Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η αγορά Καναδά είναι «must» για το ελληνικό κρασί, εφικτές οι εξαγωγές 20 εκατ. ευρώ

Συστηματική και στοχευμένη προβολή στην αγορά του Καναδά, η οποία διαθέτει οινική κουλτούρα και ένα οινόφιλο κοινό, το οποίο «διψά» να δοκιμάσει «κάτι διαφορετικό», ως προς τις ποικιλίες των κρασιών που καταναλώνει, ετοιμάζει το ελληνικό κρασί για το 2023, καθώς διαβλέπει μια μεγάλη ευκαιρία να αυξήσει, τοπικά, την εξαγωγική του παρουσία.

15870642 - hand raising a glass of wine to toast

του Λεωνίδα Λιάμη

«Η απόφαση για ένα πρόγραμμα προβολής στον Καναδά έχει ληφθεί. Η αγορά είναι must. Κοιτάζουμε απλώς να δούμε αν θα το υλοποιήσουμε από κοινού με το Enterprise Greece, ή θα γίνει με αυτοχρηματοδότηση» τονίζει ο Κώστας Ευσταθίου, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου.

Όπως εξηγεί, η καναδική αγορά εμφανίζει μια μεγάλη δυναμική για τα ελληνικά κρασιά, τα οποία έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των τοπικών καταναλωτών, που ψάχνονται για νέες γεύσεις και, εάν υποστηριχθούν με μεθοδικότητα και διαρκή υπενθύμιση της παρουσίας τους, μπορούν πολύ γρήγορα να κερδίσουν νέα μερίδια αγοράς.

«Αν ακολουθήσουμε πιστά και με συνέπεια ένα πρόγραμμα προβολής, που θα γίνεται κάθε χρόνο και όχι μία στις τόσες, μπορούμε σύντομα τις εξαγωγές μας στον Καναδά να τις φτάσουμε στα 20 εκατ. ευρώ, από τα 7 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα», εκτιμά ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ. Τονίζει δε, ότι στην επίσκεψη που έκαναν τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και δύο κύριοι αγοραστές του Καναδικού Μονοπωλίου, πραγματοποιώντας επαφές στη Σαντορίνη, την Αθήνα, τη Νάουσα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές, «έμειναν ενθουσιασμένοι από τα κρασιά που δοκίμασαν και έκτοτε έχουν γίνει ήδη δύο call, ένα για ακριβά και ένα για λιγότερο ακριβά κρασιά, κάτι που δείχνει και τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται στην καναδική αγορά».

Προγράμματα προβολής θα επιχειρηθεί να υλοποιηθούν, για το 2024 και σε άλλες δυναμικές αγορές όπως των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Άπω Ανατολής, στις οποίες το ελληνικό κρασί κερδίζει διαρκώς έδαφος, είπε ο κ. Ευσταθίου, αφήνοντας, πάντως κι αιχμές για την καθυστέρηση που παρατηρείται συχνά στην έγκριση των προγραμμάτων προβολής. Σημείωσε ακόμη ότι «τα τελευταία 10 χρόνια, μέσα από τη βελτίωση της ποιότητας και το στρατηγικό σχέδιο, καταφέραμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές σε πάνω από 80 εκατ. ευρώ και να φτάσει η μέση τιμή της φιάλης στα 6 ευρώ, από τα 2,5 ευρώ. Στόχος μας να τα αυξήσουμε και τα δύο ακόμη περισσότερο».

Οι αναφορές του κ. Ευσταθίου έγιναν στο πλαίσιο δείπνου εργασίας με δημοσιογράφους, για την παρουσίαση της διετούς καμπάνιας ENOS για την προώθηση του ελληνικού εμφιαλωμένου οίνου -των 33 ΠΟΠ και των 114 ΠΓΕ- στην ελληνική και τη γερμανική αγορά και τη λελογισμένη κατανάλωσή του.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το The Top 50 παρουσιάζει τις 50 ετικέτες κρασιών που ξεχώρισε το 2024, η συντακτική ομάδα του Wine Trails. Η έμπειρη ομάδα του Wine...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Η Βουργουνδία βρίσκεται σε «ευνοϊκή θέση» με θετική ανάπτυξη τόσο στη γαλλική όσο και στην εξαγωγική αγορά, παρά τη χαμηλή απόδοση της εσοδείας 2024,...

REPORTS

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι σφοδρές χαλαζοθύελλες και οι παγετοί συνέβαλαν στη συρρίκνωση των αποδόσεων για πολλούς οινοπαραγωγούς του Chablis το 2024, αν και η...

Διαβάστε επίσης

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Κατά τα μέσα του περασμένου Αυγούστου, εντοπίστηκαν προσβολές από το έντομο Cryptoblabes gnidiella (Lepidoptera, Pyralidae) σε αμπελώνες της Καλής Βρύσης, έντομο το οποίο δεν...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...