Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αμερικανική αγορά κρασιού βλέπει στροφή σε φιάλες χαμηλότερης τιμής

Πρόσφατα στοιχεία πωλήσεων από το πρώτο τρίμηνο του 2025 δείχνουν μια μετατόπιση στην αμερικανική αγορά κρασιού, με τους καταναλωτές να επιλέγουν όλο και περισσότερο φθηνότερες φιάλες, ιδίως στην κατηγορία Cabernet Sauvignon.

Σύμφωνα με τη SipSource, τόσο τα έσοδα όσο και ο όγκος του κρασιού μειώθηκαν κατά περίπου 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά τα έσοδα μειώθηκαν κατά 0,6 τοις εκατό περισσότερο από τον όγκο. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ οι άνθρωποι εξακολουθούν να αγοράζουν κρασί, ξοδεύουν λιγότερα ανά φιάλη.

Ειδικότερα, ο Dale Stratton, αναλυτής της SipSource, αποδίδει την τάση αυτή σε διάφορους παράγοντες. Τα λευκά κρασιά, τα οποία τείνουν να είναι φθηνότερα από τα κόκκινα, ξεπερνούν τα αντίστοιχα κόκκινα. Τα αφρώδη κρασιά με τιμές άνω των 20 δολαρίων, εξαιρουμένου του Prosecco, δυσκολεύονται σημαντικά.

Κυρίως για τους παραγωγούς υψηλής ποιότητας, τα premium κρασιά πωλούνται με εκπτώσεις. Ο Stratton σημειώνει ότι για τα κρασιά που τιμολογούνται στα 50 δολάρια και άνω, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά 3,3% από τον Δεκέμβριο έως τον Μάρτιο, αλλά τα έσοδα από αυτές τις πωλήσεις μειώθηκαν κατά 5,4%. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές αγοράζουν περισσότερα κρασιά υψηλών προδιαγραφών, αλλά σε χαμηλότερες τιμές.

Παράλληλα, ο Stratton επισημαίνει ότι το ζήτημα της υπερπροσφοράς αποτελεί βασική αιτία για τις εκπτώσεις αυτές. Στην Καλιφόρνια, το Cabernet Sauvignon είναι η πιο διαδεδομένη ποικιλία αμπέλου, διπλάσια από το Pinot Noir και σχεδόν έξι φορές περισσότερο από το Sauvignon Blanc. Η υπερπληθώρα έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση όπου ακόμη και τα διάσημα Cabernets της Napa Valley διατίθενται πλέον με σημαντικές μειώσεις σε εκπτωτικά καταστήματα και διαδικτυακούς λιανοπωλητές.

Ο αντίκτυπος αυτής της υπερπροσφοράς είναι ορατός σε ολόκληρο τον κλάδο. Στη Napa Valley, την εξαγορά ιστορικών οινοποιείων όπως τα Heitz Cellar, Stony Hill και Burgess από τον δισεκατομμυριούχο Gaylon Lawrence Jr. ακολούθησαν ανακαινίσεις και αυξήσεις τιμών. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές δεν μεταφράστηκαν σε διατηρήσιμη ζήτηση για φιάλες υψηλών τιμών. Η εταιρεία έκτοτε έκλεισε μια αίθουσα γευσιγνωσίας, μείωσε την προγραμματισμένη παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας και ενοποίησε τις δραστηριότητες οινοποίησης. Ορισμένες από τις κάποτε premium προτάσεις της εμφανίστηκαν ακόμη και στα ράφια εκπτωτικών αλυσίδων όπως η Grocery Outlet.

Βέβαια, αξίζει ν σημειωθεί πως παρά τις προκλήσεις, παραμένει μια εξειδικευμένη αγορά για τα ακριβά κρασιά. Ο Stratton εξηγεί ότι ενώ υπάρχουν ακόμη αγοραστές πρόθυμοι να πληρώσουν 250 δολάρια ή περισσότερα για ένα μπουκάλι, ο αριθμός των οινοποιείων που στοχεύουν σε αυτό το τμήμα έχει αυξηθεί δραματικά από περίπου 25 σε 150 τα τελευταία χρόνια, μειώνοντας τη ζήτηση για κάθε παραγωγό.

Εν συνεχεία, οι έμποροι λιανικής πώλησης παρατηρούν επίσης αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών. Ο Frank Pagliaro, ιδιοκτήτης της FranksWine στο Wilmington του Delaware, αναφέρει ότι συνεχίζονται οι πωλήσεις φιαλών άνω των 50 δολαρίων, αλλά παρατηρεί ότι η πελατειακή βάση ούτε διευρύνεται ούτε γίνεται νεότερη. Σημειώνει ότι ορισμένοι πελάτες αποδίδουν τη μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ σε φάρμακα που καταστέλλουν την όρεξη, όπως το Ozempic. Επιπλέον, οι καταναλωτές της γενιάς Z πίνουν λιγότερο κρασί από τις προηγούμενες γενιές και δείχνουν αυξανόμενο ενδιαφέρον για εναλλακτικές λύσεις, όπως τα ποτά με μείγμα κάνναβης.

Ο Pagliaro υποστηρίζει, ότι εξακολουθεί να βλέπει ισχυρή ζήτηση για υψηλής ποιότητας Βουργουνδία και Sancerre, καθώς και για Cabernet και Chardonnay της Napa άνω των 50 δολαρίων ανά φιάλη. Για να προσελκύσει νεότερους αγοραστές, πειραματίζεται με προσφορές όπως το πορτοκαλί κρασί και το pét-nat.

Ο Stratton προσθέτει ότι ενώ οι συλλέκτες του Μπορντό παραμένουν πιστοί στην περιοχή που προτιμούν αν και οι κακές κριτικές για την εσοδεία του 2024 μπορεί να μειώσουν τον ενθουσιασμό οι περισσότεροι καταναλωτές Cabernet είναι ανοιχτοί να εξερευνήσουν επιλογές από την Καλιφόρνια, την πολιτεία της Ουάσινγκτον, την Αυστραλία, τη Χιλή και την Αργεντινή. Όλες αυτές οι περιοχές αντιμετωπίζουν επί του παρόντος προβλήματα υπερπροσφοράς και είναι πρόθυμες να διακινήσουν αποθέματα.

Όσον αφορά το μέλλον, οι πιθανοί δασμοί στα εισαγόμενα προϊόντα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τιμολόγηση και τη διαθεσιμότητα αργότερα μέσα στο έτος. Ωστόσο, πολλοί εισαγωγείς έχουν ήδη αυξήσει τις αποστολές εν αναμονή αυτών των αλλαγών, εξασφαλίζοντας άφθονη προσφορά βραχυπρόθεσμα.

Συμπερασματικά, οι καταναλωτές επωφελούνται από μια αγορά αγοραστών με άφθονες προσφορές σε ποιοτικά κρασιά σε όλες τις τιμές. Το σημερινό περιβάλλον προσφέρει ευκαιρίες τόσο για τους έμπειρους συλλέκτες όσο και για τους περιστασιακούς καταναλωτές να εξερευνήσουν νέες ετικέτες χωρίς να σπάσουν την τράπεζα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Με δεκαπέντε μονοποικιλιακές Κυδωνίτσες σε ένα masterclass που έκλεψε τις εντυπώσεις στις φετινές Μεγάλες Μέρες της, η Νεμέα δείχνει να απολαμβάνει την ανερχόμενη λευκή...

REPORTS

Ο κόσμος του κρασιού βρίσκεται σε καμπή. Η μείωση της κατανάλωσης, οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης και οι αλλαγές στις αξίες των καταναλωτών ωθούν τα οινοποιεία...

REPORTS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πολιτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών έκανε...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...