιούνιο του 2006 το Οινοποιείο κάνει το επόµενο αποφασιστικό βήµα, αποσπάται από την ΕΑΣ Ιωαννίνων και δηµιουργείται η ZOINOS WINERY.
Aurelia Pink Sparkling
Οινοποιείο: Zoinos Winery
Οινολόγος: Ελένη Σίντου
Περιοχή: Ζίτσα
Στο απόγειο της έκφρασής τους οι Τρεις Μάγισσες της Νεµέας
Ένα φίνο και γενναιόδωρο κρασί µε δυναµική παρουσία φυσαλίδων.
Λαµπερό ροζ µε ιώδεις ανταύγειες. Φίνο αλλά και γενναιόδωρο κρασί από το Οινοποιείο Μπαραφάκα, µε δελεαστικά αρώµατα κόκκινων φρούτων, φράουλα και κράνα, που δένουν αρµονικά µε νότες λευκών ανθέων. Ισορροπηµένη οξύτητα και δυναµική παρουσία φυσαλίδων. Τα παραπάνω στοιχεία λειτουργούν συνδυαστικά, προσφέροντας ένα γενναιόδωρο και κρεµώδες στόµα µε αρµονική γλυκύτητα και φρουτώδη αρωµατική επίγευση.
Η οινοποίηση της κάθε ποικιλίας, Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο και Syrah, λαµβάνει χώρα ξεχωριστά σε ανοξείδωτες δεξαµενές και σε συνθήκες ελεγχόµενης θερµοκρασίας 16-17οC. Οι ζυµώσεις διακόπτονται µε ψύξη του ζυµούµενου γλεύκους, αφήνοντας υπολειπόµενα σάκχαρα στον οίνο. Αµέσως µετά πραγµατοποιείται το χαρµάνι της ετικέτας «Τρεις Μάγισσες» και ακολουθούν οι διεργασίες για την προετοιµασία εµφιάλωσης.
Ταιριάζει ιδανικά µε πράσινες σαλάτες µε γλυκιές sauce, γλυκόξινα πιάτα ασιατικής κουζίνας, σαγανάκι τυριών, ποικιλίες τυριών και φρουτοσαλάτες. Σερβίρεται στους 8οC.
Τρεις Μάγισσες. Η πρώτη γενναιόδωρη, η δεύτερη πληθωρική και η τρίτη σπινθηροβόλα, εµπλέκονται σε ένα χορό αρωµάτων από κόκκινα φρούτα, δροσερών λουλουδιών και γλυκών αισθήσεων. Σας προσκαλούν να τις απολαύσετε.
Οι οινόφιλοι µπορούν να δοκιµάσουν τις ΤΡΕΙΣ ΜΑΓΙΣΣΕΣ καθώς και τις άλλες ετικέτες σε µία οργανωµένη γευσιγνωσία στο Οινοποιείο καθηµερινά 9:00 π.µ. µε 17:00 µ.µ.
Τρεις
Μάγισσες
2024
Οινοποιείο:
Οινοποιείο Μπαραφάκα
Περιοχή: Νεµέα
Το κρασί που ξέρουµε, μια σταθερή αξία στο ποτήρι µε τη γνώριµη φροντίδα και την οινική σοφία της οικογένειας Λαφαζάνη
Εδώ και 20 χρονια ο Πρόρωγος έχει βρει τη θέση του στα τραπέζια και τις καρδιές µας. Σήµερα, µε ανανεωµένη εµφάνιση, διατηρεί όλα εκείνα που το έκαναν ξεχωριστό από την πρώτη στιγµή. Το ροζέ της σειράς, µε το χαρακτηριστικό του ροζέ τριανταφυλλί χρώµα και τα ντελικάτα αρώµατα φρούτων και τριαντάφυλλου, παραµένει µια επιλογή γεµάτη δροσιά και γευστική ένταση. Η φινέτσα και το σώµα του, το κάνουν ιδανικό ως απεριτίφ αλλά και για να συνοδεύσει θαλασσινά, ψάρια, σαλάτες και λευκά κρέατα. Σερβίρεται στους 10-12°C.
Πρόρωγος
Ροζέ Ξηρός
2024
Οινοποιείο:
Lafazanis Winery
Οινολόγος: Βασίλης Λαφαζάνης
Περιοχή: Νεµέα
Μια φιάλη 190 χρόνια παράδοσης, προσκαλεί τον οινόφιλο σε ένα µοναδικό ταξίδι
Μανδηλαριά και Ασύρτικο από επιλεγµένα αµπελοτόπια των χωριών της Σαντορίνης και της µικρής νήσου Θηρασιάς µε έδαφος ηφαιστειακής προελεύσεως, αµµώδες και ασβεστολιθικό είναι η πρώτη ύλη για τη δηµιουργία του εµβληµατικού ροζέ ξηρού οίνου Rivari της ιστορικής Κάναβας Ρούσσου.
Ο τρύγος γίνεται τον Αύγουστο και η διαδικασία της οινοποίησης περιλαµβάνει µερική εκχύλιση Μανδηλαριάς, ακολουθούµενη από την αλκοολική ζύµωση όπου γίνεται συνοινοποίηση των δύο ποικιλιών.
Το αποτέλεσµα είναι ένα κρασί µε σκούρο χρώµα καραµέλας και άρωµα ροδοζάχαρης, καραµέλας, κερασιού, φράουλας και µε υποψία άσπρου πιπεριού. Η γεύση ειναι ελαφριά, χαρούµενη, παιχνιδιάρικη και δίνει µια αίσθηση σπασµένης στο στόµα καραµέλας, ακολουθούµενη από διακριτική στιφάδα. Η επίγευση είναι ικανοποιητικής διάρκειας. Προτείνεται σερβίρισµα στους 12-14ο C και συνοδεύει µια ευρεία γκάµα γεύσεων όπως γεµιστά, λαδερά, ζυµαρικά µε θαλασσινά, πίτες, pizza, εξωτική και Ασιατική κουζίνα, θαλασσινά σκέτα, µύδια σαγανάκι, µπιφτέκια και παιδάκια κοτόπουλου.
Σηµιεώνεται ότι η Κάναβα Ρούσσος αποτελεί την παλαιότερη Κάναβα (Οινοποιείο) της Σαντορίνης, που ιδρύθηκε το 1836, µε στόχο την παραγωγή παλαιωµένων οίνων, υψηλής ποιότητας, που αναδεικνύουν µε την αυθεντικότητά τους τη µοναδικότητα των πολυάριθµων ποικιλιών της Θηραϊκής αµπέλου.
Rivari 2004
Οινοποιείο: Κάναβα Ρούσσος
Οινοποιός: Ιωάννης Σ. Ρούσσος
Περιοχή: Σαντορίνη
Όλη η φινέτσα
Τρεις ποικιλίες επιλέχθηκαν από τον πολυδύναµο ∆ραµινό αµπελώνα, για να συνθέσουν αυτό
το ροζέ κρασί του Estates Costa Lazaridi.
Merlot 60%, Αγιωργίτικο 20% και Grenache 20% είναι η σύνθεση για το εµβληµατικό ροζέ από τη ∆ράµα, που εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγµή µε το κρυστάλλινο λαµπερό χρώµα και τα σαγηνευτικά αρώµατά του.
Ένα κοµψό, αριστοκρατικό και φινετσάτο κρασί, µε έντονο φρουτώδη χαρακτήρα όπου κυριαρχούν τα φρέσκα κόκκινα φρούτα. Ζωηρή, φρέσκια µύτη που παραπέµπει κυρίως σε κόκκινα φρούτα όπως η φράουλα και το λευκόσαρκο κεράσι, αρώµατα λεµονιού και νύξη µπαχαρικών. Ενώ η επίγευση διακρίνεται για την ισορροπηµένη οξύτητά της.
Η οινοποιητική διαδικασία περιλαµβάνει βραχεία εκχύλιση, ζύµωση και παραµονή µε τις οινολάσπες για τρεις µήνες σε ανοξείδωτες δεξαµενές ελεγχόµενης θερµοκρασίας ενώ πρέπει να σηµειωθεί ότι το Rosé του Estates Costa Lazaridi θα παραµείνει απολαυστικό για τα επόµενα 2-3 χρόνια από την εµφιάλωσή του.
Αν και η ντελικάτη του προσωπικότητα προδιαθέτει να το απολαύσει κανείς µόνο του, µπορεί άνετα να συνοδεύσει πιάτα µε φίνα αλλαντικά, ψάρια µε ελαφρές κόκκινες σάλτσες, φιλέτα µπαρµπουνιού ψητά, καρπάτσιο τόνου, ακόµα και τα καλοκαιρινά γεµιστά. Στις διακρίσεις της ετικέτας περιλαµβάνονται το Ασηµένιο Μετάλλιο στον Berliner Wein Trophy 2024 για την εσοδεία 2023, το Χρυσό Μετάλλιο στον Vinalies Mondial Du Rose, Γαλλία για την εσοδεία 2022 και για την εσοδεία 2021 το Χρυσό Μετάλλιο στον Citadelles du Vin 2022 και το Μεγάλο Χρυσό Μετάλλιο στον Vinalies Internationales 2022.
Rosé 2024
Οινοποιείο: Estates Costa Lazaridi
Οινολόγος: Γιώργος Λαζαρίδης
Περιοχή: Αδριανή ∆ράµας
Στο ξεχωριστό πνεύµα της… λίµνης
Ένα ροζέ κρασί που αποτυπώνει το πνεύµα του Αµυνταίου, φέρνοντας µαζί του κάτι από το αντισυµβατικό και καινοτόµο αποτύπωµα του Κτήµατος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ.
Το όνοµά του ροµαντικό, αλλά και απόλυτα δηλωτικό της καταγωγής του. Αν κάθε κρασί καλείται να εκπληρώσει µια αποστολή, για το L’ Esprit du Lac αυτή είναι ξεκάθαρη: Να µεταφέρει την ψυχή και την αίσθηση του τόπου του, µε τρόπο που αποπνέει φρεσκάδα και αυτοπεποίθηση. Προέρχεται από το Αµύνταιο, και συγκεκριµένα από την περιοχή του Αγ. Παντελεήµονα, που φτάνει έως και τα 700 µ. υψόµετρο. Εκεί, στη γειτονιά των λιµνών, το υδάτινο στοιχείο συνυπάρχει αρµονικά µε τους ορεινούς όγκους και την ανθρώπινη δηµιουργία. Παλαιά κλήµατα Ξινόµαυρου καλλιεργούνται µε αφοσίωση και επιµονή από µικρούς παραγωγούς, στο πλαίσιο µιας οικογενειακής παράδοσης που µετρά γενιές στο αµπέλι. Το τοπίο -σχεδόν άγριας οµορφιάς- χαρακτηρίζεται από µοναδική τοπογραφία και σπάνια βιοποικιλότητα.
Το Κτήµα Κυρ-Γιάννη, έχοντας το Ξινόµαυρο στο DNA του, µελετά το «ρίζωµα» αυτής της ποικιλίας στο Αµύνταιο εδώ και δεκαετίες· τόσο µέσα από επενδύσεις στην έρευνα και τον πειραµατισµό στους ιδιόκτητους αµπελώνες, όσο και µέσα από τη στήριξη µικρών αµπελουργών της ΠΟΠ ζώνης. Το µεγάλο υψόµετρο, το ηπειρωτικό κλίµα της ψυχρότερης αµπελουργικής ζώνης στην Ελλάδα και τα φτωχά αµµώδη εδάφη µε ασβεστολιθικό υπόστρωµα – που συνέβαλαν στη διατήρηση παλαιών αυτόριζων κληµάτων– συνθέτουν το υπόβαθρο για µια µοναδική αµπελουργική πηγή κρασιών µε καθαρότητα, κοµψότητα και έντονη ταυτότητα terroir.
Ένα ποιοτικό ροζέ δεν έχει τόπο, ούτε εποχή
Με ετικέτα και αισθητική που καθιέρωσαν νέα πρότυπα στα ελληνικά ροζέ, το «Πνεύµα της Λίµνης» διαθέτει µια σπάνια ικανότητα να έλκει τα φαινοµενικά ετερώνυµα και να συνδυάζει τα εκ πρώτης όψεως ασυµβίβαστα. Απαλό ροζέ σοµόν χρώµα Προβηγκίας, σε δυνατό σώµα Ξινόµαυρου από κλήµατα ηλικίας τουλάχιστον 40 ετών, καλλιεργηµένα σε µεγάλο υψόµετρο. Απολαυστικά φινετσάτο, µε κοφτερή οξύτητα, πλούσια και τυπικά αρώµατα ποικιλίας, και ευδιάκριτο χαρακτήρα. Ιδανική επιλογή τόσο για απόλαυση στο ποτήρι, όσο και για γαστρονοµικά ταιριάσµατα.
L’ ESPRIT DU LAC
Οινοποιείο: Κτήµα ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ
Οινολόγος: Στέλλιος Μπουτάρης
Περιοχή: Αµύνταιο
Ατέλειωτη απόλαυση
Ένα πολύ ζουµερό, φρουτώδες και έντονα δροσιστικό ροζέ κρασί από 100% Ξινόµαυρο.
Παράγεται από Ξινόµαυρο, µια χαρισµατική αλλά και απαιτητική στη φροντίδα ποικιλία της Μακεδονίας, η οποία καλλιεργείται βιολογικά και έχει εγκλιµατιστεί ιδανικά στο µικροκλίµα του αµπελώνα του Κτήµατος Γεροβασιλείου, που περιβάλλει το σύγχρονο οινοποιείο στην Επανοµή.
Μετά την έκθλιψη, ο µούστος ελεύθερης ροής παραλαµβάνεται χωρίς εκχύλιση και οινοποιείται σε ανοξείδωτες ψυχόµενες δεξαµενές στους 18°C. Το κρασί παραµένει µε τις οινολάσπες του για µερικούς µήνες, κερδίζοντας σε δοµή και σώµα.
Έχει απαλό ροζ- σοµόν χρώµα και έντονο αρωµατικό χαρακτήρα µε αρώµατα εσπεριδοειδών (ροζ γκρέιπφρουτ), φρούτων του δάσους, κερασιού και φράουλας. Στο στόµα παρουσιάζεται πλούσιο, µε πολύ καλή οξύτητα και ισορροπία αλλά και µία έντονα αρωµατική επίγευση (βύσσινο-κεράσι).
Σερβίρεται στους 10-12οC.
Ιδανικοί γευστικοί συνδυασµοί είναι αστακοµακαρονάδα, γαρίδες σαγανάκι µε ντοµάτα, ζυµαρικά µε κιµά, λαδερά, καλοκαιρινές µεσογειακές και εξωτικές γεύσεις.
Ξινόµαυρο 2024
Οινοποιείο: Κτήµα Γεροβασιλείου
Οινολόγος: Βαγγέλης Γεροβασιλείου & Αργύρης Γεροβασιλείου
Περιοχή: Επανοµή θεσσαλονίκης
Μοναδικό όσο το Φιλέρι
Το Οινοποιείο Νέστωρ µε µεγάλη παράδοση στο terroir της Μεσσηνίας ανοίγει
νέους δρόµους µέσα από την ποικιλία Φιλέρι, που δίνει οίνους υψηλής ποιότητας
Η ιδιαιτερη γηγενής ποικιλία Φιλέρι, την οποία έχει αναβιώσει το Οινοποιείο Nestor και επιχειρεί εδώ και χρόνια να αναδείξει τις δυνατότητές της µέσω της βαθιάς ενασχόλησης µε τον αµπελώνα της Μεσσηνίας και της δηµιουργίας της σειράς κρασιών Φιλέρι µε διαφορετικές οινοποιήσεις, δίνει και την Ροζέ εκδοχή ΠΓΕ Τριφυλία. Απαλό χρώµα που συνδυάζει ρόδινες και κίτρινες αποχρώσεις µε άρωµα και γεύση φρούτων µε απαλές νότες ανθέων, βοτάνων και βασιλικού. Το σώµα είναι αρκετά γεµάτο και σχεδόν πικάντικο µε την οξύτητα να προσδίδει έναν τόνο δροσιάς. Το τελείωµά του είναι επίσης αρωµατικό µε κυρίαρχο άρωµα αυτό του λεµονιού. Το Φιλέρι Ροζέ, που προτείνεται να σερβίρεται στους 10°C, ταιριάζει ιδανικά µε ζυµαρικά, ελαφρά λευκά κρέατα και µαλακά κίτρινα τυριά.
Φιλέρι
Ροζέ 2024
Οινοποιείο: Nestor Wines
Οινολόγος: Βασίλης Λαφαζάνης
Περιοχή: Μεσσηνία
